Hyppää pääsisältöön

Onko Lennukin jalostettu sairaaksi? - Bostoninterriereiden hymyn taustalla hapenpuute

Graafinen kuva jossa raskaana oleva nainen, jolla bostoninterrierin pää
Onko koirien jalostus mennyt jo liian pitkälle? Bostoninterrieri on yksi lyhytkuonoisista roduista, joiden jalostusta on kritisoitu. Graafinen kuva jossa raskaana oleva nainen, jolla bostoninterrierin pää Kuva: Eeva Meltio ja Niklas Meltio graafinen viestintä,docstop: sairaan kaunis koira

Presidenttiparin Lennu-koira sulatti kansan sydämet hymyllään ja lukuisilla tempauksillaan. Mäntyniemeen presidenttiparille tuotu kinkku sai Lennun haistelemaan sitä niin, että kaikki huomio kiinnittyi siihen. Mutta mitä Lennun hymyn takaa paljastuu?

Kansakunnan ykköskoira Lennu on rodultaan bostoninterrieri. Rotu on brakykefaalinen eli lyhytkuonoinen, ja lyhyt kuono voi aiheuttaa koiralle paljon terveysongelmia: kuononsa vuoksi ne eivät esimerkiksi voi hengittää kunnolla.

- Vaikken Lennua ole tavannutkaan, sen leveä virnistys ei välttämättä kerro lupsakkaasta luonteesta. Bostoninterrierit hymyilevät usein sen takia, että ne yrittävät saada riittävästi ilmaa suun kautta, koska niillä on liian ahtaat hengitystiet, Anu Lappalainen, pieneläinradiologian dosentti ja pieneläinsairauksien erikoislääkäri toteaa.

Bostoninterrierin rotumääritelmä

Kuono: Kuono-osa on poimuton, leveyttään ja syvyyttään lyhyempi ja enintään 1/3 osa kallon pituudesta.
Runko: Rungon tulee vaikuttaa lyhyeltä.
Ylälinja: Vaakasuora.
Selkä: Riittävän lyhyt, jotta runko neliömäinen.

Bostoninterrierin rotumääritelmän mukaan sen kuono-osa on poimuton. Sen pitää olla leveydeltään ja syvyydeltään lyhyempi kuin kallo sekä enintään yksi kolmasosa kallon pituudesta. Alarajaa ei ole, ja kuono voi olla vaikka kuinka lyhyt.

- Rotumääritelmän mukaisella kuonolla riski brakykefaaliseen oireyhtymään (BOAS) on 30 – 75 prosenttia. Mitä lyhyempi kuono on, sitä todennäköisempää on, että koira kärsii BOASista, Lappalainen jatkaa.

BOAS on koiralle hengenvaarallinen, koska se vaarantaa hengitys- ja lämmönsäätelyjärjestelmän normaalin toiminnan ja altistaa koirat vakaville terveysongelmille. Lappalaisen mielestä rotumääritelmän pitäisi vaatia, että kuono on vähintään yksi kolmasosa kallosta, eikä enintään.

Lyhyellä kuonolla ei voi lentää

Lentomatkustaminen erityisesti ruumassa on tylppäkuonoisille roduille vaarallista, koska niillä on ongelmia lämmönsäätelyn ja hapensaannin kanssa.

Yhdysvalloissa on huomattu, että yli puolet lentorahdin aikana lämpöhalvaukseen kuolleista koirista on kuulunut brakykefaalisiin rotuihin. Siksi osa lentoyhtiöistä on kieltäytynyt kuljettamasta lyhytkuonoisia rotuja ruumassa, jos ulkolämpötila nousee yli 20 asteen.

Norwegian vaatii brakykefaalisten rotujen omistajilta vastuuvapautuksen. Finnair ei ole laittanut esteitä näiden rotujen lentämiselle.

Sairaiden koirien saattaminen maailmaan on eettinen ongelma

Hengitysongelmien lisäksi bostoninterriereillä on myös usein epämuodostuneita nikamia, paljon kaihia ja niiden polvilumpiot menevät helposti sijoiltaan. Vaikka nikamaepämuodostumat periytyvät ja aiheuttavat muun muassa halvausoireita, mikään ei estä käyttämästä jalostukseen yksilöitä, joilla on selkärangan epämuodostumia.

Bostonin terrierin epänormaali rankakuva
Kuvassa bostoninterrieri, jolla useita epämuodostuneita nikamia. Yksilöä voidaan niistä huolimatta käyttää jalostukseen. Bostonin terrierin epänormaali rankakuva Kuva: Yliopistollisen eläinsairaalan röntgenkuva-arkisto selkäranka,koira,röntgenkuvat,docstop: sairaan kaunis koira
Bostonin terrierin normaali rankakuva
Tällä bostoniterrierillä on lähes normaali selkä. Selkäongelmia voitaisiin vähentää käyttämällä jalostukseen terveselkäisiä koiria. Bostonin terrierin normaali rankakuva Kuva: Yliopistollisen eläinsairaalan röntgenkuva-arkisto selkäranka,röntgenkuvat,koira,docstop: sairaan kaunis koira

- Eettinen ja moraalinen kysymys on, että onko meillä oikeus saattaa maailmaan koiria, joilla on vakavia selkärangan kehityshäiriöitä, vaikka suurin osa näistä koirista olisikin oireettomia, Anu Lappalainen kysyy.

Lennu kasvatti bostoninterrierin suosiota

Vielä vuonna 2010 bostoninterriereitä oli rekisteröity Suomeen 152 yksilöä. Lennu ilmestyi julkisuuteen vuonna 2011, ja jo sen vuoden aikana rekisteröityjen koirien määrä kasvoi 191 yksilöön. Huippuvuosi oli 2015, jolloin Kennelliiton rekisterissä oli jo 265 bostoninterrieriä.

- Vuosittain rekisteröityjen pentujen määrä on lisääntynyt muutamassa vuodessa sadalla. Se on aika hurja määrä prosenteissa. Bostoninterrieri on ollut melko tuntematon, mutta ehkä ihmiset ovat löytäneet rodun Lennun myötä, Lappalainen pohtii.

Entä Lennun terveys? Presidentinkanslia tiedottaa sen terveydentilasta niukasti.

- Lennu voi hyvin, sen enempää emme koiramme, perheenjäsenemme, terveyttä kommentoi, presidenttipari vastaa.

Presidentti Sauli Niinistö on todennut Kennelliiton seminaarissa vuonna 2011 seuraavasti:

”Maallikkona seuraan huolestuneena keskustelua, joka liittyy jalostukseen. Median kertoma koskee varmasti ääritapauksia, mutta se jättää maallikon miettimään, olisivatko jalostuksessa terveysseikat primaari tekijä. Tavalliselle koiraihmiselle tärkeämpää tekijää ei ole kuin että koira voi hyvin”.

- Olisin toivonut, että Lennun rotuun liittyvistä ongelmista olisi kerrottu avoimesti julkisuudessa. Lennu on varmasti ihana koira, mutta julkisuuden henkilöiden koirat lisäävät myös niiden rotujen suosiota, joilla on sairaalloisia piirteitä, Anu Lappalainen toteaa.

Lappalainen toivookin, ettei brakykefaalisia rotuja käytettäisi mainoksissa tai julkisuuden henkilöiden kanssa mediassa, koska se lisää niiden suosiota. Lisäksi hänen mielestään brakykefaalisiin rotuihin pitäisi suhtautua niin, että BOAS-oireita, hammasongelmia ja silmävaurioita aiheuttavista kallon muodoista on päästävä eroon lainsäädännön keinoin, jos koiramaailma ei siihen itse pysty.

Rodunjalostus on viety niin pitkälle, että vain harva koirarotu on terve. Useimmat ovat monin tavoin sairaita ja osa syntymästään asti. Mihin rodunjalostuksella on tultu? Katso dokumentti Sairaan kaunis koira Yle Areenasta.

Teksti: Nina Malmberg

Docstop: Sairaan kaunis koira
Yle TV1 tiistaina 20.11.2018 klo 20.00 ja Yle Areena