Hyppää pääsisältöön

Balilla pärjää viiden leffalipun hinnalla kuukaudessa

Kuvassa rannalla poseeraavat Away-Bali -sarjan Jeppe, Kati, Tiiu ja Ayu.
Jeppe (vas.), Kati ja Tiiu lomailevat Balilla, Ayu muutti sinne jäädäkseen. Kuvassa rannalla poseeraavat Away-Bali -sarjan Jeppe, Kati, Tiiu ja Ayu. Bali,Indonesia,Away

Suuri uima-allas, vehreä luonto ja valtavat ikkunat kuvaavat hyvin Balilla lomailevien ihmisten asuntoja. Kuinka paljon elokuvamaisen kauniit kodit maksavat? Kysyimme Away-Bali sarjan henkilöiltä.

Kuinka paljon olisit valmis maksamaan omasta uima-altaasta ja lämpimästä säästä vuoden ympäri? Balilta pystyy vuokraamaan oman asunnon uima-altaineen jopa kymmenen kertaa edullisemmin kuin yksiön Helsingistä.

Areenan uutuussarjassa Away-Bali neljä nuorta aikuista, Jeppe, Ayu, Tiiu ja Kati, asuvat tällä hetkellä Balilla. Heille trooppisella saarella asuminen on ennestään tuttua, erityisesti Ayulle, joka muutti Indonesiaan jäädäkseen.

On kulunut viisi vuotta siitä, kun Ayu pakkasi kahden päivän varoitusajalla tavaransa ja muutti Balille. Miten hän asuu siellä nyt, ja mikä on paikan hintataso?

Asun vuokralla. Paras ja fiksuin tapa Balilla on vuokrata talo vuodeksi kerrallaan― Ayi kertoo kodistaan Balilla

Tällä hetkellä Ayun asunto Canggussa Balilla maksaa noin 400 euroa kuukaudessa. Neliöitä siinä on arviolta 25–30. Vuokraan kuuluu asunnon siivous kaksi tai kolme kertaa viikossa sekä vesi ja sähkö.

Kuten Suomessa, Balilla on erilaisia asumismuotoja. Saarella voi asua esimerkiksi yksin omassa kodissa tai yhdessä kämppisten kanssa villaksi kutsutussa asunnossa. Villan tunnistaa siitä, että asunnon pihalla on uima-allas.

Villan vuokra on korkeampi kuin Ayun asunnon. Esimerkiksi nelihuoneisen villan vuokra on alimmillaan noin 400 euroa kuukaudessa huonetta kohden.

Vuoden vuokrasopimus ei ole ainut vaihtoehto

Balilla asuntojen vuokrat maksetaan aina etukäteen, eivätkä kaikki halua sitoutua samaan taloon vuodeksi. Siinä tilanteessa voi muuttaa asuntoon, jossa vuokra maksetaan kerran kuukaudessa. Tiiu tekee niin.

Tiiu asuu tällä hetkellä isoikkunaisessa talossa luonnon keskellä Ubudissa. Hänellä on kuukausittainen vuokrasopimus.

– Asunnon voisi vuokrata pidemmäksi aikaa, mutta kun en koskaan tiedä, kuukausi on helpompi, Tiiu perustelee valintaansa.

Away-Bali-sarjan Kati, Ayu, Tiiu ja Jeppe poseeraavat meren rannalla.
Away-Bali-sarjan Kati, Ayu, Tiiu ja Jeppe poseeraavat meren rannalla. Bali,Indonesia,Away

Muut sarjan päähenkilöt, Jeppe ja Kati, ovat Ayun tavoin maksaneet vuokran vuodeksi kerrallaan. Kati teki Balille muuttaessaan niin hyvän löydön vuokra-asuntojen joukosta, ettei hän halua luopua siitä.

Katin asunnon vuokra on noin 50 euroa kuukaudessa. Sen lisäksi hän maksaa noin seitsemän euroa sähkö- ja vesilaskua kuukausittain.

– Asun pienessä luukussa, mutta tämä on tällainen kotoisa pikku luukku, Kati hymyilee.

Myös Jeppe on tehnyt vuoden vuokrasopimuksen Balilla. Hänen mukaansa vuoden vuokrasopimus on halvin tapa asua Balilla. Mikäli Jeppe lähtee käymään Suomessa kesken vuoden, hänen ystävänsä asuvat talossa sen aikaa.

Millä rahalla Balille?

Toiselle puolelle maailmaa muuttaminen ei ole ilmaista.

Ayu on alusta asti maksanut matkustamisensa itse. Balille muuttaessaan hän meni töihin edesmenneen isänsä hotelliin pikkuveljensä apulaiseksi.

Kati puolestaan matkusti Balille ammattikorkeakoulu Haaga-Heliasta ansaitsemillaan lentolipuilla. Hän oli voittanut luokan hengetär -palkinnon. Asumisen kustannukset Kati pulitti säästörahoillaan.

– Olen ollut onnekas, koska olen saanut koulun kautta ilmaisia lippuja, stipendin ja tukea.

Kuusamolainen Jeppe matkustaa rahoilla, jotka hän on tienannut työskennellessään kotipaikkakunnallaan talven ajan. Viimeksi Jeppe työskenteli Rukalla joulukuusta huhtikuuhun ja muutti sen jälkeen Balille.

Jeppe vinkkaa, ettei matkustaminen ole niin kallista, mitä moni luulee.

Jos puhumme köyhyysrajasta Suomessa, niin kyllä täällä eletään hyvin paljon alle sen köyhyysrajan ja elellään oikein mukavasti― Jeppe kertoo Balin hintatasosta

Tiiun matkakassa kertyi hieman eri lähteistä. Hän myi koko omaisuutensa, sai takuuvuokransa ja lähti.

Aikaisemmilla kerroilla Tiiu on asunut Balilla yhteensä noin kolme ja puoli kuukautta. Tällä kertaa hän on ehtinyt nauttia trooppisesta säästä kuusi viikkoa. Tiiu vinkkaa, että kannattaa kuunnella omaa ääntään.

– Miksi en voisi elää sellaista elämää, kun oikeasti haluaisin elää?

Katso, miten nelikolla menee juuri nyt ja miten he asuvat Balilla Away-Bali-sarjasta Areenasta.

Juttua muokattu 22.11.2018 klo 10:53, kirjoitusvirhe ja virke korjattu "Katin asunnon vuokra on 50 euroa kuukaudessa".

Keskustele

Lue myös - yle.fi:stä poimittua