Hyppää pääsisältöön

"Tasa-arvo ei saa ikinä maksaa" – naiset ovat yhä talouden häviäjiä

Anna Elomäki
Anna Elomäki Jenny+

Naiset ja raha ovat nyt kaikkialla, samassa lauseessa. Säästämiseen ja oman talouden hallintaan keskittyvä rahapuhe kääntää huomion pois rakenteista, jotka ylläpitävät taloudellista epätasa-arvoa sukupuolten välillä, sanoo tutkija, FT Anna Elomäki.

Rahasta ja taloudesta kiinnostuneilla naisilla on nyt mistä valita: sijoittajailtoja, varallisuusvalmennuksia, blogeja ja kirjoja. Anna Elomäki on tyytyväinen siitä, että hypermaskuliiniseen rahan maailmaan on syntynyt turvallisia tiloja, joissa aiheesta voidaan puhua naisten kesken.

Vaurastuminen on hyvä juttu henkilökohtaisella tasolla, mutta ei sillä rakenteita muuteta.

Taloudellista tasa-arvoa ei kuitenkaan sijoittamalla ratkaista.

– Vaurastuminen ja vaurastumisen tukeminen on tosi hyvä juttu henkilökohtaisella tasolla, mutta eihän sillä rakenteita muuteta.

Laajempi kysymys siitä, miksi naisilla edelleen on vähemmän rahaa sijoitettavaksi, jää tässä keskustelussa sivuun.

Miksi naisilla edelleen on vähemmän rahaa sijoitettavaksi?

Miehet ovat hyötyneet viime vuosien talouspolitiikasta keskimäärin naisia enemmän. Tämä käy ilmi Elomäen ja Hanna Ylöstalon johtamasta tutkimuksesta, jossa on selvitetty, kuinka tehdyt päätökset kenenkin kukkaroon vaikuttavat. Tulokset ovat naisille karuja: häviäjistä valtaosa on naisia.

Taloudellisen epätasa-arvon taustalla vaikuttavat monet rakenteet, joiden uudistamiseen ei tunnu löytyvän kykyä tai halua. Elomäki nostaa esimerkiksi perhevapaauudistuksen, jolla pyrittiin tasaamaan vanhemmuuden kustannuksia ja hoivavastuun jakautumista. Uudistus kaatui suurelta osin kustannuksiin, joille ei löytynyt maksajia.

– Tasa-arvo ei saa ikinä maksaa! Sukupuolten tasa-arvo on kiva asia, mutta siinä vaiheessa kun sille laitetaan, hintalappu, se ei kiinnostakaan päättäjiä.

Miksi epätasa-arvo omassa arjessa on usein helpompi sivuuttaa, kuin nostaa esiin?

Elomäen mukaan osasyyllinen on puhetapa, joka nostaa valokeilaan yksilön ja korostaa ihmisten omia valintoja. Meidät opetetaan ajattelemaan, että jos valitsee kouluttautua lastentarhanopettajaksi, on matala palkka tuon valinnan tulosta. Oma vika, vastuu on itsellä.

– Totta kai me ollaan vastuussa valinnoista, mutta samalla ne rakenteelliset syyt jäävät helposti huomaamatta.

Jenny+: Raha ei tule kiltin tytön luo

Jenny Lehtinen puhuisi mieluummin seksistä kuin rahasta. Feministi, yrittäjä Saara Sarvas ei halua ajatella elämäänsä euroina. Miksi naistenkin on pakko puhua rahasta? Brunssilla yrittäjä, excel-eläjä Emmi Nuorgam ja kymmenvuotiaana sijoittamisen aloittanut Marja Hintikka.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+

Jenny+ Instagram