Hyppää pääsisältöön

Olisiko vauva konkurssi Saara Sarvakselle?

Saara Sarvas
Saara Sarvas Kuva: Yle/Hilkka Nevala Saara Sarvas,Jenny+

Lapsen arvoa ei voi mitata rahassa, eikä vauvantuoksulla maksaa vuokria. Jenny+ selvitti, minkälaisen loven lapsi tekisi kauneusyrittäjä Saara Sarvaksen talouteen. Karkea laskelma on karu: Jostain pitäisi kääriä 23 000 euroa ekstraa – tai vähentää nykyistä kulutusta saman verran.

Saara Sarvas on kolmekymppinen yrittäjä, joka toivoisi ehkä joskus saavansa lapsen. Jos se on mahdollista, ja jos hänellä on siihen varaa. Teimme ajatusleikin Saaran tulevaisuudella.

Leikki alkaa positiivisesta raskaustestistä, jota seuraa hyvinvoiva odotusaika. Työt ja tulot rullaavat entiseen malliin aina äitiysloman alkuun saakka. Vauva syntyy ja kaikki muuttuu, monen äidin tavoin Saara haluaa hoitaa lastaan kotona. Taaperon 1,5-vuotispäivänä Saara palaa töihin, entisten asiakkaidensa pariin, raskautta edeltäneelle tulotasolle.

Lystin hinta: noin 23 000 euroa. Sen verran vähemmän Saaralle jäisi rahaa käteen verrattuna siihen, että hän jatkaisi töitä ja tienaamista vauvaprojektin sijaan.

Lapsen saavan Saaran ansiot vaihtuisivat äitiyspäivärahaan, vanhempainpäivärahaan, lapsilisään ja kotihoidon tukeen. Veroprosenttikin toki painuisi armollisemmaksi. Lapseton Saara jatkaisi töitä nykyisillä tuloilla, YEL-maksuilla ja tiukemmilla tuloveroilla.

Näin laskelma tehtiin

  • Laskelmassa Saaran ansiotuloina oli 33 000 e/vuosi, YEL-työtulona 30 000 e/vuosi.
  • Äitiys- ja vanhempainpäivärahat arvioitiin Kelan laskureilla, lapsilisä huomioitiin vuoden 2018 tason mukaan 94,88 e/kk.
  • Kotihoidon tuki laskettiin Helsinki-lisän kera: alle 1,5-vuotiaasta lapsesta summa on 602,34 e/kk.
  • Veroprosenttilaskuria sovellettiin sillä oletuksella, että vuoden 2018 verotus jatkuu myös tulevaisuudessa. Saaran kotipaikaksi valittiin Helsinki.
  • Laskelman Saara ei säätänyt YEL-työtuloaan lapsen syntymää edeltäen, joten myös YEL-maksut säilyivät molemmissa vaihtoehdoissa ennallaan.

Laskelmassa oikaistiin monta tosielämän mutkaa: Missään ei luvata, että odottajan terveys sallii työnteon täysillä äitiysloman alkuun saakka. Saaralle visioitu 1,5 vuoden poissaolo työstä on aniharvalle yrittäjälle realismia; ainakin asiakkaat saisi varautua etsimään uudelleen. Mielikuvituslapsen toinen vanhempi tuloineen jätettiin kokonaan ulos laskelmista. Vaikutusta Saaran eläkekertymään ei myöskään arvioitu.

Maksaisiko asiakas vauvalisää kampaajalle?

Jotta Saaralla olisi varaa asua, elää ja syödä entiseen tapaan, pitäisi hänen saada 23 000 e säästöön ennen lapsen syntymää. Jos säästöjä ei ole, kulutusta on leikattava.

Saadakseen summan kasaan ennen äitiysloman alkua, Saaran pitäisi raskaana ollessaan tienata lähes 3 000 e/kk nykyistä enemmän – käteen.

Jenny+ perusti pop up -kampaamon ja testasi, olisivatko asiakkaat valmiita osallistumaan vauvatalkoisiin rahalla ja maksamaan Saaran työstä "vauvalisää".

EDIT 19.11: Korjattu Areena-linkki.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+

Jenny+ Instagram