Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Eläinsairaala pääkuva

Yliopistollinen eläinsairaala - uusi jakso joka torstai Areenassa ja TV2:lla klo 20.

Maailman rumin koira -kilpailu — julmuutta vai ymmärtämättömyyttä?

Maailman rumin koira -kilpailun voittaja 2018, englanninbuldoggi Zsa Zsa.
Maailman rumin koira -kilpailun voittaja 2018, englanninbuldoggi Zsa Zsa. Maailman rumin koira -kilpailun voittaja 2018, englanninbuldoggi Zsa Zsa. Kuva: MONICA M. DAVEY koira,englanninbulldoggi,Maailman rumin koira -kilpailu,Zsa Zsa,Maailman rumin koira -kilpailun voittaja 2018

Maailman rumin koira -kilpailu on koirien rotujalostuksen karmeimpien ylilyöntien kavalkadi. Silti tämä puistattava tapahtuma kiinnostaa mediaa ja yleisöä ympäri maailman. Onko kyse julmuudesta vai ymmärtämättömyydestä?

Maailman rumin koira -kilpailu järjestetään Yhdysvalloissa joka vuosi. Kilpailuun osallistuu tuhansia koiria. Osallistujia on myös USA:n ulkopuolelta.

Kilpailun voittaja saa 1500 dollarin rahapalkinnon sekä paljon medianäkyvyyttä erilaisissa TV-ohjelmissa ja muussa mediassa ympäri maailman.

Kilpailun osanottajat ovat enimmäkseen pentutehtaista ja löytöeläinsuojista peräisin olevia iäkkäitä koiria. Niitä on kaltoinkohdeltu ainakin jossain vaiheessa elämäänsä.

Monet vaikuttavat siltä, että eutanasia olisi niille ainoa oikea ratkaisu.

Monet kilpailussa menestyneistä eläimistä ovat kuolleet hyvin pian voittonsa jälkeen. Ne, jotka ovat pysyneet hengissä pidempään, ovat usein tarjonneet paikan mediabisneksessä myös omistajilleen.

Kilpailun järjestäjän mukaan tapahtuman tavoitteena on innostaa ihmisiä adoptoimaan myös "ei-rotumääritelmiä-täyttäviä koiria" ja “juhlia jokaisen koiran yksilöllistä kauneutta”.

Ulkopuoliselle kilpailu kuitenkin näyttäytyy rotujalostuksen karmeimpien ylilyöntien kavalkadina.

Rotujalostuksen karmeimpien ylilyöntien kavalkadi

Vuonna 2018 Maailman rumin koira -kilpailun voitti 9-vuotias englanninbulldoggi Zsa Zsa. Monien edeltäjiensä tavoin Zsa Zsa kuoli varsin pian valintansa jälkeen. Kilpailun jälkeinen mediakiertue oli vanhalle ja sairaalle eläimelle liikaa.

Rakenteesta johtuvia, iän myötä pahentuneita ongelmia ja hoitamatta jätettyjä sairauksia.

Näytämme Yliopistollisen eläinsairaalan Vilma Reunaselle (pieneläinsairauksien erikoislääkäri ja eläinlääketieteellisen kliinisen kuvantamisen opettaja) Maailman rumin koira -kilpalijoiden valokuvia. Hän ei pidä näkemäänsä lainkaan hauskana.

— Kipeitä koiria, joilla on paljon rakenteesta johtuvia ja iän myötä pahentuneita ongelmia. Rotumääritelmän mukaiset piirteet ovat monilla selvästi näkyvissä pahimmalla mahdollisella tavalla. On hoitamatta jätettyjä sairauksia ja monet näyttävät siltä, että eutanasia olisi ainoa oikea ratkaisu, analysoi Reunanen.

Pieneläinsairauksien erikoislääkäri Vilma Reunanen.
Pieneläinsairauksien erikoislääkäri Vilma Reunanen. Kuva: Yle/ Airi Saastamoinen eläinlääkärit,tietokoneet,Maailman rumin koira -kilpailu,eläinlääkäri Vilma Reunanen

Vuoden 2018 Maailman rumin koira -kilpailun voittaja, englanninbulldoggi Zsa Zsa ei ole kuntonsa puolesta mikään poikkeus kilpailijoiden joukossa.

Bulldoggien rotutyypilliset ongelmat näkyvät selvästi. Zsa Zsalla ne ovat Reunasen mukaan pahimmasta ääripäästä.

— Tämän koiran hengitysvaikeuksia on ilmeisesti yritetty jossain vaiheessa hoitaa. Näyttää siltä, että sieraimet on leikattu auki. Se ei kuitenkaan paljon auta, sillä bulldoggeilla on pään ja kurkun seudulla niin paljon kudosta, että ilma ei yksinkertaisesti mahdu kunnolla kulkemaan. Koira joutuu ponnistelemaan hengityksen kanssa koko ikänsä ensimmäisestä viimeiseen hengenvetoon saakka.

Zsa Zsan terveyttä ja hyvinvointia heikentävät ominaisuudet

 • hengitysvaikeudet, tilannetta yritetty helpottaa sierainten suurennusleikkauksella
 • pään, nielun ja kurkunpään alueella paljon kudosta, vaikeuttaa hengittämistä
 • kapea henkitorvi ja keuhkoputket, keuhkoputkien seinämät paksuuntuvat, lisääntyneestä vastuksesta johtuen
 • ruumiin muoto “lytistynyt”, voi aiheuttaa mahaportin ja ohutsuolen tyräytymistä
 • epämuodostuneita selkänikamia
 • ruumiinpaino jakautuu epätasaisesti etu- ja takaraajoille
 • kyynär- ja lonkkanivelten ongelmat, lonkkanivelten mahdollinen kehittymättömyys
 • takajalat suorat, eturistisiteen pettäminen
 • ihopoimujen tulehdukset ja ihottumat
 • silmäkuoppa liian matala ja silmä pullistuu ulospäin
 • silmät pinnaltaan himmeät, todennäköisesti sairastaa kroonista silmätulehdusta
 • todennäköisesti kiertyneiden silmäluomien karvat hankaavat silmän pintaa
 • hampaat sojottavat eri suuntiin, johtuu rakenteesta ja mahdollisesta sidekudossairaudesta
 • alapurenta - suu ei mene kunnolla kiinni
 • kieli on liian suuri eikä pysy suussa, kieli kuivuu

Suusta roikkuva kieli, hoitamattomat silmäsairaudet ja karvattomuus kilpailijoiden tavaramerkkeinä

Maailman rumimman koiran tittelistä kilpailevien erityinen tavaramerkki vaikuttaa olevan suusta ulkona roikkuva kieli. Kieli ei mahdu koiran suuhun tai sitten se ei pysy suussa joko puuttuvien hampaiden tai purentavirheiden takia.

Erilaiset hampaiden kiinnittymiseen vaikuttavat sidekudostaudit ja kivuliaat hammassairaudet ovatkin kilpailijoilla yleisiä.

SweePee Rambo oli Maailman rumin koira -kilpailun kakkonen 2014.
SweePee Rambo oli Maailman rumin koira -kilpailun kakkonen 2014. SweePee Rambo oli Maailman rumin koira -kilpailun kakkonen 2014. Kuva: PETER DASILVA koira,Maailman rumin koira -kilpailu

Monilla kilpailijoilla on myös silmäsairauksia. Silmän takana saattaa olla valtava kasvain tai paise.

— Luultavasti eläimen hyvinvoinnin kannalta ainoa järkevä hoitokeino olisi poistaa koko silmä. Mutta menestyisikö asiallisesti hoidettu koira sitten enää tällaisessa kilpailussa, pohdiskelee Reunanen.

Menestyisikö asiallisesti hoidettu koira tällaisessa kilpailussa?

Myös karvattomat koirat tuntuvat pärjäävän kilpailussa hyvin. Karvattomuus johtuu geenivirheestä, jonka kylkiäisenä tulee hampaiden epämuodostumia.

Karvaton Kiinanharjakoira Rascal on ilmeisesti jalostettu tarkoituksella rumin koira -kilpailujen menestyjäksi. Sen sukulinja muodostuu useamman sukupolven ajalta tässä erikoisessa kilpailussa palkituista koirista.

Rascalin omistaja onkin tuotteistanut lemmikkinsä ulkonäön tehokkaasti. Koira on esiintynyt monissa TV-ohjelmissa, kauhuelokuvissa ja osallistunut erilaisiin hyväntekeväisyystempauksiin.

Kiinanharjakoira Rascalin omistaja kampanjoi kilpailupaikalla.
Kiinanharjakoira Rascalin omistaja kampanjoi kilpailupaikalla. Kiinanharjakoira Rascalin omistaja kampanjoi kilpailupaikalla. Kuva: PETER DASILVA Maailman rumin koira -kilpailu,koira

Sairaiden eläinten ulkonäkö ja käytös näyttävät hassulta

Jokainen voi varmasti allekirjoittaa kilpailun järjestäjien julkilausuman eläimen oikeudesta turvalliseen ja rakastavaan kotiin.

Mutta tulevatko tällaisten kilpailuiden järjestäjät, osanottajat ja yleisö ajatelleeksi, että eläimen outo ulkonäkö ja hassu käytös ovat sairauden merkkejä?

— Varmaan eläinten käytöstä tulkitaan väärinkin, sillä eläimet eivät näytä kipuaan helposti ulospäin ja ne tottuvat epämukavaan oloonsa, myöntää Vilma Reunanen.

Napolinmastiffi Martha riemastutti yleisöä ja tuomareita eritysesti liikkumishaluttomuudellaan. Todellisuudessa eläin oli hoitamattoman silmäsairauden ja silmien edessä roikkkuvien ihopoimujen takia melkein sokea. Martha kärsi myös nivelkivuista.
2017 Maailman rumin koira -kilpailun voittaja napolinmastiffi Martha riemastutti yleisöä ja tuomareita eritysesti liikkumishaluttomuudellaan. Todellisuudessa eläin oli hoitamattoman silmäsairauden ja silmien edessä roikkkuvien ihopoimujen takia melkein sokea. Martha kärsi myös kroonisista nivelkivuista. Napolinmastiffi Martha riemastutti yleisöä ja tuomareita eritysesti liikkumishaluttomuudellaan. Todellisuudessa eläin oli hoitamattoman silmäsairauden ja silmien edessä roikkkuvien ihopoimujen takia melkein sokea. Martha kärsi myös nivelkivuista. Kuva: MONICA M. DAVEY Maailman rumin koira -kilpailu,koira

— Mutta kyllä ihmisten, jotka näiden eläinten kanssa elää, on pakko kuulla ja ymmärtää, jos eläimen hengittäminen on vaikeaa ja huomata kun kieli kuivuu santapaperiksi.

Kärsimyksen edessä monet kuitenkin haluavat kieltää tosiasiat ja sulkea silmänsä.

— Jos tutkisi mitä vaivojen taustalla on, niin sitten olisi pakko tunnustaa, että eläin on sairas ja tehdä asialle jotakin, arvelee pieneläinsairauksien erikoislääkäri ja eläinlääketieteellisen kliinisen kuvantamisen opettaja Vilma Reunanen.

Maailman rumin koira -kilpailua on järjestetty Yhdysvalloissa jo 30 vuotta. Ja todennäköisesti taas ensi kesänäkin nauramme somessa uusille hassun näköisille eläimille — asiaa pidemmälle ajattelematta..

 • Milloin on aika hyvästellä lemmikki viimeisen kerran?

  Päätös lemmikin eutanasiasta ei ole milloinkaan helppo.

  Päätös lemmikin eutanasiasta ei ole milloinkaan helppo. Tämä hetki tulee kuitenkin jokaisen lemmikin omistajan eteen ennemmin tai myöhemmin. Silloin eläimen etu pitää asettaa oman luopumisen tuskan edelle.

 • Näillä neljällä asialla teet lemmikkipupusi onnelliseksi

  Kani tarvitsee heinää, vettä, ystävän ja tilaa.

  Heinää, vettä, ystävä ja tilaa — näihin neljään asiaan lemmikkipupujen hyvinvoinnin tiivistää Yliopistollisen eläinsairaalan eläinlääkäri Jenni Ranki, pupujen omistaja itsekin.

 • Lemmikin voi rakastaa hengiltä — ruualla

  Lemmikin ruokinnassa määrä ei korvaa laatua.

  Koiralle luita, kissalle maitoa, hiirelle juustoa — nämä satukirjoista ja sarjakuvista tutut kliseet voivat olla lemmikille jopa hengenvaarallisia. Lemmikin hyvä perusruoka voi olla ihmisen mielestä tylsää, mutta karvakaveri ei ruuan ulkonäöstä tai värikkyydestä piittaa.

 • Itserakas laamarouva sylkee ja omii orhin hommat

  Kanta pomottaa laamalaumaa ja mielistelee ihmisvieraita.

  Kanta on Hutkon tilalla asustelevan laamalauman ehdoton johtaja ja matriarkka. Hän on kaksinaamainen hurmuri, joka ei kaihda keinoja valtansa säilyttämiseksi.

Eläinsairaala

Sarjassa esiintyvät eläimet löytyvät somessa tunnisteella #yleeläinsairaala:

 • Milloin on aika hyvästellä lemmikki viimeisen kerran?

  Päätös lemmikin eutanasiasta ei ole milloinkaan helppo.

  Päätös lemmikin eutanasiasta ei ole milloinkaan helppo. Tämä hetki tulee kuitenkin jokaisen lemmikin omistajan eteen ennemmin tai myöhemmin. Silloin eläimen etu pitää asettaa oman luopumisen tuskan edelle.

 • Näillä neljällä asialla teet lemmikkipupusi onnelliseksi

  Kani tarvitsee heinää, vettä, ystävän ja tilaa.

  Heinää, vettä, ystävä ja tilaa — näihin neljään asiaan lemmikkipupujen hyvinvoinnin tiivistää Yliopistollisen eläinsairaalan eläinlääkäri Jenni Ranki, pupujen omistaja itsekin.

 • Lemmikin voi rakastaa hengiltä — ruualla

  Lemmikin ruokinnassa määrä ei korvaa laatua.

  Koiralle luita, kissalle maitoa, hiirelle juustoa — nämä satukirjoista ja sarjakuvista tutut kliseet voivat olla lemmikille jopa hengenvaarallisia. Lemmikin hyvä perusruoka voi olla ihmisen mielestä tylsää, mutta karvakaveri ei ruuan ulkonäöstä tai värikkyydestä piittaa.

 • Itserakas laamarouva sylkee ja omii orhin hommat

  Kanta pomottaa laamalaumaa ja mielistelee ihmisvieraita.

  Kanta on Hutkon tilalla asustelevan laamalauman ehdoton johtaja ja matriarkka. Hän on kaksinaamainen hurmuri, joka ei kaihda keinoja valtansa säilyttämiseksi.