Hyppää pääsisältöön

Onko videopelaaminen Suomen seuraava menestystarina?

Niina "Soyhi" Kahela pelaa Starcraft 2:a
Niina "Soyhi" Kahela pelaa Starcraft 2:a Kuva: Yle/Tiede e-urheilu

Ilouutinen viikonlopputurnauksiin kyllästyneille futismammoille ja jääkiekkovarustekassien alle rusentuville lätkäfaijoille: myös videopelien räiskiminen on urheilua, jossa voi edetä ammattilaisuralle asti. Tässä tulevat huonot uutiset e-urheilevan lapsensa mukavuudenhaluisille huoltajille: kilpapelaajan täytyy harrastaa myös liikuntaa, tavata valmentajia, fysioterapeutteja, sponsoreita ja matkustaa kilpailuihin. Teitä saatetaan yhä tarvita.

E-urheilu ei ole e-liikuntaa. Urheilulla tarkoitetaan kilpailullista toimintaa, sen ei tarvitse itsessään olla fyysistä. Vaikka huipulla kilpapelaaminen on sitäkin. Pelatessa pulssi kohoaa huippulukuihin, keskittyminen ei saa herpaantua hetkeksikään, koordinaation täytyy pysyä vakaana ja nopeana, aivojen jaksaa raksuttaa pitkien pelien ajan. Voittoihin ei ylletä roskaruualla, energiajuomilla ja pelkillä istumalihaksilla.

E-urheilun tuore maailmanmestari Joona "Serral" Sotala on kuin sekoitus Kimi Räikköstä ja Seppo Rätyä – kylmäpäinen suomalainen mursi korealaisten 20 vuotta kestäneen ylivallan― Yle Urheilu 11.11.2018
Joona "Serral" Sotala
Joona "Serral" Sotala Kuva: Blizzard Entertainment Ence,Joona Sotala,Starcraft

Mahtoivatko Joonan vanhemmat patistaa häntä aikanaan ulos reippailemaan, vai saiko hän harjoitella rauhassa huoneensa hämärässä? Huipulle päästäkseen videopelaajan täytyy aloittaa nuorena ja harjoitella todella paljon. Siinä mielessä e-urheilu muistuttaa mitä tahansa huippu-urheilua. Menestyäkseen täytyy olla lahjakas, intohimoisesti lajiin suhtautuva ja sitoutunut harjoitteluun.

Assembly 2017, pelaaja
Assembly 2017, pelaaja Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle Assembly (tapahtuma),videopelit,tietokoneet

Huoltajien on syytä opiskella erikoissanastoa ja lyhenteitä, etteivät mene sekaisin HE (käsikranaatti) ja HP (luku, joka kertoo kuinka paljon pelihahmo kestää vahingoittumista ennen kuolemista), tai että ymmärtää mitä tapahtuu, kun pelaaja suluttaa, splittaa tai sniikkaa. Kuvan alla olevista linkeistä löytyy tietoa seuroista ja toiminnasta Suomessa. Voit myös testata hallitsetko jo sanaston ja opiskella tarvittaessa sitä lisää.

Värikkäitä tietokoneruutuja ASSEMBLY-tapahtumassa.
Värikkäitä tietokoneruutuja ASSEMBLY-tapahtumassa. Kuva: Aleksi Kinnunen / ASSEMBLY Organizing elektroninen urheilu,Assembly (tapahtuma),e-urheilu
  • Nimesi on juhlan arvoinen

    Nimipäivien juhliminen on katoavaa kansanperinnettä.

    Haluaisitko herätä nimipäiväsi aamuna torvisoittoon ja lauluun? Naamiaisasuihin pukeutuneet ystäväsi heittäisivät sinut korkealle ilmaan hurraa-huutojen säestyksellä. Vastavuoroisesti sinulta odotettaisiin päivällä runsasta kestitystä, tai muuten olisi uhkana tulla heitetyksi sikolättiin. Nimipäiväjuhlien piirileikit ja tanssit jatkuisivat pelimannin säestyksellä seuraavaan aamuun asti.

  • Avaruusromua: Musiikki on kuin tutkimusmatka

    RMI uskoo asiaansa ja on valmis ottamaan riskejä.

    Minä uskon siihen, että jos antautuu soittamaan useiden kymmenien minuuttien minuutin mittaisia esityksiä, se osoittaa, että uskoo asiaansa ja on valmis ottamaan riskejä. Näin sanoo Radio Massacre International -yhtyeen kosketinsoittaja Steve Dinsdale. Hän ja hänen yhtyetoverinsa ovat aina uskoneet improvisaatioon. He ovat sitä mieltä, että tällä tavoin syntynyt musiikki on kuin tutkimusmatka. Musiikki antaa mahdollisuuden löytää ääniä, joita ei ehkä enää koskaan löydä uudelleen. Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri