Hyppää pääsisältöön

Avara luonto: Villinä varttuminen – Miten poikaset oppivat selviytymään?

Millaisia haasteita eri eläinlajien pennut kohtaavat ja millainen on niiden itsenäinen alkutaival?
Intiantiikeriemo vilvoittelee poikastensa kanssa. Millaisia haasteita eri eläinlajien pennut kohtaavat ja millainen on niiden itsenäinen alkutaival? Yle TV1,Avara luonto: Villinä varttuminen

TV1 lauantaina 1.12.2018 klo 18.45 - 19.40, uusinta sunnuntaina 2.12. klo 8.05
Katsottavissa Areenassa

Poikasaika on elämille todellinen seikkailu. Selviytymistaitojen opetteleminen voi olla hauskaa, mutta se myös laittaa poikaset koetukselle. Vaara saattaa aina vaania lähettyvillä ja liiallinen uteliaisuus voi vaarantaa hengen.

Emon tuella ja avustuksella kasvaminen voi olla jännittävää aikaa. Poikaset oppivat joka päivä uutta villinä varttuessaan.

BBC:n luontodokumentti selvittää, millaisia haasteita eri eläinlajien pennut kohtaavat ja millainen on niiden itsenäinen alkutaival. Ohjelmassa tutustaan pentujen kovaan elämään, jossa niiden on opittava saalistamaan, välttämään petoja ja selviytymään muistakin elämän perusasioista.

Ilman emoa ja emon opastuksella

Monet eläimet joutuvat kasvamaan ja kehittymään oman onnensa varassa. Ne luottavat vietteihinsä heti synnyttyään. Merikilpikonnnan poikasten on kuoriutumisen jälkeen etsiydyttävä yksin veteen ja aaltojen huuhtomiksi.

Monet poikaset ovat täysin riippuvaisia emoistaan. Intialaisessa metsässä tiikeriemon poikaset pääsevät tutkimaan elinympäristöään ensi kertaa. Emolla riittää vahdittavaa vilkkaissa jälkeläisissään. Pennut varttuvat emonsa huomassa noin kaksivuotiaiksi.

Ohjelmassa seurataan myös muun muassa jääkarhuemon ja kahden poikasen uintiretkeä sekä Ugandan metsissä elävää gorillaperhettä. Gorillat elävät monimutkaisissa sosiaalisissa ryhmissä, joissa varttuminen ei ole kaikkein helpointa.

Growing Up Wild. Tuotanto: BBC, Britannia, 2015. Lukijana on Jarmo Heikkinen.

Millaisia haasteita eri eläinlajien pennut kohtaavat ja millainen on niiden itsenäinen alkutaival?
Savanninorsun poikanen telmii emon jaloissa. Millaisia haasteita eri eläinlajien pennut kohtaavat ja millainen on niiden itsenäinen alkutaival? Kuva: Denis-Huot/naturepl.com Yle TV1,Avara luonto,Avara luonto: Villinä varttuminen
Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.