Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: USA:n hajottamat perheet – Mitä tapahtui vanhemmistaan erotetuille lapsille?

Yhdysvaltalainen reportaasi laittomasti maahan tulleiden perheiden erottamisesta.
Yhdysvaltain rajaviranomaiset erottivat Arnovis Guidos Portillon ja hänen kuusivuotiaan Meybelin-tyttärensä, kun he ylittivät rajan laittomasti. Yhdysvaltalainen reportaasi laittomasti maahan tulleiden perheiden erottamisesta. Yle TV1,Ulkolinja,Ulkolinja: USA:n hajottamat perheet

TV1 torstaina 22.11.2018 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 25.11. klo 22.50
Katsottavissa Areenassa

Yhdysvaltain ja Meksikon raja on yli 3000 kilometriä pitkä. Siitä yli 1100 kilometrillä on aita tai muuri. Ilmalaivat valvovat rajaa siellä, missä aitaa ei ole.

Presidentti Donald Trumpin hallinto käynnisti kesällä 2017 kaikessa hiljaisuudessa ristiriitaisen ohjelman.

Yhdysvallat ryhtyi erottamaan maahan laittomasti pyrkivien perheiden lapset vanhemmistaan maan rajalla. Kaikki luvattomasti rajan ylittäneet aikuiset pidätettiin niin sanotun nollatoleranssipolitiikan nojalla. Hallinto toteutti politiikkaa, josta ei ollut vielä säädöksiä.

Vuotta myöhemmin maailma järkyttyi. Perheiden kohtelusta nousi kohu sekä Yhdysvalloissa että maailmalla, ja lopulta käytännöstä luovuttiin.

Yhdysvaltalainen Frontline-reportaasi tutkii, mitä vanhemmistaan erotetuille lapsille tapahtui. Mitä lapset kokevat, kun vanhemmat vangitaan tai palautetaan lähtömaahan, ja he jäävät yksin ahtaisiin laitoksiin?

Toimittaja Martin Smithin tutkimus ulottuu Keski-Amerikasta Washingtoniin saakka. Smith haastattelee siirtolaisia ja heitä auttavia sekä viranomaisia ja hallinnon edustajia Trumpin ja Barack Obaman presidenttikausilta.

Frontline: Separated: Children At The Border. Tuotanto: PBS, Yhdysvallat, 2018.