Hyppää pääsisältöön

Musiikin pohjavirtoja Bergman-faneille

Ruotsissa on tänä vuonna juhlittu ohjaaja Ingmar Bergmania, jonka syntymästä tuli kuluneeksi sata vuotta. Bergman muokkasi merkittävästi paitsi elokuvan ja teatterin ilmaisua myös ruotsalaisten nykyistä identiteettiä. Bergmanin ilmaisu oli latautunutta ja moniselitteistä, mikä kuuluu myös BIS-yhtiön uutuuslevyllä, jolle pianisti Roland Pöntinen on koonnut taidemusiikkia Bergmanin elokuvista.

Ingmar Bergman - Music from the films
Ingmar Bergman - Music from the films Uudet levyt

Ingmar Bergman käytti elokuvissaan paljon musiikkia, mutta suosi harvoja säveltäjiä ja vielä harvempia tyylejä. Roland Pöntisen uutuuslevyn pääosassa soivat Chopin, Schumann ja Bach, joiden seassa comic relief -tehtävää hoitaa kaksi Scarlattin sonaattia. 2010-luvun korvilla valikoima kuulostaa tummasävyiseltä ja tuntemisen tavaltaan vanhanaikaiselta. Jokaiselle kappaleelle esitetään eräänlainen ohut tunnejulkisivu, mutta pääosa luovasta energiasta kuluu melodramaattiseen vihjailuun syvistä pohjavirroista julkisivun takana.

Levyn teokset ja esitykset siis tekevät kunniaa Bergmanin tuotannolle, mutta kokonaisuus ei oikeastaan ole levy vaan tunteellisen vanhan liiton herran kasaama Näistä levyistä en luovu -ohjelma, jota Pöntinen toimittaa. Tähän sopien Pöntinen soittaa varsin persoonattomasti, kuin olisi studiolla tekemässä elokuvamusiikkia eikä ilmaisemassa itseään. Samaa ohuutta ja persoonattomuutta kuuluu levyä rytmittävissä Bachin soolosellosarjojen osissa, jotka soittaa Torleif Thedéen.

Ingmar Bergmanin tuotanto ei itselleni ole läheinen, ja kenties siksi myös levykokemukseni jää ohueksi. Jos taustalla on voimakkaita elokuva- ja teatterielämyksiä Bergmanin parissa, ehkä yksittäiset teokset silloin resonoivat voimakkaammin ja muodostavat kokonaisuuden.

"Ingmar Bergman: Music from the films", säv. Bach, Scarlatti, Mozart, Chopin, Schubert, Schumann. - Roland Pöntinen, piano, Torleif Thedéen, sello, ja Stenhammar-kvartetti. (BIS-2377)

Kuuntele Uudet levyt 20.11.2018, toimittajana Kare Eskola.

 • Myöhäisromantiikkaa ja tasa-arvoa kokonaisvaltaisella laadulla

  Levyarvostelu

  Viulisti Eriikka Maalismaan ja pianisti Emil Holmströmin uutuuslevy upottaa minut vielä syvemmälle romantiikkaan kuin heidän edellinen, tunteiden myllertämisestä Emma-palkittu Schumann-levynsä. Periodiromantiikkaan hurahtanut duo jatkaa tunneilmaisuaan suolikielisellä viululla ja vuoden 1882 Bösendorferilla, mutta musiikki on aivan romantiikan lopusta. Richard Straussin ja Amy Beachin sonaatit osallistuvat taidemusiikin tasa-arvokeskusteluun, mutta miten, sen saa kuulija päättää.

 • Tarkkapiirtoiset eleet, huokoiset taustat

  Levyarvostelu

  Suomalaistaustainen Ondine-yhtiö on alkanut syventyä Baltian taidemusiikkiin myös historiallisesti. Viime syksynä ihastuin levyyn, jolla Ondine esitteli kanadanlatvialaisen Talivaldis Keninšin lakonisen kirkasta musiikkia. Nyt kuva tästä vuonna 2008 kuolleesta, omaäänisestä impressionisti-modernistista täydentyy kahdella sinfonialla, jotka Keninš sävelsi 1970-luvulla uudessa kotimaassaan Kanadassa.

 • Kolmen levyn kommenttiraita Brandenburgilaisille

  Levyarvostelu

  Vuonna 2001 kapellimestari Thomas Dausgaard ja Ruotsalainen kamariorkesteri alkoivat tilata nykysäveltäjiltä sisarteoksia Johann Sebastian Bachin Brandenburgilaisille konsertoille. Kahden vuosikymmenen projekti on nyt pakattu tripla-CD:lle, jonka hauskuus kumpuaa Brandenburgilaisten konserttojen rikkaista kokoonpanoista ja nykymusiikin vapaudesta.

 • Nico Muhlyn kimmoisuus sopii Pekka Kuusistolle

  Levyarvostelu

  Pari vuotta sitten Pekka Kuusisto aloitti Norjalaisen kamariorkesterin vierailijana. Suhde on kehittynyt niin, että tällä kaudella hän jatkaa taiteellisena johtajana. Kuusiston ja norjalaisten yhteinen debyyttilevy paljastaa, että suhteen kiihkeys perustuu rohkealle rosolle. Nico Muhlyn intensiivinen viulukonsertto Shrink sopii esittäjilleen kuin nenä päähän ja saa äärimmäisen tiiviin tulkinnan, kun taas Philip Glassin minimalismi ei raikastu edes Kuusiston taikakosketuksesta.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua