Hyppää pääsisältöön

Matkakertomuksia - Osa II/V - Hinausautoa odotellessa

Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko
Naama, etupäässä. Markus Kajo: Ajatusten miljoonalaatikko Kuva: Yle / Annukka Palmén-Väisänen ajatusten miljoonalaatikko

Matkakertomuksia - Osa II/V - Hinausautoa odotellessa

Mulle kun koituu kaikkea aatetta päähän, niin hinausautoa odotellessa koitui tämmöistä.

Että:

Sumussa tulee joskus kumma olo. Mutta tulee se muutenkin.

Hirmu kovat käsivoimat jos olisi, ja peloton luonne, niin voisi kahden vankan, terävän naskalin avulla kiivetä korkeimpaan petäjään sillä seudulla. Mitkä maisemat sieltä! Mutta vain harvoilla on kahta naskalia. Vain yksi on tällä itselläkin. Maatasolle tuomittu, sen tähden.

Kaivinkone ei näyttäisi kykenevän raapimaan omaa ”kainaloansa”.

Jos suomenkieltä kirjoitettaisiin lopusta alkuun ja ilman ääkkösiä, niin se näyttäisi ihan inuiitin kieleltä. Mutta jos sitä puhuisi inuiiteille, niin ne menisivät päästään sekaisin, kun se puhe kuulostaisi älyttömän tutulta, mutta siinä ei olisi mieltä yhden tavun vertaa!

Juodessaan pillimehua monet näyttävät tosi nöyriltä.

Hammasrattaita jos on toisiinsa kytkettynä parillinen määrä joka on >0, niin eka ja viimeinen ratas pyörivät vastakkaisiin suuntiin.

Kun unohtaa kännykkänsä jonnekin ja joutuu olemaan päivän sitä ilman, on kuin olisi myynyt sielunsa jollekin saksalaiselle markettiketjulle: hutero olo ja suuta kuivaa. Ja sanelee itselle, että ei tässä mitään.

Esteettis-kaupallisista syistä jos lanseeraisi uimahousumalliston kaloille, niin voisi laitattaa sponsorien tekstejä niihin - etenkin alueilla, joissa turistit snorklaavat laajoin laumin.

Jos ostaisi kaksi yhden neliömetrin tonttia sopivan matkan päästä toisistaan, ja olisi vahva jalkajousipyssy, niin voisi kaaressa ampua siltä ensimmäiseltä tontilta sillä toisella tontilla olevaan maalitauluun, ja säästäisi hirveästi rahaa, kun ei tarvitsisi ostaa sitä välillä olevaa maata jousiammuntaharjoitusmaaksi, kerta ampuisi kaaressa korkealta sen välimaaston yli. Mutta jos ostaisi suorasuuntauksella ampuvan tykin, sama idea ei enää toimisikaan hänelle. Valtava ero tonttikuluissa!

Kauankohan jäätelötikun maatuminen kestää?

Minkä takia ei ole keksitty kaksipäistä potkukelkkaa? Ei tarvitsisi niiden kääntää kelkkiä, kun kotimatkalle lähtevät sieltä.

Saunan lauteilla on kiva joskus ihan yksinkin olla. Puuttuu vain, että olisi huuliharppu. Ja että osaisi soittaa. Ja että ei olisi niin kuuma sauna, että hampaat palavat sen huuliharpun sisäänhengitys-äänissä. Että aijaijai.

Onko protuberanssin vastakohta kontratuberanssi? Vai amatöörituberanssi?

Liikeidea jonka sain: Voisi olla lehti, jonka nimi ”Turvoksissa.” Kun joku olisi hirmu turvoksissa, niin se lähettäisi kuvansa lehteen, ja ostaisi sitä irtonumeroa monta kappaletta tuttaviaan ja omaa arkistoa varten, kerta sen itsen kuva olisi lehdessä. Ja sen lehdessä-olijan naapurit, ja muut uteliaat myös ostaisivat irtonumeron, kun kuulisivat että sen ja sen naapurin tai tutun kuva olisi siellä. Ja voisi myödä mainostilaa myös, ja kai valtiokin lehtiä jotenkin tukee. Varmaan sillä lehdellä pieni perhe eläisi aika hyvin. Kun ei elvistelisi.

Ihmiset kun pitävät kilpailuista, niin voisi olla alastomuuskilpailu. Mutta kun se olisi julkinen kilpailu, niin sen pitäisi olla säädyllinen. Niinpä jokainen kilpailija menisi tarralla kiinni teipattavasta ovesta kuution malliseen pahvilaatikkoon, jossa olisi vain päälle ja jalkaterille aukot. Siellä pahvilootassa riisuisi vaatteensa, ripustaisi ne lootansisäiseen naulakkoon ja sitten olisivat kilpailijat sukkasillaan vieri vieressä pahvilaatikoissaan torilla. Ja se joka olisi pisimpään, voittaisi kilpailun.

Monten hilpein aika on klo 18.30 - 22.30.

Mitä jos maailma onkin kallellaan oikealle, ja painovoima vetääkin vasemmalle, vaikka me luullaan että alaspäin?

Paras lääke elämään on uni. Vaikka monet luulee, että viina. Niin ei. Uni paras lääke on.

Jos olisivatkin limasienet (Mycetozoa) kasvattaneet Tarzanin, ja tulisi se limasienikasvatteinen Tarzan kylään, niin se löntystelisi varmaan ehkä tiskipöydän luo, lyllähtäisi tiskipöydälle mahalleen ja imisi itsensä suullaan kiinni siihen tiskipödän sileään pintaan. Ja ajan oloon lötkö Tarzan valuisi - suu imukuppina - pitkin tiskikoneen kylkeä lattialle, ja lyllöttäisi siinä linoleumilla, suustaan lattiassa kiinni. Ja myös kahvinkeittimen suodatinpaperin läpi osaisi sellainen überveltto limasieni-Tarzan valua. Ei olisi siitä paljon puhekumppaniksi, mutta mielenkiintoista katsottavaaa toki olisi Tarzan-limasienten-kuningaksen käynti.

Toivoo:

nimim.

Yksi monten puolesta

Keskustele
 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

Uusimmat sisällöt - Näkökulmat

 • Markus Kajo: Ennen kuin oli "mitään", oli jo sentään jotain.

  Mikä toimi nettitrivian esiasteena, miettii M. Kajo.

  ...Emme jääneet odottamaan, kirjoittaako täti vastaan, että on saanut tiedon matkastani, ja että olisiko hän ylipäätään edes kotona tuolloin. Ei näet ollut mitään syytä, miksi täti ei olisi ollut maisemissa. Hänhän asui kotonaan. Miksei hän siis olisi siellä! Ja sitäpaitsi minä en halunnut odotella korttien postittumista päiväkaupalla.

 • Markus Kajo: Asiaa naisten pulista

  Hyvyys, pahuus palkitaan vain saduissa?

  "...Ja luonto uhkaa kostolla, jos vielä sitä hiilletään, tai vaikka ei edes lisää hiillettäisi! Luulisi, että edes luonto on meidän puolella, ilmasto ihmisten ilona ilmaiseksi, mutta ei."

 • Ennen, nyt ja kohta!

  Markus Kajo miettii 40 vuottaan Ylessä, ja ensi vuotea, mm.

  Muistaakseni oli maanantai kun aloitin Ylen palveluksessa 80-luvun alussa, joten on ihan soveliasta, että lopetan perjantaina. Ei tule keskeneräisiä työviikkoja uralle suotta.

 • Kultainen noutaja

  Opettavaisen tarinan kansalle nosti esiin Kajo.

  "...Ahneuksissaan mies saunoi itsensä henkihieveriin. Liian kova konsti se selvästi oli, pakkosaunonta, mietti hän..."

 • Käynti pienenä

  Soittoa ja tapahtumia mielen sisällä, pääasiassa.

  Olo on kuin koira murisisi jossain. Tai murisisi jokin paljon pahemepi. Paholainen, seitinohuen ulottuvuuksienvälisen suihkuverhon takana murisisi vaikka.

 • Kelluessaan

  Mielihavaintoja veden piirissä ollessa

  Vesi oli suolatonta, ja siksi välillä kirveli nenässä. Paradoksaalista oli se, että kirveli juuri suolattomuus, eikä -lallisuus, kuten maallikko helposti luulisi.

 • Tyhmä jo pienenä

  Toistuvan yksinkertaisuutensa lamentaatioasialla on Kajo.

  "Jos ei lasketa sitä, että aikuisessa ihmisessä on lihaa ja luuta enemmän kuin lapsessa, ja laajempi nahka-osa hänellä kuin silkohapsena oli, niin melko vähän muuttuu ihminen elämänsä aikana..."