Hyppää pääsisältöön

Huolehdi radioaktiivisen radonin torjunnasta kotonasi – se voi pelastaa henkesi

Radonia mittaava purkki
Radonia mittaava purkki pidetään kaksi kuukautta esim. olo- ja makuuhuonessa. Mittaus on tehtävä marras-huhtikuussa. Radonia mittaava purkki Kuva: Yle STUK,STUK - säteilyturvakeskus,Radioaktiivisuus,radon

Suomalaisissa kodeissa hengitetään radioaktiivista radonia enemmän kuin monissa muissa maissa. Radon on jalokaasu, jota ei voi haistaa eikä maistaa, mutta pitoisuudet saa selville yksinkertaisella mittalaitteella. Liki 300 suomalaista kuolee vuosittain radonin aiheuttamiin keuhkosyöpiin.

Ylitarkastaja Katja Kojo Säteilyturvakeskuksesta sanoo, että Suomessa radonia esiintyy huoneilmassa enemmän kuin monessa muussa maassa kahdesta syystä: maaperästä ja rakentamisen tavasta.

– Suomessa maaperän on uraanipitoisuus aika korkea. Radonhan on yksi uraanin hajoamistuotteista, Kojo sanoo Radio Suomessa.

– Rakentamistapa on merkityksellinen. Meillä käytetään tosi paljon maanvaraista laattaa, mikä voi olla riskirakenne. Joten jos perusmuurin ja maanvaraisen laatan välissä on pienikin rako, niin siitä pääsee radonpitoista ilmaa imeytymään maaperästä sisäilmaan.

Radonin torjunta on kaikkein helpointa jo rakennusvaiheessa

Radonin pääsy hengitysilmaan on Säteilyturvakeskuksen mukaan helpointa torjua jo rakennusvaiheessa. STUK suosittaa, että radontorjunta otetaan huomioon rakennusvaiheessa kaikkialla Suomessa.

– Tuulettuva alapohja on turvallinen radonin kannalta. Jos vain tuuletus oikeasti toimii alapohjassa eli rossipohjassa, Katja Kojo sanoo.

– Toinen vaihtoehto on, että jos talossa on maanvarainen laatta, niin sinne asennetaan radonputkisto rakennusvaiheessa.

– Mitä läpäisevämpää maaperä on, sitä helpommin radonia pääsee läpi. Sora ja hiekka, ja erityisesti hiekkaharjut, ovat riskialttiita paikkoja. Turvallisia alueita ei ole, Kojo korostaa.

Mittaa kotisi ensimmäisen kerroksen huoneet radonin varalta

Koska radonia ei voi haistaa eikä maistaa, niin ainoa tapa saada selville kodin säteilymäärä on mitata se. Mittaus kannattaa tehdä marras-huhtikuun aikana.

STUK suosittelee, että kaikkien ensimmäisten kerrosten huoneilma mitataan omakoti- ja kerrostaloissa, sillä harvoin radon on ongelma ylemmissä kerroksissa.

Radonia mittaavan purkin sisällä oleva säteilylle herkkä filmi.
Radonmittauspurkin polykarbonaattikalvo, johon radonin lähettämä alfasäteily jättää jälkiä. Radonia mittaavan purkin sisällä oleva säteilylle herkkä filmi. Kuva: Yle radon,STUK,STUK - säteilyturvakeskus,Radioaktiivisuus,mittaus

Jääkiekolta näyttävän mittalaitteen voi tilata usealta eri valmistajalta. Radonpurkkia pidetään makuu- ja olohuoneessa muutaman kuukauden ajan ja lähetetään palautuskuoressa laboratorioon. Vastaus tulee, kun mittarin tiedot on analysoitu.

Mittausten tuloksista STUK on koonnut karttan.

Säteilyn jättämät jäljet lasketaan tietokoneen avulla.
STUKin laboratoriossa saadaan radonpurkin kalvolta selville sisäilman becquerellimäärä. Säteilyn jättämät jäljet lasketaan tietokoneen avulla. Kuva: Yle radon,Radioaktiivisuus,STUK,STUK - säteilyturvakeskus,laboratoriovälineet

Korjausmenetelmiä on useita

Jos radonpitoisuus on korkea, niin keinoja sen alentamiseen löytyy.

– Joskus ilmanvaihdon tehostus voi riittää. Tehokkaita muita korjausmenetelmiä on useita, esim. radonimuri. Siinä imukuoppa kaivetaan maanvaraisen laatan alle ja kuopasta viedään imuputki katolle.

Kojo arvioi tällaisen korjauksen hinnaksi noin 2500 euroa asuntoa kohti.

Hänestä se on pieni hinta terveydestä. Radon lisää riskiä sairastua keuhkosyöpään. Suomessa radonin aiheuttamaan keuhkosyöpään kuolee arviolta vajaat 300 ihmistä vuodessa. Suurin osa menehtyneistä on tupakoitsijoita, sillä radonin ja tupakoinnin yhteisvaikutus lisää keuhkosyövän riskiä.

Radonia voi tietysti päästä maaperästä muihinkin rakennuksiin kuin asuintaloihin. Työpaikoilla ja julkisissa rakennuksissa radonin määrän seuranta on pakollista riskialueilla eli 60 kunnassa. Vuonna 2017 tehdyssä tehovalvonnassa selvisi, että Etelä-Suomen alueella vain reilu viidennes tarkastetuista työpaikoista oli hoitanut mittauksen kuten pitääkin.Marko Miettisen toimittaman Säteilyradion kaikki jaksot ovat kuunneltavissa Yle Areenassa.
Säteilyradio kuullaan Radio Suomessa maanantaisin klo 20.45.

Säteilyradion videoita voi katsella Radio Suomen Facebookissa ja Instagrammissa.

Lue lisää: Säteilyturvakeskus radonista ja sen torjumisesta

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi