Hyppää pääsisältöön

Haluaisitko sinäkin syödä enemmän silakkaa? Valmista Strömsön ylellinen iltapalaleipä

Valmiita silakkaleipiä kera säilötyn punasipulin ja savumajoneesin keittiössä.
Valmiita silakkaleipiä kera säilötyn punasipulin ja savumajoneesin keittiössä. Kuva: YLE/Carina Ahlskog silakka,Strömsö (tv-ohjelma),ruokaohjeet

Syömme vain kolme prosenttia Suomessa pyydetystä silakkasaaliista. Se on aivan liian vähän. Silakka on sekä ilmastoystävällistä että maukasta. Joskus uudenlaiset valmistustavat voivat kuitenkin olla tarpeen. Tässä silakkaa ruodottomassa, raikkaassa ja happamassa muodossa.

Viisi silakkafaktaa – miksi meidän pitäisi lisätä silakansyöntiä?

Silakka on parhaimmillaan syksyllä. Silloin se sisältää eniten hyödyllisiä rasvoja, omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia. Valitse silakkaa, jonka liha on punertavaa. Jos liha on harmaata, kala voi olla pilaantunutta.
Silakka on ilmastoystävällistä – jos esimerkiksi haluat vähentää lihansyöntiä, silakka on hyvä vaihtoehto.
Silakankalastus Suomessa on kestävää, 95 prosenttia silakkasaaliista täyttää MSC-sertifikaatin kriteerit. Voit siis syödä silakkaa hyvällä omallatunnolla.
Vain kolme prosenttia Suomessa pyydetystä silakkasaaliista päätyy ihmisten ravinnoksi. Vuonna 2000 silakkaa syötiin vuodessa yksi kilo henkeä kohti, tänä päivänä enää 300 grammaa.
Silakkaa riittäisi suomalaisille vuodessa 20 kiloa henkeä kohti. Nykyään 82 prosenttia kaikesta syömästämme kalasta on ulkomailta tuotua.

Lähde: Luonnonvarakeskus

Silakkaleipä pikkelöidyn punasipulin ja savustetun majoneesin kera

Ainekset, 4 annosta:

  • 300 g nahattomia silakkafileitä (noin 500 g silakkaa)
  • 1 dl sitruunamehua
  • ½ dl vettä
  • 1 rkl suolaa
  • 1 salottisipuli hienoksi silputtuna
  • ½ tl hienoksi silputtua vihreää chiliä
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • oliiviöljyä
Silakkafileitä lautasella sitruunaliemessä keittiössä.
Silakkafileitä lautasella sitruunaliemessä keittiössä. Kuva: YLE/Carina Ahlskog silakka,hapattaminen,Strömsö (tv-ohjelma)

Tee näin:

  1. Huuhtele silakkafileet kylmällä vedellä.
  2. Poista fileistä nahka: ota filee käteen lihapuoli ylöspäin, työnnä sormi fileen paksuimman kohdan alle ja vedä irti puolikas kerrallaan.
  3. Tee sitruunamehusta, vedestä ja suolasta liemi ja anna fileiden kypsyä liemessä noin 10 minuuttia.
  4. Sekoita keskenään salottisipuli- ja chilisilppu, sitruunankuoriraaste ja oliiviöljy ja marinoi fileet seoksessa.
Valmiiksi hapatettuja silakkafileitä lautasella keittiössä.
Valmiiksi hapatettuja silakkafileitä lautasella keittiössä. Kuva: YLE/Carina Ahlskog silakka,Strömsö (tv-ohjelma)

Pikkelöity punasipuli

Kulhollinen punasipulia säilöntäliemessä.
Kulhollinen punasipulia säilöntäliemessä. Kuva: YLE/Carina Ahlskog punasipuli,Strömsö (tv-ohjelma),pickling in vinegar

Ainekset:

  • 2 pientä punasipulia
  • ½ dl etikkaa
  • 1 dl sokeria
  • 1 ½ dl vettä

Tee näin:

  1. Halkaise punasipulit pystysuunnassa ja erottele puolikkaiden kerrokset toisistaan.
  2. Tee kattilaan 1-2-3-liemi (yksi osa etikkaa, kaksi osaa sokeria ja kolme osaa vettä), kuumenna kiehuvaksi ja kaada punasipulin päälle.

Savustettu majoneesi

Kulhollinen savunmakuista majoneesia
Kulhollinen savunmakuista majoneesia Kuva: YLE/Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),Emulsio

Ainekset:

  • muutama katajanoksa
  • 2 dl ruokaöljyä
  • 1 kananmuna
  • sitruunamehua
  • suolaa
  • mustapippuria

Tee näin:

  1. Kuumenna katajanoksia valurautapadassa kannen alla, kunnes ne alkavat kyteä.
  2. Sammuta sitten liesi ja laita ruokaöljy pataan kulhossa.
  3. Anna ruokaöljyn savustua 15–20 minuuttia.
  4. Anna ruokaöljyn jäähtyä huoneenlämpöiseksi.
  5. Riko kananmuna kapeaan ja korkeaan astiaan ja kaada joukkoon jäähtynyt ruokaöljy.
  6. Laita sauvasekoitin astiaan, aivan sen pohjaan. Käynnistä sekoitin, jolloin seos alkaa emulgoitua majoneesiksi, ja nosta sitä vähitellen ylöspäin, jotta kaikki ruokaöljy sekoittuu sileäksi emulsioksi.
  7. Mausta majoneesi sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla.

Silakkaleivän kokoaminen

Ainekset:

  • 4 kananmunaa
  • 6 kiinteää perunaa keitettyinä
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl karkeaksi silputtua tilliä
  • 1 rkl karkeaa sinappia
  • tilkka sitruunamehua
  • suolaa
  • mustapippuria
  • 1 ruislimppu
  • (80 g siianmätiä)
  • (tuoretta tilliä)

Tee näin:

  1. Keitä kananmunia 6 minuuttia.
  2. Kuori munat ja murra kukin noin neljään osaan.
  3. Leikkaa perunat ohuiksi viipaleiksi. Sekoita keskenään oliiviöljy, tillisilppu, sinappi, sitruunamehu, suola ja mustapippuri ja marinoi viipaleet seoksessa.
  4. Kulhollinen valmista perunasalaattia  keittiössä.
    Kulhollinen valmista perunasalaattia keittiössä. Kuva: YLE/Carina Ahlskog perunasalaatti,ruokaohjeet,Strömsö (tv-ohjelma)
  5. Leikkaa ruislimpusta neljä viipaletta.
  6. Laita leipäviipaleille majoneesi, marinoidut perunaviipaleet ja kananmunapalat. Lisää silakkafileet ja pikkelöity punasipuli.
  7. Koristele halutessasi siianmädillä ja tillillä.
  8. Rouhaise pinnalle pari kierrosta mustapippurimyllystä.
Annos valmista silakkaleipää keittiössä.
Annos valmista silakkaleipää keittiössä. Kuva: YLE/Carina Ahlskog Strömsö (tv-ohjelma),silakka,ruokaohjeet

Strömsö

Ruudussa

Strömsö Instagramissa

  • Strömsön puutarhailta 6.6.2019 – varaa kalenteriisi jo nyt

    Puutarhailta Strömsössä houkuttelee noin 2000 käviää.

    Strömsön puutarhailta on täällä taas. Torstaina 6.6. klo 16–20 on tarjolla taimitori, puutarha-asiantuntijoita, opastusta, vohveleita ja kepparirata nurmikolla. Tule Strömsöhön tai katso suoraa lähetystä Yle Areenasta tai Yle Femiltä.

  • Tee vaikutus gubbröra deluxella – edullisen ruokaklassikon uudella muunnoksella

    Sopii brunssille, lounaalle ja alkuruoaksi.

    Ruskistetun voin karamellimainen maku on taianomainen, ja oikein valmistettuna se tekee mistä tahansa yksinkertaisesta ruoasta parempaa. Gubbröramme tarjoillaan kauniisti ruokaisana salaattina, ja sen määrä on helppo mukauttaa monille lounasvieraille. Tällä tavalla tasapainotetaan anjoviksen hallitsevaa makua ja kaikki raaka-aineet pääsevät esiin.

  • Viljele kuormalavassa – vasta-alkajan yksinkertainen keittiöpuutarha

    Aina on tilaa kuormalavaviljelmälle.

    Pieni kuormalava täynnä salaattia ja yrttejä keittiönoven vieressä ei ole hassumpi, jos pitää ruoanlaitosta. Ja kuvioiden ja suurempien kokonaisuuksien luomisesta pitävä voi sijoitella tusinan kuormalavoja ja täyttää ne yrteillä, kesäkukilla, heinillä ja perennoilla.