Hyppää pääsisältöön

Prisma: Miksi tulin hulluksi? – Psykoosiin sairastuneet kertovat arjestaan ja kokeilevat uusia hoitoja

Rachel koki ensimmäisen, pelottavan harhansa jo lapsena. Hän kertoo Prisma-dokumentissa arjestaan äänien kanssa.
Rachel koki ensimmäisen, pelottavan harhansa jo lapsena. Rachel koki ensimmäisen, pelottavan harhansa jo lapsena. Hän kertoo Prisma-dokumentissa arjestaan äänien kanssa. Kuva: BBC 2017 Yle TV1,Prisma: Miksi tulin hulluksi?

TV1 keskiviikkona 28.11.2018 klo 19.00 - 19.55, uusinta lauantaina 2.12. klo 14.05 ja tiistaina 4.12. klo 00.00
Katsottavissa Areenassa

Aivoilla on hämmästyttävä kyky tulkita ympäröivää maailmaa. Useimmat meistä erottavat todellisuuden kuvitelmasta ja todellisen vaaran kuvitellusta. Opimme tunnistamaan ääniä ja ymmärtämään merkityksiä.

Osalla ihmisistä todellisuuden tulkitsemisen kyky on vaurioitunut.

Vuosisatojen ajan psykiatria on suhtautunut äänien kuulemiseen ja aistiharhoihin hulluuden merkkeinä. Vakavia mielenterveyden häiriöitä on pidetty pelottavina ja oireet on haluttu tukahduttaa.

Uudet tieteelliset ja psykologiset näkemykset aivojen toiminnasta ovat muuttaneet radikaalisti käsityksiä aistiharhojen kokemisesta sekä siitä, miten niitä pitäisi käsitellä.

Uusia, kokeellisia hoitomuotoja

Brittidokumentti seuraa kolmea henkilöä, jotka elävät äänien, hallusinaatioiden ja paranoian kanssa. Sairastuneet kertovat itse, miltä oireet todella tuntuvat.

Eräänä päivänä Rachelia katsoi peilistä pelottava hirviö, Jacqui alkoi kuulla ääniä ja David näki ympärillään pieniä olentoja. Kolmikko kertoo, minkälaista heidän elämänsä ja arkensa on oireiden kanssa.

Kolmikko yrittää dokumentissa selvittää, miksi juuri heillä on aistiharhoja. He pääsevät myös osallistumaan uusiin. kokeellisiin hoitomuotoihin.

Uusin tutkimustieto paljastaa, mikä saa aikaan psykoosin puhkeamisen ja mitä aivoissa tapahtuu. Mistä psykoosi oikeastaan johtuu? Miten ääniin ja hallusinaatioihin tulisi suhtautua?

Why Did I Go Mad? Tuotanto: BBC, Britannia, 2017. Lukijana on Virpi Haatainen.

Keskustele