Hyppää pääsisältöön

Usko rohkeasti hulluun ideaan

Egenland-ohjelman 1400 yleisövinkkiä kertoo, että se kannattaa!

Miten luodaan matkailunähtävyys, jota yleisö rakastaa? Kerron yhden konstin.

Kun aloimme tehdä Egenlandia keväällä 2017, pyysimme yleisöltä vinkkejä persoonallisista matkakohteista. Olemme saaneet kahdelle kaudelle yhteensä 1400 vihjettä.

Ammennan tietämykseni näistä vihjeistä ja jaan opit tässä. Näin se käy!

 • Perustat aitoenglantilaisen teehuoneen keskelle Savon maaseutua, sivuun valtatiestä.
 • Ideoit kesäfestivaalin, joka on täysin päihteetön. Ja hauska. Suomessa.
 • Päätät keskellä 1990-luvun lamaa alkaa ajaa kaupungin puistojen kunnostamista.
 • Oltuasi elämäsi ensimmäiset viisikymmentä vuotta maanviljelijä luovut pelloista ja alat tehdä taidetta traktorinrenkaista ja romupellistä.
 • Avaat oopperasalin keskisuomalaiseen tuhannen asukkaan kylään, kotitalosi autotalliin.
 • Kannustat nuoria maalaamaan katutaidetta alikulkutunneleihin, vaikka naapurikaupungissa on nollatoleranssi.
 • Rakennat suolle pitkospuiden päähän kierrätyspuusta saunakylän.
 • Ryhdyt sikoja kasvatettuasi yrittäjäksi ja avaat muodin erikoisliikkeen maalaiskaupungin keskustassa.
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sinisiä lehtiä
Grafiikkaa: sininen viiva, keskellä sinisiä lehtiä
Hullut ideat ne nimittäin vasta viisaita ovatkin, kertovat yleisön vinkit.

Yhteistä näille yleisön vinkkaamille kohteille on, että alkuperäinen idea on kuulostanut monien korvissa todella erikoiselta. Ehkä jopa tuomitulta epäonnistumaan. Tiedän, koska olen kuullut seuraavan lausahduksen jossain muodossa niin monta kertaa:

“Ihan hullunahan ne mua piti…”

Hullua? Ei näissä yllä mainituissa ideoissa ollut mitään täysin järjetöntä. Mutta toki uutta, yllättävää, erikoista, epäsovinnaista, outoa, uskaliasta?

Yhteistä on myös ollut ideoitsijan valtava sinnikkyys ja usko onnistumiseen, jota ei voinut ennustaa varmaksi. Ja se, että – epäilijöiden rinnalle – on löytynyt aina joku tai jotkut, jotka ovat uskoneet ja halunneet auttaa: ystävä, puoliso, perhe, talkooporukka tai vaikka viranomainen.

Suomalaisten keskuudessa elää vahvasti myytti yksin ilman apua eteenpäin puskevista ihmisistä ja se pitäisi murtaa, sillä se on vahingollinen, totesi sisututkija Emilia Lahti kesäkuussa Ylen haastattelussa.

“Toivon, että tulevaisuuden Suomi on enemmän me-ohjautunut kuin oman minän pumppaamista”, Lahti sanoi.

Olemme Egenlandin kanssa vierailleet kahden kesän aikana noin 70 paikkakunnalla. En usko, että missään eletään rikkumattomassa idyllissä. Kaikkialla ihmisten keskuudessa on jännitteitä.

Mutta olen alkanut miettiä: onko joissain paikoissa opittu sietämään ristiriitoja ja kannustamaan alkuun merkillisiltäkin kuulostavia ideoita – sekä niiden esittäjiä, innokkaita, toisinaan ristiriitaisiakin persoonia?

Tai voitaisiinko sellaista oppia? Vai mistä on kysymys?

Uskon, että tässä on monen kylän tai kaupunginosan hyvinvoinnin ja elinvoimaisuuden salaisuus.

Skeptikot alkavat taputella selkään siinä vaiheessa, kun on jo onnistuttu. Mutta kuinka uskaltaisi veikata muutakin kuin varmasti voittavaa hevosta?

Hullut ideat ne nimittäin vasta viisaita ovatkin, kertovat yleisön vinkit, joissa ryöppyää humoristinen ja runollinen ihmetys ja ylistys: “vilpittömästi universumin hienoin paikka”; “tänne palaan aina uudelleen”; “kylän sydän”; “sydämestä kumpuavat ihanat tapahtumat antavat hyvää mieltä suurelle joukolle”; “karmiva, mutta todella vaikuttava!”

Yhteistä monille kohteille on vielä sekin, että niistä on tullut matkailunähtävyyksiä puolivahingossa. Alun perin ne on ideoitu omaksi iloksi ja piristämään lähiympäristöä. Kiehtova persoona tai paikka alkaa kuitenkin kiinnostaa kävijöitä myös kauempaa; autenttisuus kiinnostaa.

Jos olet luonut matkailunähtävyyden, jota yleisö rakastaa, todennäköisesti teet jotain, jota rakastat ja johon uskot ja se jokin lisää hyvää oloa ympärilläsi.

Ja jos haluat luoda sellaisen, yleisön vinkkien pohjalta kannustan:

Usko rohkeasti ideaasi.

Jos olet oikein rohkea, usko toisen ideaan. Kerro se hänelle ja muille. (Äläkä huoli – epäilijöitä riittää silti.)

Toivon, että Egenlandin myötä nämä rohkeat sukulaissielut näkevät kaltaisiaan ja saavat puhtia jatkaa. Ja rohkaisevat toisia keksimään lisää uusia, outoja ja epätavallisia ideoita, jotka tekevät oman kotipaikan ja maailman kiinnostavammaksi kaikille.

Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla siniset höyhenet Grafik

Kirjoittaja on toimittaja ja juontaja Egenland-ohjelmassa, jonka toinen kausi alkaa Yle Teema & Fem -kanavalla 20.11.2018.

P.S. Ai niin, ne alussa mainitut yleisön vinkkaamat Egenland-kohteet olivat:

 • Englantilainen teehuone Teahouse of Wehmais Juvalla / Egenlandin 2. kausi, jakso 4, Yle Teema & Fem ja Areena 11.12.2018
 • Natural High Healing -festivaali, Uusikaupunki / Egenlandin 2. kausi, jakso 6, Yle Teema & Fem ja Areena 1.1.2019
 • Katariinan meripuisto Kotkassa / Egenlandin 1. kausi. Jakso 7 Areenassa. Kohteesta tehty erillinen video Areenassa ja artikkeli Egenlandin nettisivuilla.
 • Alpon savanni Kauhajoen Nummijärvellä / Egenlandin 2. kausi, jakso 8, Yle Teema & Fem ja Areena 15.1.2019
 • Ooppera La Kala, Sumiainen / Egenlandin 1. kausi. Jakso 2 Areenassa. Kohteesta tehty erillinen video Areenassa ja artikkeli Egenlandin nettisivuilla.
 • Myyrmäen katutaide / Egenlandin 1. kausi. Jakso 10 Areenassa. Kohteesta tehty erillinen video Areenassa ja artikkeli Egenlandin nettisivuilla.
 • Kammikylä, Kauhajoen Nummijärvi / Egenlandin 1. kausi. Jakso 6 Areenassa. Kohteesta tehty erillinen video Areenassa ja artikkeli Egenlandin nettisivuilla.
 • Muotiputiikki Helmi, Somero / Egenlandin 1. kausi. Jakso 4 Areenassa. Kohteesta tehty erillinen video Areenassa ja artikkeli Egenlandin nettisivuilla.
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli
Grafiikkaa: sininen viiva, oikealla sininen nuoli

Egenland – yleisön matkaopas Suomeen kahdella kielellä

 • Egenland on kaksikielinen televisio-ohjelma ja kulttuurimatkaopas, jossa yleisö päättää, mitä kulttuuri tarkoittaa.
 • Tähän mennessä yleisö on lähettänyt yli 2700 vihjettä vierailun arvoisista paikoista, henkilöistä ja tapahtumista. Niiden joukosta valitaan kiinnostavimmat.
 • Kohteet esitellään tässä netin matkaoppaassa suomeksi ja ruotsiksi. Kaikki kohteet ovat nähtävissä tällä kartalla.
 • Egenlandin ensimmäinen ja toinen kausi on esitetty Yle Teema & Fem -kanavalla 2018–19. Kaikki tv-jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa.
 • Kolmas kausi tulossa – kuvaukset jatkuvat vuonna 2019! Lähetä vihjeesi tällä sivulla!