Hyppää pääsisältöön

Onko videopelaaminen Suomen seuraava menestystarina?

Niina "Soyhi" Kahela pelaa Starcraft 2:a
Niina "Soyhi" Kahela pelaa Starcraft 2:a Kuva: Yle/Tiede e-urheilu

Ilouutinen viikonlopputurnauksiin kyllästyneille futismammoille ja jääkiekkovarustekassien alle rusentuville lätkäfaijoille: myös videopelien räiskiminen on urheilua, jossa voi edetä ammattilaisuralle asti. Tässä tulevat huonot uutiset e-urheilevan lapsensa mukavuudenhaluisille huoltajille: kilpapelaajan täytyy harrastaa myös liikuntaa, tavata valmentajia, fysioterapeutteja, sponsoreita ja matkustaa kilpailuihin. Teitä saatetaan yhä tarvita.

E-urheilu ei ole e-liikuntaa. Urheilulla tarkoitetaan kilpailullista toimintaa, sen ei tarvitse itsessään olla fyysistä. Vaikka huipulla kilpapelaaminen on sitäkin. Pelatessa pulssi kohoaa huippulukuihin, keskittyminen ei saa herpaantua hetkeksikään, koordinaation täytyy pysyä vakaana ja nopeana, aivojen jaksaa raksuttaa pitkien pelien ajan. Voittoihin ei ylletä roskaruualla, energiajuomilla ja pelkillä istumalihaksilla.

E-urheilun tuore maailmanmestari Joona "Serral" Sotala on kuin sekoitus Kimi Räikköstä ja Seppo Rätyä – kylmäpäinen suomalainen mursi korealaisten 20 vuotta kestäneen ylivallan― Yle Urheilu 11.11.2018
Joona "Serral" Sotala
Joona "Serral" Sotala Kuva: Blizzard Entertainment Ence,Joona Sotala,Starcraft

Mahtoivatko Joonan vanhemmat patistaa häntä aikanaan ulos reippailemaan, vai saiko hän harjoitella rauhassa huoneensa hämärässä? Huipulle päästäkseen videopelaajan täytyy aloittaa nuorena ja harjoitella todella paljon. Siinä mielessä e-urheilu muistuttaa mitä tahansa huippu-urheilua. Menestyäkseen täytyy olla lahjakas, intohimoisesti lajiin suhtautuva ja sitoutunut harjoitteluun.

Assembly 2017, pelaaja
Assembly 2017, pelaaja Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle Assembly (tapahtuma),videopelit,tietokoneet

Huoltajien on syytä opiskella erikoissanastoa ja lyhenteitä, etteivät mene sekaisin HE (käsikranaatti) ja HP (luku, joka kertoo kuinka paljon pelihahmo kestää vahingoittumista ennen kuolemista), tai että ymmärtää mitä tapahtuu, kun pelaaja suluttaa, splittaa tai sniikkaa. Kuvan alla olevista linkeistä löytyy tietoa seuroista ja toiminnasta Suomessa. Voit myös testata hallitsetko jo sanaston ja opiskella tarvittaessa sitä lisää.

Värikkäitä tietokoneruutuja ASSEMBLY-tapahtumassa.
Värikkäitä tietokoneruutuja ASSEMBLY-tapahtumassa. Kuva: Aleksi Kinnunen / ASSEMBLY Organizing elektroninen urheilu,Assembly (tapahtuma),e-urheilu
 • Nelli Ruotsalainen puhuu runoissaan suunsa puhtaaksi patriarkaatista

  Nelli Ruotsalaisen teos kisaa Tanssivasta karhusta.

  Nelli Ruotsalaisen esikoisteos on suorapuheinen kuvaus sukupuolirooleista ja niistä vapautumisesta. Omaelämäkerrallisissa runoissa henkilökohtaisesta kasvaa poliittista. Täällä en pyydä enää anteeksi on ehdolla tämänvuotisen Tanssiva karhu -runouspalkinnon saajaksi.

 • Kertovatko suomalaiset rivot paikannimet enemmän nimien keksijöistä kuin itse paikoista?

  Suomen paikat on nimetty käyttäjien kokemuksien perusteella.

  Suomessa on 2944 paska-sanan sisältävää paikannimeä. Rivot paikannimet hihityttävät tai närkästyttävät kartanlukijoita. Miksi sukupuolielimet ja eritteet ovat olleet niin yleisesti nimeäjien käytössä? Paikkojen nimeäminen on perustunut yleensä joko kuvailemaan mitä ko. paikka muistuttaa muodoltaan, sen käyttökelpoisuuteen tai johonkin vahvaan kokemukseen paikassa.

 • Avaruusromua: Kuunnellaan jääleinikkiä!

  Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit?

  Onko kasveilla sielu? Muun muassa tätä pohti antiikin filosofi Aristoteles, ja oli sitä mieltä, että ei. Ei ole. Kasvit ovat kyllä eläviä, mutta eivät samalla tavoin kuin eläimet tai me ihmiset. Kasvit elävät erilaista elämää, selitti Aristoteles, ja puhui kasvisielusta ja sen luonteesta. Suomalainen Band of Weeds tekee musiikkia kasvien äänistä. Miltä kuulostavat pohjoisen uhanalaiset kasvit nuokkuesikko ja jääleinikki? Toimittajana Jukka Mikkola.

Uusimmat sisällöt - Kulttuuri