Hyppää pääsisältöön

Otsikkokuva - Sokeri-isit
Otsikkokuva - Sokeri-isit

Ylen MOT:n ja A-studion selvitys paljastaa, että sokerideittailun varjolla käydään usein avointa seksikauppaa. Selvitimme sokerideittailun todellista luonnetta esiintymällä 23-vuotiaana sokerityttönä. Poliisilla on jo tutkinnassa 17-vuotiaan tytön epäilty raiskaus, johon liittyy sokerideittailu.

Mies on kertonut profiilissaan olevansa keski-ikäinen, mutta se on vale. Hän on vanhempi.

Istumme lounasravintolan pienissä ja lähekkäin asetelluissa pöydissä. Mies ei kuitenkaan kuiskaile kertoessaan, että seksin harrastaminen rahaa vastaan voi olla hänen kanssaan liiankin houkuttelevaa.

– Se on yksi vaara, minkä itse näen tässä. Annan sulle sen rahan ja huomaat, että hitto tämä on helppoa, tämä on helppoa rahaa. Se ahneus tulee siitä, että huomaat, että sehän tulee kuin manulle illallinen.

Edellisen sokeritytön mies sanoo luisuneen kokonaan prostituutioon.

Mies on valinnut tapaamispaikaksi pienen sushiravintolan kehätien varrella. Viereisessä pöydässä istuu huomiohaalareihin pukeutuneita työmiehiä. Ohi kulkee ihmisiä ruokaostoksille viereiseen supermarketiin.

Mies luulee keskustelevansa 23-vuotiaan opiskelijan "Elinan" kanssa. Todellisuudessa hänen seurassaan on toimittaja. Käytämme piilokameraa tapaamisen kuvaamiseen.

Mies on ottanut meihin yhteyttä sugardatingiin eli sokerideittailuun tarkoitetulla Sugardaters-sivustolla. Sivu on tarkoitettu rahaa tai muita hyödykkeitä vastaan tapahtuvan deittiseuran löytämiseen.

Sivulla mies kertoo olevansa varattu liikemies. Myöhemmin paljastuu, että hänellä on tasavallan presidentin myöntämä arvonimi.

”En mä mikään jeesus ole”

Ennen tapaamista viestittelemme miehen kanssa anonyymissä Kik-sovelluksessa. Hän vastaa kysymyksiin nopeasti. Mies kertoo maksaneensa aikaisemmalle tytölle 600 euroa kuussa, oli tapaamisia tai ei.

Hän tarkentaa, että kyse on Seksiystävästä. Isolla s-kirjaimella.

Elina: Kuinka paljon tapaamisia oli kuussa suurinpiirtein?
Mies: Kaksi, korkeintaan kolme. Joskus nolla.
Elina: Missä yleensä tapasitte ja missä merkeissä?
Mies: Hänen luonaan rakastelimme. Joskus käytiin kahvilla tai syömässä. Ihan normaali ihminen ihmiselle.

Mies on saapunut lounaalle kiiltävänpuhtaalla autolla. Hän suhtautuu tilanteeseen rennosti ja kertoo, miksi kuukausiraha on sokerideittailuun sopiva rahoitusjärjestely.

– Toisen ihmisen ei tarvitse lähteä hakemaan lisää tienestiä, kun se tietää, että on pomminvarma, että ensimmäinen päivä tai toinen päivä tulee rahat tilille, nähtiin tai ei.

Mies kertoo, ettei hän halua antaa rahaa luksuselämään tai huumeisiin. Rahaa olisi tarkoitus pitää avustuksena esimerkiksi vuokraan, ruokaan tai oppikirjoihin.

Mies on kertonut olevansa varakas. Tämä käy ilmi myös hänen verotiedoistaan.

– En mä mikään jeesus ole, mutta mun osani on tavallaan myöskin auttaa muita ihmisiä. Jos mulla sattuu olemaan varallisuutta, miksi mä en voisi jakaa sitä hyvää muille.

Tapaamisen aikana hän kertoo toimineensa vuosia johtotehtävissä, merkittävässä asemassa. Hänen mukaansa seksi auttaa olemaan työssä parempi.

Hän ei vielä tiedä puhuvansa toimittajan kanssa.

Sokerideittailun sokerinen julkisivu

Sokerideittailussa on useimmiten kyse tilanteesta, jossa vanhempi mies maksaa nuorelle naiselle seurasta. Sokerideittailuun tarkoitetut nettisivustot kertovat, että sugarbabyt eli sokeritytöt pääsevät kokeilemaan luksuselämäntyyliä.

Suomessa toimii kaksi erityisesti sokerideittailuun tarkoitettua sivustoa: Sugardaters (Sokerideittailijat) ja Richmeetbeautiful (Rikkaat tapaavat kauniita). Molemmat kertovat suomalaisten kävijöiden määrän kasvavan koko ajan.

Sugardaters-sivustolla suomalaisilla on jo 17 800 profiilia, kun luku oli viime vuoden keväällä vain 2500. Richmeetbeautiful puolestaan tavoittelee tänä vuonna 10 000 suomalaisen käyttäjän rajaa. Sokerideittailusivustojen ylläpitäjät uskovat vahvasti markkinoiden kasvavan Suomessa yhä.

Sivustojen mukaan sokerideittailussa ei ole kyse seksikaupasta. Seksin ostaminen ja myyminen on Suomessa laillista, ellei kyse ole parituksen tai ihmiskaupan uhrista. Sokerideittailusivuilla kaikenlainen seksin myyminen on kielletty.

Ylen selvityksessä käy kuitenkin ilmi, että seksikauppaa käydään sokerideittailu-nimikkeen alla erittäin avoimesti. Selvitämme asiaa tekemällä valeprofiilit molemmille sivustoille ja kirjoittamalla ilmoituksen nuorten suosimaan sosiaalisen median sovellukseen Jodeliin.

Sivustojen kautta tapaamme kolme miestä, jotka olivat halukkaita maksamaan nuorten naisten tapaamisesta. Kysymys on tavallisuudesta poikkeavasta tiedonhankinnasta, jonka perusteena oli paljon mediassa puhuttaneen ilmiön todellisen luonteen selvittäminen.

Miksi aihetta tutkittiin?

Sokerideittailun suosio kasvaa maailmalla. Nyt ilmiö on rantautunut myös Suomeen, mutta asiaa ei ole täällä vielä selvitetty.

Miksi toimitukset käyttivät poikkeavia tiedonhankintakeinoja?

Sokerideittailu tapahtuu julkisuudelta piilossa eri sivuilla, sovelluksissa ja sosiaalisessa mediassa. Tiedonhankinta oli tehtävä siellä, missä toiminta tapahtuu. Seksin ostamiseen ja myymiseen liittyy usein häpeää, joten toimittajille puhuminen ilman valeprofiilien hyödyntämistä olisi ollut epätodennäköistä.

Miksi tapaamiset kuvattiin?

Tapaamiset kuvattiin piilokameralla dokumentoinnin vuoksi. Kuvaaminen tapahtui julkisilla paikoilla, eikä kenenkään kotirauhaa rikottu. Toimittajat ovat nauhoittaneet vain sellaisia keskusteluja, joissa he ovat itse osapuolena.

Mitä asiasta sanotaan Journalistin ohjeissa?

Journalistin ohjeiden mukaan työtä tehdessään journalistin on suositeltavaa ilmoittaa ammattinsa. Tiedot on pyrittävä hankkimaan avoimesti. Jos yhteiskunnallisesti merkittäviä seikkoja ei voida muutoin selvittää, journalisti voi tehdä haastatteluja ja hankkia tietoja myös tavallisuudesta poikkeavilla keinoilla.

Juttuprojektissa käytettiin tavallisuudesta poikkeavia keinoja, koska asian selvittäminen ei olisi ollut muuten mahdollista. Projektissa noudatettiin lakeja muun muassa yksityisyydensuojasta.

Sokerideittailuun tarkoitetuilla sivustoilla on 18 vuoden ikäraja. Käyttäjän ei kuitenkaan tarvitse todistaa ikäänsä millään tavalla rekisteröityessään.

Löydämme sivustoilta profiileja, joissa tytöt kertovat avoimesti olevansa alaikäisiä. Nuorin heistä paljasti olevansa 13-vuotias. Myös kaksi haastattelemistamme sokeritytöistä myöntää aloittaneensa sokerideittailun 17-vuotiaana.

Moni näyttää profiilikuvassaan erittäin nuorelta, teini-ikäiseltä. Yksi kuvista näyttää rippikuvalta: tyttö poseeraa ruusu kädessään, hopeinen risti kaulassa. Hänen nimimerkissään on vuosi 2002. Jos se on hänen syntymävuotensa, tyttö olisi 15–16-vuotias. Seksin ostaminen alaikäiseltä on rikos.

Juttuprojektin viime metreillä saamme Sisä-Suomen poliisista vahvistuksen, että se tutkii epäiltyä raiskausta, johon liittyy sokerideittailu. Uhri on 17-vuotias. Rikosylikomisario Jari Kinnunen ei halua paljastaa tapauksen yksityiskohtia uhrin suojelemiseksi.

Saamme selville raiskauksesta epäillyn henkilöllisyyden. Kyseessä on merkittävässä asemassa oleva liikemies. Hän kiistää syyllistyneensä raiskaukseen ja sanoo, ettei tiennyt tytön olevan alaikäinen.

Kutsu keskustaan siistiin vessaan

Saamme profiileihimme kymmeniä vastauksia. Nämä viestit eivät ole tapaamiltamme miehiltä.

Kuvakaappaus keskustelusta
Jodelissa ilmoitukseemme vastannut mies ehdottaa koskettelua vaatteiden alta. Kuvakaappaus keskustelusta MOT,Sugar daddy,sokerideittailu,johanna mattinen
Kuvakaappaus keskustelusta
Yksi miehistä kertoo etsivänsä perusseksiä. Kuvakaappaus keskustelusta MOT,Sugar daddy,sokerideittailu
Kuvakaappaus keskustelusta
Mies haluaa tavata siistissä vessassa bj:n eli suuseksin merkeissä. Kuvakaappaus keskustelusta MOT,Sugar daddy,sokerideittailu,kati pehkonen
Esim 200€. Enemmänkin jos voidaan tehdä jännempiä. 500. Mikä vaan sulle Ok… peppusex, kimppa, ulkona

Yhteyttä ottaa muun muassa varattu juristi, joka kertoo antavansa tapaamisen yhteydessä huomaamattoman kirjekuoren. Mies kertoo aikaisemmin olleensa muun muassa ”puolijulkkiksen” kanssa, joka veloitti puolen tunnin tapaamisesta 250 euroa.

Yhteyttä ottaa pappa-nimimerkkiä käyttävä vanhempi mies, joka kertoo etsivänsä “nuorta, iloista neitosta, esimerkiksi opiskelijaa” risteilylle ja ulkomaan matkoille. Mies toivoo sokeritytön olevan kielitaitoinen.

Nuorin sokeri-isistä on 25-vuotias. Hän ei halua sitoutua kehenkään ja kokee seksistä maksamisen kiihottavaksi.

Kuvakaappaus keskustelusta: "Tänään 500€".
Mies sanoo maksavansa 500 euroa, jos tapaaminen onnistuu samana päivänä. Kuvakaappaus keskustelusta: "Tänään 500€". MOT,Sugar daddy,sokerideittailu,kati pehkonen

”Mutta ei se maksamisella kivaksi muutu”

Nelikymppiseksi esittäytynyt ”Jupe” haluaa tavata kahvilassa perjantai-iltapäivänä. Hän on kuvaillut itseään etukäteen mukavaksi, seikkailunhaluiseksi ja menestyneeksi herrasmieheksi.

Tapaamiseen saapuu siistiin kauluspaitaan pukeutunut mies. Hän ei ole kertonut meille nimeään.

– Ei tämä ihan hirveästi mun mielestä poikkea normideittailusta, paitsi että siinä ei ole tarkotuksena mikään... Ei ole tarkotus mennä naimisiin, Jupe kertoo kahvin äärellä. Mies kertoo olleensa Tinderissä, muttei ole löytänyt sieltä sopivaa seuraa.

Kun puhe tulee rahasta, Jupe madaltaa äänensä lähes kuulumattomiin. Hän sanoo kokevansa asiasta puhumisen kahvilassa kiusalliseksi ja pelkää, että joku kuulee keskustelun. Hän ehdottaa kävelyä läheisessä puistossa.

Ulkona hän kertoo viettäneensä tapaamiensa tyttöjen kanssa iltaa, joihin on kuulunut illallinen ja päätyminen jommankumman asunnolle.

– Tietenkin siinä on se raja, että jos sä otat rahaa vastaan, niin onko se seksin myymistä. Vai onko se lahja.

Jupe ei halua kilpailla muiden miesten kanssa rahalla. Hän on maksanut tapaamisista 100 euroa.

– Jos sä olet saanut tarjouksia, tiedät, ettei se ole paljon. Mutta ei se maksamisella kivaksi muutu, Jupe sanoo.

Jupe ei näe sokerideittailussa mitään moraalisesti väärää, mutta sanoo, ettei toiminta välttämättä ole täysin harmitonta henkisesti.

– On siellä niitä 18-vuotiaita, mikä on sitten mun mielestä taas huolestuttavaa.

Jupe sanoo itse tapailleensa kaksikymppisiä naisia. Hän kertoo tietäneensä heidän henkilöllisyytensä, koska hän on ostanut heille yhteisiä matkoja.

Videolla ”Jupe” suuttuu, kun hänelle selviää tapaamisen oikea luonne:

Sokeri-isi paljastuu pitkän linjan rikolliseksi

Viimeinen tapaamistamme sokeri-isistä ehdottaa näkemistä helsinkiläishotellin aulassa. Mies antaa meille puhelinnumeronsa etukäteen, mutta numerolla ei löydy henkilötietoja. Richmeetbeautiful-sivulla mies kertoo olevansa viisikymppinen, varakas mies.

Todellisuudessa mies on vanhempi. Ostamme kahvit hotellin aulasta ja ehdimme istuutua, kun hän kertoo olleensa useita kertoja vankilassa.

Mies nojautuu lähemmäs ja vitsailee, ettei sängyssä tarvitse kuitenkaan huutaa hänen vankinumeroaan.

Mies on maksanut aikaisemmin sokerityttöjen asumiskustannuksia, kuten vuokran. Hän kyselee, millaisia rahantarpeita Elinalla on. Olisiko hän valmis näyttäytymään juhlissa ja harrastamaan seksiä vanhemman miehen kanssa?

Selvitämme miehen taustoja jälkeenpäin. Hän paljastuu pitkän linjan rikolliseksi. Mies on saanut vuosikymmenten aikana useita tuomioita. Hän on ollut myös etsintäkuulutettuna.

Videolla toimittaja tapaa pitkän linjan rikollisen:

Kohta mies lähtee. Kohta se on ohi.― Heli

Veitsi mukana laukussa

Ennen tapaamista Heli keskittää ajatuksensa vain yhteen asiaan. Kohta mies lähtee. Kohta se on ohi.

Hän ajattelee samaa niin kauan, kunnes se on oikeasti ohi. Joskus tapaaminen kestää tunnin, joskus vähemmän.

Vain tutut miehet pääsevät Helin kotiin. Hän ei puhu asiakkaista, eikä sugardaddyistä, vaan miehistä.

– Minusta tuntuu tässäkin, kun kerron sinulle asiasta ihan kuin puhuisin jostain muusta. Täytyy muistuttaa itselleni, että mä olen mä, ihan normaali tyyppi, Heli sanoo ja pyyhkäisee hiuksiaan.

24-vuotias Heli on kaunis ja nauraa herkästi. Hän huolehtii ulkonäöstään, minkä huomaa ripsienpidennyksistä ja laitetuista kynsistä.

Olemme haastattelemassa Heliä hänen kotonaan. Heli ei esiinny jutussa omalla nimellään. Hänen perheensä ei tiedä, että Heli on sokerityttö.

Saimme Heliin yhteyden Sugardaters-sivustolta. Lähestyimme häntä viestillä, jossa pyysimme haastattelua. Kaikilla haastattelemillamme naisilla oli profiilit kyseisellä sivustolla.

Juttuprosessin aikana saimme itse Richmeetbeautiful-sivustolta viestin, jossa etsittiin haastateltavaa median kiinnostuksen vuoksi. Yritys halusi haastateltavan kertovan medialle, miksi “sugardeittailu on mahtavaa” ja listasi viisi positiivista väittämää, joista haastateltavan piti olla samaa mieltä.

siluetti, anonyymi, puhelin
Heli aloitti sokerideittailun, koska hänellä oli tarvetta rahalle. siluetti, anonyymi, puhelin Kuva: Antti Haanpää / Yle Sugar daddy,prostituutio,MOT,A-studio,Sugar babe,johanna mattinen

Huoraamisrahalla kivaa ekstraa elämään

Heli aloitti sokerideittailun noin puoli vuotta sitten. Hän kuuli sokerideittailusta kaveriltaan, joka kertoi tehneensä ilmoituksen Sugardaters-sivustolle. Molemmilla oli tarvetta rahalle.

– Ajattelin, että siinä on se mahdollisuus, että käyn jonkun kanssa vähän jossain näyttäytymässä ja syömässä sekä pidän seuraa.

Todellisuus valkeni, kun Heli alkoi saada miehiltä viestejä. Viesteissä miehet kertoivat, mitä he Heliltä halusivat: seksiä.

Heli tienaa sokerideittailulla 700–900 euroa kuussa. Yksi tapaaminen maksaa 200–400 euroa.

Heli työskentelee matalapalkka-alalla, ja tekee useampaa osa-aikaista työtä. Palkka ei riitä Helin haluamaan elintasoon. Heli kertoo, että hänellä on pöytä täynnä maksamattomia laskuja.

– Nyt tulen just ja just toimeen, mutta sillä huoraamisrahalla saan mahdollistettua kivaa ekstraa elämääni. Pääsen lomalle ja voin tehdä jotain kivaa itselleni. Ja ei tätä naamaa kukaan muukaan korjaa minun puolestani, Heli sanoo ja naurahtaa.

Alussa Heli tiesi tapaamiensa miesten koko nimet ja työpaikat. Myös Helin kaveri tiesi, kun hän oli tapaamassa miehiä.

Nykyään osa miehistä kertoo pelkän etunimensä. Helikään ei kerro tapaamisista enää kenellekään.

– On mulla ollut veitsi mukana laukussa. Ihan varmuuden vuoksi. Koska ikinä ei tiedä, Heli toteaa hiljaa.

”Kai siinä täytyy olla jollain tapaa vähän kuollut sisältä”

Seksi näiden miesten kanssa ei ole Helille nautinnollista. Hän kuvittelee olevansa jossain muualla ja ulkoistaa itsensä tilanteesta.

– Kyllä se vähän pelottaa, että tuleeko se ikuisesti olemaan vain sellainen suorite.

Hän haluaa kuitenkin uskoa, että tilanne palautuu normaaliksi, kun hän jonain päivänä löytää oman parisuhteen. Tosin parisuhteitakin Heli katsoo sokerideittailun jälkeen uusin silmin.

Nyt hän ajattelee, että kuka tahansa voi pettää. Ajatus jysähti tajuntaan jo ensimmäisellä tapaamisella, kun mies esitteli Helille kuvia kauniista perheestään.

Voisiko Heli suositella sokerideittailua jollekin läheiselleen?

– En tiedä voiko tätä suositella kenellekään, myy itseäsi ja saa siitä hyvät viikkorahat. Kyllä siitä varmasti joku jälki jää. Kai siinä täytyy olla jollain tapaa vähän kuollut sisältä.

Heli ei itsekään olisi kuvitellut, että hän joskus päätyisi myymään seksiä.

– Kyllä mä ajattelin, että asiat menisivät mun kohdallani vähän helpommin ja paremmin.

Onko Helin mielestä sokerideittailu sama asia kuin prostituutio?

– Haluaisin ajatella, että ei ole, mutta kyllähän se on. Sille on vaan minun mielestäni keksitty kauniimpi nimi.

En tiedä voiko tätä suositella kenellekään, myy itseäsi ja saa siitä hyvät viikkorahat. Kyllä siitä varmasti joku jälki jää. Kai siinä täytyy olla jollain tapaa vähän kuollut sisältä.― Heli

Seksistä kieltäytyminen johti törkyviesteihin ulkonäöstä

Haastattelimme seitsemää sokerityttöä juttua varten. Ainoastaan yksi heistä ei harrastanut seksiä tapaamiensa sokeri-isien kanssa.

Hän on 23-vuotias oululainen opiskelija Maija. Profiilikuvassaan Maijalla on collegepaita ja punaiset huulet.

Maija ilmoittaa jo viestitellessään miehille, ettei hän suostu seksiin.

– Siitä alkaa yleensä haukkuminen. Se on sellaista ulkonäköön kohdistuvaa. Kun pari viikkoa sitten haukkuminen oli jokapäiväistä, mietin vakavissani, että voisin lopettaa.

Maija kertoo, että seksin ostamista ehdotetaan usein jo ensimmäisessä viestissä. Painostaminen seksiin käy välillä ahdistavaksi.

– Minun käsittääkseni sokerideittailuun ei kuulu seksin harrastaminen. Monet miehet ovat kuitenkin tottuneet siihen, että nainen suostuu seksin harrastamiseen. On se vähän hankalaa, Maija kuvailee.

Maija itse käy sokeri-isien kanssa normaaleilla treffeillä, kuten syömässä ja elokuvissa. Hän on myös käynyt joskus miehen hotellihuoneessa juttelemassa.

Tällä hetkellä fyysinen kanssakäyminen miesten kanssa on Maijalla rajoittunut pussailuun. Hän ei kuitenkaan sulje pois seksin mahdollisuutta, mikäli sopiva vakituinen sokeri-isi löytyy.

Kuvakaappaus Jodelista.
Jodelissa keskustellaan sokerideittailusta varsin usein. Kuvakaappaus Jodelista. Kuva: kuvakaappaus Jodel-sovelluksesta MOT,Sugar daddy,sokerideittailu,Jodel (sovellus),johanna mattinen

Kuukausitienestit parhaimmillaan 1200 euroa

Kaikki haastattelemamme seitsemän sokerityttöä kertoivat joko opiskelevansa tai työskentelevänsä matalapalkka-aloilla. Kuukausitienestit sokerideittailusta olivat parhaimmillaan 1200 euroa. Se on useita satoja enemmän kuin opintotuki, joka on suurimmillaan noin 900 euroa kuussa.

Yksikään haastattelemistamme naisista ei kertonut maksaneensa veroja sokerideittailusta saamistaan tuloista. Osalla asia ei ollut käynyt edes mielessä, yksi perusteli tulojen olevan verrattavissa kirpputorimyynnistä saataviin tuloihin.

Sokerideittailulla tienaavat myös siihen tarkoitetut sivustot. Naisille profiilien tekeminen esimerkiksi Sugardatersiin on ilmaista, miehille käyttäjäprofiili maksaa 10 euroa viikossa.

Richmeetbeautiful-palvelun kuukausihinta on miehille puolestaan 20 eurosta ylöspäin.

Ilmiö on jäänyt viranomaisilta piiloon

Vaikka sokerideittailun suosio kasvaa huimaa vauhtia, viranomaisille yhteydenottoja tulee aiheesta vähän.

KRP:n kyberrikostorjuntakeskuksen rikosylikomisario Sari Sarani näkee sokerideittailussa kuitenkin useita vaaranpaikkoja.

– Monella nuorella harkintakyky pettää siinä rahan ansaitsemisen vimmassa ja tulee tehtyä hölmöyksiä. Siitä voi seurata terveydellistä, sekä fyysistä että psyykkistä haittaa. Puhumattakaan siitä, että jos sovitaan pienestä deittailusta, niin nuori voi ajatella, että siihen ei liity seksiä. Vastapuoli taas voi olla sitä mieltä, että siihen liittyy jopa väkivaltaista seksiä, rikosylikomisario jatkaa.

Sarani muistuttaa, että myös oikeuskäytännössä omalla suostumuksella voi olla vaikutusta.

– Millä sen pystyy näyttämään toteen, että tästä ei sovittu? Siihen se tuomiolla oleva epäilty vetoaa. Siinä voi kärsiä tosi pahasti, kun toinen sanoo, että itse suostuit.

Sugardatersin tanskalainen ylläpitäjä korostaa, että seksikauppa on sivulla kielletty. Yritys sanoo käyvänsä käyttäjät yksitellen läpi ja poistavansa sivulta käyttöehtojen vastaiset, kuten alaikäisten profiilit.

Myös Richmeetbeautiful-sivusto kertoo, että seksikauppa ja alaikäisten rekisteröityminen sivustolle on käyttöehdoissa kielletty.

Lisäksi sivustot kieltävät seksuaalirikollisten rekisteröitymisen sivuille.

Tehdäänkö prostituutiosta houkuttelevampaa keskiluokalle?

Sugardaters-sivustoa pyörittävä yhtiö uskoo kasvun jatkuvan Suomessa yhä. Lokakuussa sivustolle liittyi päivittäin lähes 80 uutta jäsentä. Yhtiö puhuu itse ”lumipalloefektistä”.

Eniten sivustolla on sokerityttöjä, toiseksi eniten sokeri-isiä ja kolmanneksi eniten sokeripoikia. Myös vanhemmat naiset etsivät sivustolla seuraa, mutta he ovat selkeässä vähemmistössä.

Osa Helin ystävistä tietää hänen harrastavan sokerideittailua. Helin mukaan moni on suhtautunut tietoon neutraalisti.

– Kaikki kenelle olen kertonut, ovat olleet sillä fiiliksellä, että se on nykypäivää. Jokainen tietää jonkun, joka on tehnyt sitä. Kenellekään se ei ole ollut mikään ihmetyksen aihe.

Sokerideittailun suosiosta huolimatta asiaa ei ole juuri tutkittu. Ruotsissa, Örebron yliopistossa on kuitenkin nyt valmisteilla ilmiötä tarkasteleva tutkimus. Tutkija Lena Gunnarssonin mukaan sokerideittailussa on kyse asennemuutoksesta.

– Jotkut sanovat, että tässä yritetään tehdä prostituutiosta houkuttelevampaa keskiluokalle. Yritetään saada se näyttämään tyylikkäämmältä. Seksityön tekeminen ei ole niin leimaavaa ja voit tehdä sitä, vaikka olisit siisti keskiluokkainen tyttö. Sitten on kasvavat tuloerot, mikä ruokkii tällaista asiaa.

Gunnarsson näkee sokerideittailun suosion taustalla muutoksia sosiaalisessa mediassa.

– On entistä luonnollisempaa tytöille esineellistää itseään, laittaa alastonkuvia sosiaaliseen mediaan. Askel aloittaa tällainen ei välttämättä ole enää niin iso kuin ennen.

Kuvakaappaus Jodelista
Jodelista löytyy ilmoituksia sokerideittailusta. Kuvakaappaus Jodelista Kuva: kuvakaappaus Jodel-sovelluksesta MOT,Sugar daddy,sokerideittailu,johanna mattinen

Sokeri-isi paljastuu kuumakalleksi

Tapaamisten päätteeksi kerromme sokeri-iseille, että he ovat todellisuudessa kohdanneet toimittajan.

Jupe suuttuu asiasta silminnähden. Hän huutaa laittamaan kameran pois ja huitoo käsillään.

– Oikeesti, kiitti vitusti, mies tokaisee, ennen kuin kävelee pois.

Myöhemmin saamme yhteydenoton hänen lakimieheltään.

Myöskään tapaamamme pitkän linjan rikollinen ei halua antaa asiasta haastattelua, eikä ottaa toimittajien yhteystietoja. Hänellä ei ole asiasta mitään kommentoitavaa. Mies lähtee kävelemään rivakasti toiseen suuntaan.

”En minä hallitse naisia rahalla”

Sushilounaalla tapaamamme sokeri-isi on tilanteen käänteestä yllättynyt. Hän kuitenkin suostuu haastatteluun, kunhan hänen identiteettinsä salataan. Mies vastaa kysymyksiin ruokakaupan edessä.

Haastattelussa mies sanoo kokevansa itsensä hyväntekijäksi.

– En minä hallitse naisia rahalla. Ei mulla ole se ajatuksena ollenkaan tässä. Enemmänkin mun motivaattori on se, että mä autan sitä toista ihmistä, jos sillä ihmisellä on hätä.

Te koette, ettette ole maksanut seksistä?

– Juurikin näin, hän sanoo ponnekkaasti.

Kysymme mieheltä, onko hän pystynyt selvittämään, että sokeritytöt eivät ole olleet alaikäisiä. Seksin ostaminen alaikäiseltä on rikos, josta voidaan tuomita sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

– Tuo oli äärettömän hyvä kysymys. Nythän valeprofiileja on tosi paljon ja iän tarkastaminen on äärettömän hankalaa. Sitähän ei pysty millään tarkistamaan tai jos tapaisi, niin pitäis pyytää passi tai Kela-kortti. Mutta tämä on mielestäni asia, joka ylläpitäjän pitäisi ehdottomasti ottaa selville.

Eikö se ole teidän vastuullanne tarkistaa ikä?

– No miten sen tarkistaa?

Esimerkiksi henkilöllisyystodistuksella.

– Jossa ovat sitten viivanneet ylitse henkilötunnuksen tai muuta… Se on ihan totta.

Videolla mies selittää, miksi hän on sokerideittailussa mukana:

Näin haastattelemamme naiset kertovat sokerideittailusta:

Otsikkokuva - Sara, 24
Otsikkokuva - Sara, 24

”Kuulin ystävältäni, että hänen muutamalla ystävällään on sugardaddyt. Lähdin googlettamaan ja luin paljon positiivisia juttuja aiheesta. Ajattelin, että olin kyllästynyt oman ikäisiin miehiin ja se helpottaisi myös taloudellisesti. Lähdin testaamaan asiaa puoli vuotta sitten uteliaisuudesta, lähinnä vitsillä.

Ajattelin, että löydän jonkun, joka ostaa merkkilaukkuja ja käyttää syömässä, eikä tarvitse tehdä mitään intiimiä. Se oli minun mielikuvani, ja se oli aivan täysin vääristynyt.

Ensimmäiseksi tapasin nelikymppisen miehen. Hän tuli luokseni istumaan iltaa ja toi noutoruokaa mukanaan. Tilanne eskaloitui seksiin. Seuraavana päivänä tililleni oli ilmestynyt 300 euroa. Silloin tajusin, että näin tämä toimii.

Suurimmaksi osaksi kyse on seksistä. Joitakin miehiä on ollut, jotka haluavat vain makoilla, silitellä ja keskustella. Hirveästi keskustellaan parisuhdeongelmista ja lapsista. Tässä toimii samalla terapeuttina.

Olen ihan normaalista perheestä, lapsuuteni ei ollut kauhea eikä minulla ole mitään ongelmia isäsuhteessa. Olen kuitenkin miettinyt, että tämä saattaa olla oireilua edellisestä huonosta parisuhteesta.

Ainoastaan yksi ihminen tietää sokerideittailustani. Onhan se rankkaa elää kaksoiselämää, aina joutuu valehtelemaan missä menee. Olen miettinyt hirveästi tuleeko tästä joku trauma, vai onko tämä vaan nuoruuden hölmöilyä. Aivan hullua, etten ole jotenkin osannut lopettaa. Onko sitä ollut koukussa helppoon rahaan? Haluaisin, että tämä kiellettäisiin lailla.

Nyt olen pohtinut asioita oikein urakalla ja päätin lopettaa. Poistuin sivustolta ja katkaisin kaikki välit sugardaddyihin. Nyt voin jatkaa normaalia elämää.”

– Sara, 24

Otsikkokuva - Riikka, 29
Otsikkokuva - Riikka, 29

”Toimin pari vuotta sitten maksullisena naisena yhden kesän ja siitä jäi hyvät kokemukset. Etsin tuolloin asiakkaita Tinderistä ja Hot or Not-sivustolta. Otin aika monelta suihin. Se kesti 10 minuuttia, ne löi rahat käteen ja lähti. Jotkut ajoivat paikalle pitkänkin matkan takaa. Lopetin tuolloin läheisten painostuksesta.

Sokerideittailun aloitin pari kuukautta sitten Sugardaters-sivustolla. Kokeilin myös AlastonSuomea, mutta en kokenut sitä turvalliseksi. Olen yrittänyt etsiä sokerideittejä myös Tinderistä.

Olen alkanut huomata, että raja sugardatingin ja prostituution välillä on seitinohut. Fiilikset ovat jälkikäteen vaihdelleet yllättävän paljon. Välillä tunnen ahdistusta, jos miellän itseni prostituoiduksi.

Jotkut ajattelevat, että se on kauhean alentavaa naiselle, mutta minusta se on ihan sama, miten elämiseni kustannan, jos se tapahtuu yhteisymmärryksessä.

Äitini tiesi sokerideittailusta, mutta annoin hänelle siitä ruusuisemman kuvan aluksi kuin mitä se oli. Yhtenä päivänä totesin puhelussa, että ”äiti, mä myyn itseäni”. Hän iski luurin korvaan.

Nyt pidän hetken taukoa. Haluaisin jatkaa, kun se on niin helppoa rahaa ja siinä on oma jännityksensä. Eniten huolettaa se, että tästä tulee minulle pakkomielle tai sitten se rikkoo jonkun ihmissuhteen pysyvästi.”

– Riikka, 29

Otsikkokuva - Milla, 18
Otsikkokuva - Milla, 18

”Olin vielä alaikäinen aloittaessani sokerideittailun, mutta en ole kertonut tästä edes sugardaddylleni. Nyt olen 18-vuotias.

Minulla on ollut pidempiaikainen järjestely keski-ikäisen miehen kanssa. Tapaamme 2–3 kertaa kuukaudessa. Joka tapaamisella saan 200 euroa ja kerran kuukaudessa 600 euroa suhteen jatkuvuudesta. Tätä on jatkunut jo useamman kuukauden.

Järjestely on toimiva, käymme yhdessä syömässä, ostoksilla, elokuvissa ja niin edelleen. Seksi kuuluu myös tähän järjestelyyn, mutta siihen minua ei painosteta eikä sitä tapahdu välttämättä joka tapaamisella.

Sugardaddyni on naimisissa. Hän on hakenut seksuaalisen tyydytyksensä avioliiton ulkopuolelta jo vuosien ajan ja hänen vaimonsa on tietoinen tästä.

Useimmat sugardaddyt etsivät ainoastaan seksiseuraa ja siitä tarjotaan jopa useita satoja euroja. En ole lähtenyt siihen, koska en ole mikään prostituoitu.

Koska muita tulonlähteitä ei ole, niin tämä järjestely on minulle oikea kultakaivos. Saan sugardaddyltäni kuukausittain vähintään 1 000 euroa.

Edes läheisin ystäväni ei tiedä, että olen sugarbabe. Asiasta puhuminen aiheuttaa jostain syystä suurta häpeää ja tuottaa ”likaisen” olon. En aio kertoa kenellekään asiasta, vaan annan tämän jatkua kaikessa hiljaisuudessa toistaiseksi.”

– Milla, 18

Sekä sokerideittailusta maksavien että sitä myyvien haastateltavien nimet on muutettu. Sara, Riikka ja Milla eivät esiinny artikkelin kuvissa.

Juttu on tehty MOT:n ja A-studion yhteistyönä. A-studio käsittelee aihetta TV1:ssä ja Yle Areenassa keskiviikkona 21.11.2018 kello 21. Keskustelijoina ovat Sexpo-säätiön puheenjohtaja, seksialan yrittäjä Tiia Forsström, Pro-tukipisteen palvelujohtaja Minna Huovinen sekä rikosoikeuden professori, emerita Terttu Utriainen.

Artikkelia muokattu 21.11.2018 klo 11.50: lisätty video "Sokeri-isi on ollut etsintäkuulutettu".

Juttu oli ehdolla Tutkivan journalismin yhdistyksen Lumilapio-palkinnon saajaksi 2018.

Toimittajat: Kati Pehkonen ja Johanna Mattinen, kuvaus: Antti Haanpää, Thomas Hagström ja Riikka Kurki, visuaalinen toteutus: Riikka Kurki, tuottaja: Marko Hietikko