Hyppää pääsisältöön

Onko videopelaaminen Suomen seuraava menestystarina?

Niina "Soyhi" Kahela pelaa Starcraft 2:a
Niina "Soyhi" Kahela pelaa Starcraft 2:a Kuva: Yle/Tiede e-urheilu

Ilouutinen viikonlopputurnauksiin kyllästyneille futismammoille ja jääkiekkovarustekassien alle rusentuville lätkäfaijoille: myös videopelien räiskiminen on urheilua, jossa voi edetä ammattilaisuralle asti. Tässä tulevat huonot uutiset e-urheilevan lapsensa mukavuudenhaluisille huoltajille: kilpapelaajan täytyy harrastaa myös liikuntaa, tavata valmentajia, fysioterapeutteja, sponsoreita ja matkustaa kilpailuihin. Teitä saatetaan yhä tarvita.

E-urheilu ei ole e-liikuntaa. Urheilulla tarkoitetaan kilpailullista toimintaa, sen ei tarvitse itsessään olla fyysistä. Vaikka huipulla kilpapelaaminen on sitäkin. Pelatessa pulssi kohoaa huippulukuihin, keskittyminen ei saa herpaantua hetkeksikään, koordinaation täytyy pysyä vakaana ja nopeana, aivojen jaksaa raksuttaa pitkien pelien ajan. Voittoihin ei ylletä roskaruualla, energiajuomilla ja pelkillä istumalihaksilla.

E-urheilun tuore maailmanmestari Joona "Serral" Sotala on kuin sekoitus Kimi Räikköstä ja Seppo Rätyä – kylmäpäinen suomalainen mursi korealaisten 20 vuotta kestäneen ylivallan― Yle Urheilu 11.11.2018
Joona "Serral" Sotala
Joona "Serral" Sotala Kuva: Blizzard Entertainment Ence,Joona Sotala,Starcraft

Mahtoivatko Joonan vanhemmat patistaa häntä aikanaan ulos reippailemaan, vai saiko hän harjoitella rauhassa huoneensa hämärässä? Huipulle päästäkseen videopelaajan täytyy aloittaa nuorena ja harjoitella todella paljon. Siinä mielessä e-urheilu muistuttaa mitä tahansa huippu-urheilua. Menestyäkseen täytyy olla lahjakas, intohimoisesti lajiin suhtautuva ja sitoutunut harjoitteluun.

Assembly 2017, pelaaja
Assembly 2017, pelaaja Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle Assembly (tapahtuma),videopelit,tietokoneet

Huoltajien on syytä opiskella erikoissanastoa ja lyhenteitä, etteivät mene sekaisin HE (käsikranaatti) ja HP (luku, joka kertoo kuinka paljon pelihahmo kestää vahingoittumista ennen kuolemista), tai että ymmärtää mitä tapahtuu, kun pelaaja suluttaa, splittaa tai sniikkaa. Kuvan alla olevista linkeistä löytyy tietoa seuroista ja toiminnasta Suomessa. Voit myös testata hallitsetko jo sanaston ja opiskella tarvittaessa sitä lisää.

Värikkäitä tietokoneruutuja ASSEMBLY-tapahtumassa.
Värikkäitä tietokoneruutuja ASSEMBLY-tapahtumassa. Kuva: Aleksi Kinnunen / ASSEMBLY Organizing elektroninen urheilu,Assembly (tapahtuma),e-urheilu
 • Avaruusromua: Viestejä avaruudesta?

  LGM-1 ja muut pulsarit soivat uudessa musiikissa.

  Nuo säännölliset pulssimaiset signaalit vaikuttivat siltä kuin joku lähettäisi niitä tarkoituksella, kuin joku tahtoisi ottaa meihin yhteyttä. Niinpä tähtitieteen opiskelija Jocelyn Bell Burnell alkoi kutsua tuota signaalia lähettävää avaruuden kohdetta nimellä LGM-1, Little Green Men One. Hän oli juuri löytänyt ensimmäisen milloinkaan havaitun pulsarin. Nyt yli puoli vuosisataa myöhemmin pulsarit soivat uudessa musiikissa. Toimittajana Jukka Mikkola.

 • Ottaisitko taksikuskin mukaasi ostoksille tai oopperaan?

  Tulevaisuuden taksi voisi tarjota seuraa yksinäiselle.

  Hämmästyin hieman, kun Posti kuljetti kotiin ja asensi paikalleen verkkokaupasta ostamani kodinkoneen ja vei vielä mennessään kierrätettäväksi vanhan laitteen. Kuinka kätevää! Tällaista palvelujen yhdistelyä tarvitaan lisää.

 • Avaruusromua: Kaikki maailman etätyölaiset, rentoutukaa!

  Etätyössäkin voi stressaantua, musiikki auttaa!

  Etätyö on työtä, jota ei tehdä työpaikalla, vaan jossakin muualla. Jotkut ovat sitä mieltä, että etätyö on vähemmän stressaavaa kuin niin kutsuttu toimistotyö, ehkä siksi, että etätyössä työntekijä kokee olevansa vapaampi. Amerikkalainen Ken Elkinson tekee musiikkia yhä kasvavalle etätyöntekijöiden joukolle. Hän on sitä mieltä, että etätyössäkin voi stressaantua ja siihen voi auttaa esimerkiksi musiikki. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri