Hyppää pääsisältöön

Opi jyrsimään ja tekemään omat katto- ja lattialistat

Useimmissa taloissa on kaikenlaisia rakoja, joita on tarpeen peittää, mutta nykyaikaisinta on jättää kattolistat kokonaan pois.

Listojen jättäminen pois on varmasti ekologisin ratkaisu, kun ajattelee niiden valmistusprosessia, mutta jos tekee listat itse, niin sekin on melko ekologista.

Lattialistat on helppo tehdä itse

Lattialistoja varten tarvitset leveää puutavaraa, yläjyrsimen ja jyrsimen terän, jossa on sopiva profiili.

1930-luvulla rakennettuun tai sitä vanhempaan taloon voi käyttää jalkalistoihin 15 cm leveää lautaa, jonka paksuus saa mielellään olla 25 mm.

Ainoa, mitä tarvitsee tehdä, on jyrsiä profiili laudan ylä-/ulkoreunaan. Pyöristysterä, jonka halkaisija on 10 mm toimii erinomaisesti.

valkoinen lattialista
valkoinen lattialista Kuva: Yle/Strömsö Strömsö (tv-ohjelma),listat,baseboard

1930-luvun jälkeen rakennettuihin taloihin ja asuntoihin käytetään usein ohuempia ja kapeampia listoja. Jos haluaa tehdä listat esimerkiksi funkkistaloon, voi rakentaa lattialistat hiukan leveämmästä mutta aika ohuesta listasta, joka laitetaan taakse (noin 4 cm korkea). Sen eteen listan ja lattian yhtymiskohtaan voi laittaa pyöristetyn 15 x 15 mm paksun listan.

Jos haluaa piristää huonetta vielä enemmän, voi maalata pyöristetyn listan kirkkaalla ja selkeällä värillä.

Kattolistoja voi olla joka lähtöön

Tässä pätevät samat ohjenuorat kuin lattialistoihin, eli vanhoihin taloihin korkeammat ja koristeellisemmat kattolistat. Mitä lähempänä omaa aikaamme tullaan, sitä pienemmäksi kattolista kutistuu ja katoaa jopa kokonaan.

Tähän kattolistaan tarvitset:

  • 1 puulista, joka on 40 mm leveä ja noin 20 mm paksu, pituus saa olla yhtä pitkä kuin katonreuna/seinä.
  • 1 puulista, joka on 150 mm leveä ja noin 20 mm paksu.
  • Jyrsin ja jyrsimen terä, lattialistoihin käytetty terä sopii hyvin.
  • Sirkkeli, jonka voi asettaa sahaamaan 45 asteen kulmassa.

Tee näin:

  1. Jyrsi pienemmän listan yhteen reunaan yksi ura (siihen, joka tulee alaspäin ja huoneen puolelle).
  2. Sahaa laudan reunat 45 asteen kulmaan, sekä ala- että yläreuna. Sahaa toinen reuna kallistetulla terällä. Käännä sitten lauta (älä pyöräytä, vaan pidä esimerkiksi sydänpuu ulospäin). Sahaa sitten toiseen reunaan samanlainen viistous. Käännä nyt lauta niin, että sydänpuu on alaspäin ja sahaa vielä kerran 45 asteen kulma laudan reunaan. Tällä kertaa jätetään jäljelle puolet toisesta 45 asteen viistouksesta. Laudan toinen pää on nyt muodoltaan nuolta muistuttava ja toisessa päässä on 45 asteen viistous.
  3. Naulaa kapea lista kiinni leveämpään listaan (Siihen osaan leveästä listasta, jossa on 45 asteen viistous. Sen voi sijoittaa niin, että 15 mm kapeammasta listasta pistää ulos leveämmästä listasta.)
  4. Maalaa listat.

Listaa voi kasvattaa niin paljon kuin haluaa. Lisälista, jossa on uusi profiili, tekisi kattolistasta vielä ylellisemmän. Näyttää kuin koko lista olisi tehty yhdestä palasta, ja siksi se näyttää aika mahtipontiselta, vaikka se on tehty vain kapeasta listasta ja ohuesta laudasta.

Valkoinen kattolista
Valkoinen kattolista Kuva: Yle/Strömsö Strömsö (tv-ohjelma),listat,crown molding

Strömsö

Strömsö Instagramissa

Ruudussa