Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Pomminpurkaja – kylmäpäinen eversti raivaa miinoja

Kaoottisessa Irakissa on työ, jota juuri kukaan ei halua tehdä. Eversti Fakhir Berwari purkaa pommeja.
Pomminpurkaja, eversti Fakhir tauolla kattilamiinojen keskellä. Kaoottisessa Irakissa on työ, jota juuri kukaan ei halua tehdä. Eversti Fakhir Berwari purkaa pommeja. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Pomminpurkaja

TV1 maanantaina 19.11.2018 klo 21.30 - 22.55, uusinta torstaina 29.11. klo 23.25
Katsottavissa Areenassa

Irak, 45 kilometriä Mosulin ulkopuolella. ”Kun tämän osan poistaa, vaara on ohi”, sanoo kylmähermoinen kurdieversti Fakhir Berwari.

Fakhir kaivaa maasta kattilamiinoja ja napsii niiden johtoja leikkurillaan. ”Laukaisumekanismi on sähköinen. Jos sen päälle astuu, miina räjähtää heti. Viiden kilon paino riittää.”

Kaoottisessa Irakissa on työ, jota juuri kukaan ei halua tehdä ja joka johtaa usein kuolemaan. Miinanraivaus.

Toimintaa elämän puolesta

Kahdeksan lapsen isä Fakhir taisteli vuosien ajan Irakin hallituksen joukoissa kaoottisissa oloissa Saddam Husseinin syrjäyttämisen jälkeen. Hän näki, minkälaista tuhoa erilaisiin paikkoihin piilotetut miinat ja pommit aiheuttivat siviileille.

Fakhir päätti tehdä asialle jotain ja ryhtyi auttamaan amerikkalaisia pommien purussa. Fakhir menettää räjähdyksessä jalkansa, eikä pääse enää takaisin armeijaan,

Peloton mies jatkaa työtään peshmerga-kurditaistelijoiden riveissä. Työkaluinaan vain linkkuveitsi ja leikkuri hän eliminoi paljain käsin tuhansia tienvarsipommeja, autopommeja ja miinoja. Jokainen kerta saattoi olla se viimeinen.

Armeijavuosien arkistomateriaalia

Dokumenttielokuva Pomminpurkaja (16) perustuu Fakhirin armeijavuosinaan 2003 - 2008 kuvaamaan arkistomateriaaliin, jotka hänen poikansa Abdullah on vuosia myöhemmin löytänyt. Hiuksia nostattavat kohtaukset kuvaavat pomminpurkajan hengenvaarallista arkea vuoteen 2014 asti.

Kurdistanissa syntyneen, sittemmin Ruotsiin muuttaneen ohjaajan Hogir Hirorin dokumenttielokuva on voittanut maailman suurimman dokumenttielokuvafestivaalin Idfan pääkilpasarjan kunniamaininnan vuonna 2017. Elokuvaa on kufsuttu Oscar-voittajan The Hurt Lockerin dokumenttiversioksi.

The Deminer. Käsikirjoitus ja ohjaus: Hogir Hirori ja Shinwar Kamal. Tuotanto: Lolav Media, Ruotsi, 2017.

  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.