Hyppää pääsisältöön

Vessarengas juuttui kaulan ympärille ja pulu piilotteli kylppärissä – Perheet paljastavat aamuisten kaaostilanteiden huvittavimpia sattumuksia

Nainen turhautuneena poika vierellään.
Nainen turhautuneena poika vierellään. Kuva: Jussi Meling, Yle stressi,ruuhkavuodet

Kuvittelitko olevasi ainoa? Et ole! Aamuiset lähdöt ovat kaaosta mikäli Akuutin saamia tarinoita on uskominen.

Akuutti julkaisi hitiksi nousseen sketsivideon stressin täyttämästä aamusta Facebookissa. Video on kerännyt tuhansia jakoja ja satoja kommentteja, voit katsoa sen tästä. Video innosti perheet jakamaan omia aamuisia stressikokemuksiaan – ja niitähän löytyi. Lue tästä lapsiperheaamujen parhaat palat!

Linnun metsästystä ja eläimellistä menoa

Nanku Anttilan kiireiseen maanantaiaamuun tuli erityisen paljon vauhtia, kun perheen kotiin lensi lintu sisään.

Jokainen aamu kolmen pojan kanssa on melko hulvaton, mutta tämä aamu oli taas asteikolla vielä hulvattomampi. Jo valmiiksi myöhässä avasimme ulko-oven ja pulu lensi sisään löytäen vessan turvapaikakseen. Kiireet loppuivat siihen ja lopulta jouduimme soittamaan isin paikalle pelastamaan minut ja linnun.

Katso video linnun metsästyksestä (laita äänet päälle):

Eläimet ovat aiheuttaneet melkoista hulinaa myös muissa perheissä, kuten nimimerkki Mekku kertoo:

Tästä [videostanne] puuttuu vielä koira, joka ensin hyppii villisti luullen, että pääsee lenkille ja sitten karmea totuus iskee vasten kasvoja, kun joutuukin jäämään yksin kotiin. Sen kunniaksi lirauttaa lammikon lähtevien jalkoihin.

Työkone jää kotiin ja lapsen eväät jää auton penkille, töissä huomaat kulkulätkän olevan väärässä laukussa ja muistat, että lapsen lääkäriaika on tänään kesken tärkeän kokouksen. Ja olet unohtanut ilmoittaa asiasta Wilmaan. Ihanaa, kun muillakin on näitä aamuja.

Vessarengas kaulan ympärillä

Erään äidin aamukiireet loppuivat, kun perheen pienokainen oli ujuttanut päähänsä vessarenkaan.

– Olimme lähdössä 2,5-vuotiaan lapseni kanssa tutustumaan uuteen päiväkotiin. Aamun tiimellyksessä lapsi livahti yksin vessaan ja tuli sieltä kohta muovinen wc-pöntön supistaja kaulassaan.

Pian kävi ilmi, että supistaja oli mitoitukseltaan sellainen, että sen ehjänä poistaminen olisi vaatinut lapsen korvien irrotuksen. Siihen en halunnut ryhtyä, joten ei auttanut muu kuin kaivaa kaapista saha ja sahata rengas irti pelottavan läheltä hysteerisenä kiljuvan taaperon kaulaa. Loppu hyvin kaikki hyvin, toivottavasti päiväkodin tädeille meni myöhästymisselitys läpi.

Lapsi vessarengas kaulassa
Äidin lähettämä kuva vessarengas-gatesta. Lapsi vessarengas kaulassa Kuva: Yle Akuutti

"Lelupäivät ovat s***anasta!"

Mika Koivusen kotona puolestaan tilannekomiikkaa aiheutti päiväkodin lelupäivä.

Päiväkodissa lelupäivä. Lelu unohtui reppuun ja reppu eteiseen. Poika haki repun eteisestä ja heitti rappukäytävään. Repun vetskari oli auki ja mönkijälelu lensi ulos ja tippui yhden kerrosvälin alas. Mönkijän rengas irtosi tukivartineen.

Eikun takaisin sisään ja rengas pikaliimalla ja laastarilla kiinni. Kun sain korjauksen valmiiksi kuului poikani suusta: “En mä haluakaan sitä lelua.” Okei, reppu ja uusi lelu mukaan. Rappukäytävässä havaittiin, että unilelu puuttuu repusta. Eikun takaisin ja uusi yritys.

Lelu- ja teemapäivät saivat useilta vanhemmilta tuskastuneita kommentteja. Näin muistoistaan kertoo eräs nimettömänä pysyttelevä äiti:

Lelupäivät olivat s***anasta! Ei ollut yksi tai kaksikaan kertaa, kun sitä unohtunutta lelua vietiin jälkitoimituksena. Tai alettiin miettiä siinä vaiheessa kun oli saatu toppavaatteet päälle ja olisi pitäinyt olla jo ulkona ovesta.

Myös toinen nimettömänä pysyttelevä äiti muistelee teemapäiviä kaikella muulla kuin lämmöllä.

Kirotut lelupäivät, retkipäivät ja juhlapäivät! En ikinä muista mitään evästä tai lelua. Kerran olen ajanut ruuhkassa puoli tuntia takaisin, kun koululainen meni väärään aikaan kouluun ja myöhästyi bussista, tarkoitus oli mennä luokan kanssa kirkkoon.

Juostiin autosta kirkkoon ja lapsi sinne istumaan kesken papin puheen. Minä takaisin autoon kun huomaan, että minulla on lapsen reppu kädessä. Nolona takaisin kirkon ovelle huutelemaan, että missä tämä repun omistaja on.

Paula Majurin perheessä retkipäivä ei käynnistynyt ihan niin rauhallisisissa merkeissä kuin olisi saattanut toivoa:

Aamulla vauhdilla päiväkotiin vain todetakseni, että lapsilla on retki, jota varten pitäisi olla omat eväät mukana. Rahapussi kotona ja kaasutus läheiseen kauppaan, kun autosta löytyi joku kolikko. Kiireellä kauppaan miettimään mitä evääksi: croissant lapsille puoliksi. Lopputulos oli, että autossa croissantia puolittaessani tiputin toisen puolikkaan lattialle = lapsille molemmille 1/4 croissantia eväänä.

lapsi leikkii autoilla
lapsi leikkii autoilla Kuva: Unsplash Akuutti

Päivät sekaisin

Joskus vanhemmilla saattavat mennä myös päivät sekaisin. Anne Muuri selvitti tilanteen parhain päin:

– Varmasti aamupaniikin parhaimmistoa oli, kun vein lapseni hoitoon unohtaen, että olin jo irtisanonut hänen hoitopaikkansa. Ihmettelimme ihan porukalla, kun kirjaamislätkä ei toiminut, kunnes tajusin tilanteen ja eikun lapsi töihin mukaan.

Arkipyhät puolestaan ovat aiheuttaneet arjen komiikkaa erään nimettömänä pysyvän äidin perheessä.

– Aikanaan kerrankin sain lapsen lähtemään ajoissa kouluun. Itse olin menossa vasta iltavuoroon. EI mennyt kauaa, kun ovi kävi. Melkein suutahdin, että mikä taas unohtui! Poika vastasi, että opettajat liki roikkuivat koulun ikkunoista huudellen, ettei tänään ole koulua, nyt on kiirastorstai. Ei kai sitä nyt vuorotyöläisenä tuollaisia tajua!

Lapsi pomppii kadulla
Lapsi pomppii kadulla Kuva: Unsplash Akuutti

Kengät unohtuivat ja muita vaatemokia

Myös lasten pukeutumiseen liittyy monissa perheissä aamuisin aikamoista säätöä.

Tästä on kokemusta esimerkiksi Sari Turusella.

– Kerran lapseni huuteli useamman kerran äitiä ja tosiaankin kiire meillä oli. Auton vieressä lumihangessa seistessä kuopukseni sanoi surkeana, että olisi hän kyllä kengät halunnut jalkaansa.
Ja Katriinalla.

– Muistan ikuisesti sen aamun, kun 2-vuotias “minä itse” oli vihdoin saanut pakerrettua kaikki vaaatteensa päälleen, lahkeet kenkien sisään ja hihat hanskojen päälle. Vauva huusi ja minulla valui hiki päätä pitkin. 2-vuotias kouraisi yhtäkkiä takamustani ja sanoi: Pikkuhousut ovat huonosti! Ja eikun koko rumba alusta. Onneksi nyt jo naurattaa!

Lue lisää:

“Pitkittynyt stressi tuhoaa aivoja” - Tutkija Katri Saarikivi kertoo, miten erotat harmittoman stressin haitallisesta

Lähes neljäsosa työikäisistä kokee työuupumuksen oireita - näistä merkeistä tiedät, kannattaako läheisestä huolestua

Vanhemman stressillä voi olla lapseen elinikäiset seuraukset – stressi siirtyy vauvaan jo äidinmaidon kautta

Pahasta burnoutista kärsinyt Mikko “Kalenterikarju” Toiviainen: “Tein arkeeni kaksi radikaalia muutosta ja opettelin sanomaan ei”

Seuraa Akuuttia Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!

Keskustele