Hyppää pääsisältöön

Ulkolinja: Espanjalainen kosto – Katalonian vangittuja poliitikkoja uhataan kovilla tuomioilla

Kaksi katalonialaisnaista ponnistelee miestensä vapauttamiseksi espanjalaisista vankiloista.
Txell Bonet kampanjoi saadakseen miehensä Jordi Cuixartin vapaaksi espanjalaisesta vankilassa. Kaksi katalonialaisnaista ponnistelee miestensä vapauttamiseksi espanjalaisista vankiloista. Yle TV1,Ulkolinja,Ulkolinja: Espanjalainen kosto

TV1 torstaina 29.11.2018 klo 22.00 - 22.55, uusinta sunnuntaina 2.12. klo 22.55
Katsottavissa Areenassa

Ulkolinja-reportaasi Espanjalainen kosto seuraa kahden katalonialaisen äidin ja vaimon ponnisteluja miestensä vapauttamiseksi espanjalaisista vankiloista. Heistä toinen, Laura Masvidal on Katalonian entisen sisäministerin Joaquim Fornin puoliso. Toisen, Txell Bonetin puoliso on kulttuurijärjestö Omniumin johtaja Jordi Cuixart.

Molempien aviomiehiä syytetään kapinasta, josta rangaistus Espanjan lain mukaan on 25-30 vuotta vankeutta. Molemmat miehet ovat olleet jo vuoden vangittuina, ilman oikeudenkäyntiä.

Tuomari syyttää passiivisesta väkivallasta

Katalaanipoliitikkojen syytteitä ajavan korkeimman oikeuden tuomarin Pablo Llarenan kova linja ihmetyttää asiantuntijoita. Llarena syyttää katalaanipoliitikkoja ja aktivisteja väkivallastasta, jolla nämä ajoivat Katalonian itsenäisyyttä.

Se on väkivaltaa, jota muut eivät ole nähneet. Eivät myöskään muut eurooppalaiset oikeusistuimet. Luovutuspyynnöt maanpakoon lähteneistä katalaanipoliitikoista ovat törmänneet siihen, etteivät saksalaiset tai belgialaiset tuomarit ole havainneet väkivaltaa, joka Llarenan mukaan vallitsi Kataloniassa.

Tuomari Llarena on jopa syyttänyt katalaanijohtoa "passiivisesta väkivallasta". Llarenan mukaan Katalonian itsenäisyysäänestyksen järjestäjät syyllistyivät siihen järjestäessään äänestyksen, koska he tiesivät, että Espanjan poliisi tulisi väkivalloin estämään sitä. Näin ollen poliisiväkivaltaan, jossa loukkaantui yli 800 ihmistä ovat syyllisiä äänestyksen järjestäjät, eivät pamppuja käyttäneet poliisit, päättelee Llarena.

Kaksi katalonialaisnaista ponnistelee miestensä vapauttamiseksi espanjalaisista vankiloista.
Suurinta osaa Katalonian vangituista poliitikoista pidetään Lledonersin vankilassa. Katalaaniaktivistit osoittavat mieltään vankilan luona joka sunnuntai. Kaksi katalonialaisnaista ponnistelee miestensä vapauttamiseksi espanjalaisista vankiloista. Yle TV1,Ulkolinja,Ulkolinja: Espanjalainen kosto

"Oikeuslaitoksen ylin johto valittu poliittisin perustein"

Sosiologian professori Ignacio Sanchez-Cuenca pitää Llarenan tulkintoja todella kaukaa haettuna. Eniten hän ihmettelee sitä, ettei muun Espanjan julkisessa keskustelussa ole kyseenalaistettu sanallakaan tuomarin outoja tulkintoja. Yksi syy tuomarin kovaan linjaan on Sanchez-Cuencan mukaan se, että Espanjan oikeuslaitoksen ylin johto on valittu täysin poliittisin perustein.

Katalonialainen kolumnisti Antoni Puigverd muistuttaa, että katalaanipoliitikkoja vastaan käytävää oikeudenkäyntiä johtaa korkeimman oikeuden presidentti Carlos Lesmes, joka oli aiemmin Jose Maria Aznarin oikeistohallituksen korkea virkamies. Puigverd ennustaa katalaanijohdolle kovia tuomioita. "Espanjan tuomareiden kunniaa on loukattu. He haluavat palauttaa sen kovilla tuomioilla."

Sosiologian professori Ignacio Sanchez-Cuenca sanoo vielä suoremmin. Hänen mukaansa Espanjassa vallitsee koston oikeus. "Kovilla tuomioilla konservatiiviset tuomarit haluavat näyttää mitä tapahtuu, jos Espanjan yhtenäisyyttä asetetaan kyseenalaiseksi."

Kaksi katalonialaisnaista ponnistelee miestensä vapauttamiseksi espanjalaisista vankiloista.
Laura Masvidal ei usko, että hänen miehensä Joaquim Forn saisi reilua oikeudenkäyntiä Espanjan korkeimmassa oikeudessa. Kaksi katalonialaisnaista ponnistelee miestensä vapauttamiseksi espanjalaisista vankiloista. Yle TV1,Ulkolinja,Ulkolinja: Espanjalainen kosto

Omaiset eivät luota oikeuden tasapuolisuuteen

Laura Masvidal ei luota koko oikeudenkäynnin tasapuolisuuteen. Puolustuksen työtä on hankaloitettu monin tavoin. Txell Bonet suree jokaista päivää, jonka hänen miehensä on vankilassa, eikä saa nähdä lapsensa kasvavan. Parin poika oli puolivuotias, kun Jordi joutui vankilaan. Sittemmin poika on oppinut sanomaan ensimmäiset sanansa, kävelemään, leikkimään, juoksemaankin.

Oikeudenkäynti vangittuja katalaanipoliitikkoja alkaa ensi vuoden alkupuolella.

Ulkolinjan on käsikirjoittanut ja ohjannut Pertti Pesonen. Tuotanto: Yle, 2018.

Keskustele
  • Hartausohjelmissa kysellään toivoa ja lohdutusta Ukrainan tilanteeseen

    Television ja radion hartausohjelmissa rukoillaan rauhaa.

    Hartausohjelmissa rukoillaan rauhan puolesta ja etsitään rohkaisua levottomuuden keskelle. Ukrainan tilanne näkyy ja kuuluu lähipäivinä sekä televisio- ja radiojumalanpalveluksissa, aamu- ja iltahartauksissa että Pisara-ohjelmassa. Sunnuntaina 13.3. klo 10 lähetetään myös suorana Yle TV1:llä ekumeeninen ja uskontojen välinen Rauhanrukous Ukrainan puolesta.

  • Alkuvuoden hartausohjelmissa uskon pohdintaa ja postikortteja maailmalta

    Radion ja tv:n hartausohjelmissa toivoa sävelin ja sanoin.

    Vuoden 2022 alkupäivinä on tarjolla runsas kattaus hartausohjelmia. Televisiossa nähdään arkistojen kätköistä nostalginen jumalanpalveluslähetys Lakeuden Rististä. Loppiaisena pohditaan lähetystyötä Nojatuolikirkossa. Radiossa kuullaan mm. moderni Verkoston jumalanpalvelus Munkkiniemestä sekä eri-ikäisten yhteisöllinen radiomessu suorana Haapajärven kirkosta. Radiohartauksissa saadaan postikortteja maailmalta. Musiikkina jumalanpalveluslähetyksissä kuullaan niin kanteleen helkyntää kuin urkuja ja bändimusiikkia.