Hyppää pääsisältöön

Yle parantaa palveluaan erityisryhmille – luvassa useita kuvailutulkattuja ohjelmia

Maukan ja Väykän ensimmäinen joulu
Maukan ja Väykän ensimmäinen joulu nähdään kuvailutulkattuna. Maukan ja Väykän ensimmäinen joulu Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,joulukalenteri (tv),Maukka ja Väykkä

Yle lisää näkövammaisille suunnattujen kuvailutulkattujen ohjelmien määrää. Joulukuun alussa nähdään suomeksi kuvailutulkattuna joulukalenteri, jossa seurataan Pikku Kakkosesta tuttujen eläinhahmojen valmistautumista ensimmäiseen jouluun. Maukan ja Väykän ensimmäinen joulu kertoo ystävyksistä, joille monet joulutraditiot ovat ihmeellisiä ja uusia.

“Saimme viime vuonna paljon positiivista palautetta kuvailutulkatusta joulukalenterista. Siksi päätimme kuvailutulkata sen myös tänä vuonna”, toteaa Ylen kääntämisen ja versioinnin päällikkö Christoffer Forssell.

Yle julkaisee kuvailutulkattuna myös Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -sarjan, joka nähdään yksinoikeudella televisiossa Yle TV1:n Kotikatsomossa. Viisiosainen sarja sisältää yli puolitoista tuntia elokuvaversiossa näkemätöntä materiaalia.

“Yle haluaa palvella jokaista suomalaista. Ihmisille täytyy luoda mahdollisimman yhtäläiset mahdollisuudet osallistua yhteiskunnan keskusteluihin ja kulttuuriin. Haluaisin tehdä kaikki Ylen sisällöt saavutettaviksi, muttei se ole vielä realistista. Toiveita herättävät kuitenkin uusien tekniikoiden tuomat mahdollisuudet, kuten esimerkiksi automaattinen puheentunnistus”, Forssell sanoo.

Vuoden 2019 ensimmäinen suomeksi kuvailutulkattu ohjelma on helmikuussa alkava Muumilaakso-sarja.

Kuvailutulkkaus on visuaalisuuden sanallistamista esimerkiksi näkövammaiselle. Kuvailutulkki kuvailee tapahtumia, mutta jättää tilaa myös vastaanottajan omalle tulkinnalle.

Yle kuvailutulkkaa tällä hetkellä osan tärkeimmistä draamatuotannoista. Tavoitteena on lisätä kuvailutulkkausten määrää tulevaisuudessa. Televisiossa kuvailutulkkauksen saa kuuluviin valitsemalla vastaanottimesta hollanninkielisen äänen.

Joulukalenteri: Maukan ja Väykän ensimmäinen joulu
Aamuin illoin 1.12.–24.12.2018
Yle TV2 ja Yle Areena

Tuntematon sotilas
Sunnuntaisin 30.12.2018 alkaen
Yle Areena ja Yle TV1:n Kotikatsomo