Hyppää pääsisältöön

Ylen ruutukasvot juhlistavat Maailman televisiopäivää – “Aika elävältä tämä vainaja vieläkin vaikuttaa”

Emma Karasjoki ja Jussi-Pekka Rantanen
Emma Karasjoki ja Jussi-Pekka Rantanen Kuva: Ilmari Fabritius / Yle ja Jussi Nahkuri / Yle Jussi-Pekka Rantanen,henkilökuvat (valokuvat),Yle Uutiset,Yle Kioski

Maailman tv-päivää vietetään 21.11. Vaikka television tulevaisuuden ylle on maalattu monta synkkää ennustetta, on väline yhä osa monen ihmisen päivittäistä elämää. Maarit Tastula, Anne Flinkkilä, Jussi-Pekka Rantanen, Riku Salminen, Emma Karasjoki ja Constantinos Mavromichalis herkistyivät tv:n äärellä.

Nuoret eivät katso tv:tä. Lineaarinen tv on kuolemassa. Ihmiset haluavat katsoa ohjelmat itselle sopivaan aikaan. Vaikka kaikissa väitteissä saattaa olla hippunen totta, televisio onnistuu edelleen tavoittamaan suuren yleisön.

YK on julistanut televisiolle oman teemapäivän, jota vietetään 21.11. Tv on YK:n mukaan viestinnän ja globalisaation symboli modernissa maailmassa.

Mutta mitä tv:stä ajattelevat Ylen ruutukasvot ja millaisia muistoja se tuo heille mieleen?

Jussi-Pekka Rantanen, uutisjuontaja

jussi-pekka rantanen uutisstudiossa
jussi-pekka rantanen uutisstudiossa Kuva: Yle Kuvapalvelu uutistoimittaja

"Tv:n rooli on tärkeämpi kuin koskaan aikaisemmin. Se ei ole vain laite olohuoneen nurkassa, vaan sisältöä, jota seurataan mitä moninaisimmilla laitteilla usein ajasta ja paikasta riippumatta. Mahdollisuudet ovat rajattomat – tv on kasvanut ulos laatikosta."

"Nykymaailmassa tv voi tarjota entistä yksilöidympää palvelua jokaiselle, mutta samalla sen rooli on edelleen ihmisiä yhdistävä ja yhteisiä kokemuksia tarjoava. Näin ajatellen tv on muuttunut entistä monipuolisemmaksi, vaikuttavammaksi ja tärkeämmäksi. Vastaavasti se haastaa tekijöitä tekemään entistä laadukkaampaa sisältöä."

TV-uutisten konsepti sopii kiireisiin ruuhkavuosiin erinomaisesti: päivän tärkeistä asioista ammattimaisesti kuratoitu paketti, jonka katsomalla tietää, missä mennään.― Jussi-Pekka Rantanen

"Ensimmäisenä tulevat mieleen kuukauden western -elokuvat, joita rakastin lapsena. Siihen aikaan inkkari- ja länkkärileikit olivat in, ja kuukauden westernit olivat jotain huikean hienoa ja jännittävää. Muistan elävästi, miten aina jännitin ennen westernin alkua, sanooko kuuluttaja, että "tätä elokuvaa ei suositella perheen pienimmille". Jos ei sanonut, saatoin huokaista helpotuksesta ja ilta oli pelastettu."

Constantinos "Gogi" Mavromichalis ja Emma Karasjoki, juontajat, FOMO

Gogi

Emma

Gogi: "Tv:tä ei pidä unohtaa nykymaailmassa. Vaikka puhutaan, että lineaarinen televisio on kuolemassa, on se yhä näkyvyyden ja uskottavuuden kannalta erittäin vahva väline. Sen avulla tavoitetaan iästä riippumatta koko valtakunta."

Emma: "Telkkarin rooli on muuttunut lähivuosina tosi paljon ja parempaan suuntaan. On ihanaa, kun ei tarvitse enää juosta katsomaan tiettyä ohjelmaa tiettyyn aikaan, vaan voi valita haluamansa ohjelman silloin kun se omiin aikatauluihin sopii. Ja koska suoratoistopalveluita on niin paljon, on myös tarjontaa miljoonasti enemmän kuin ennen! Mulle on edelleen tärkeää, että voin katsoa ohjelmat omalta sohvalta nimen omaan tv-ruudulta ja saada sen täyden kokemuksen."

Gogi: "Eihän niitä hetkiä voi unohtaa, kun katsoimme isän kanssa aamukuudelta, kun Mika Häkkinen voitti F1-mestaruuden. Se oli nuorelle pojalle hieno hetki."

Emma: "Ala-asteella meillä oli tapana juosta koulusta kotiin kavereiden kanssa mahdollisimman nopeasti, jotta saimme Voicen tv-kanavan auki ja katsottua tuoreimmat musavideot. Se pyöri aina läksyjen teon aikana taustalla."


Gogi katsoo mielellään Sohvaperunoita.

Maarit Tastula ja Anne Flinkkilä, toimittajat, Flinkkilä & Tastula

Anne Flinkkilä ja Maarit Tastula palaavat ruutuun 8.9. uusin vierain.
Anne Flinkkilä ja Maarit Tastula palaavat ruutuun 8.9. uusin vierain. Anne Flinkkilä (Yle),Maarit Tastula,Yle TV1,Flinkkilä & Tastula

Maarit: "Pahoista puheista huolimatta televisio on yhä voimissaan. Moni katsoja kertoo tavanneensa minut usein – omassa olohuoneessaan. Se kertoo paljon siitä, mitä tv parhaimmillaan tarjoaa: yhdessäoloa, läheisyyttä, jaettuja tunteita ja uusia näkökulmia. Snäppäämiseen ja twiittaamiseen verrattuna televisio puhuttelee meitä lähes kaikilla aisteilla. Tosin hajua ei – ainakaan vielä – onneksi ole.

Televisio on myös monen yksinäisen lohtu ja kohtaamispaikka; mahdollisuus matkustaa toiseen maailmaan – ekologisesti omalla sohvalla ja ilman rajamuodollisuuksia."

Anne: "Minulle televisio on se, joka tuo toimeentulon ja leivän pöytään. Television kuolemasta on puhuttu niin kauan kuin muistan, mutta aika elävältä tämä vainaja vieläkin vaikuttaa. Olen itse tehnyt yli 20 vuotta keskusteluohjelmia, ihan perinteistä broadcast-telkkaria ilman mitään merkittävää nettiulottuvuutta. Olen vahvasti sitä mieltä, että edelleen ihmiset haluavat ja tarvitsevat rauhallista puhetta, syväluotaavia ja ihmisyyteen kuuluvia teemoja. Tunnen olevani aika elossa tehdessäni sellaista ohjelmaa."

Televisio on mahdollisuus matkustaa toiseen maailmaan – ekologisesti omalla sohvalla ja ilman rajamuodollisuuksia.― Maarit Tastula

Maarit: "Batman teki minuun lapsena suuren vaikutuksen. Heti ohjelman jälkeen puin äidin tekemän Batman-viitan päälle ja lähdin pihalle ajamaan roistoja takaa. Faktan ja fiktion välillä oli silloinkin vain veteenpiirretty viiva."

Anne: "Muistan Louvren kummitus -sarjan. Se oli ihanan pelottava. Vähän niin kuin Game of Thrones nykyään. Kun meille tuli väritelevisio, kaivoimme sisälmykset ulos vanhasta mustavalkoisesta ja leikimme tiikkisellä laatikolla televisiokuuluttajaa. Enne tulevasta?"

Riku Salminen, urheilutoimittaja

Riku Salminen
Riku Salminen Kuva: Jyrki Valkama/Yle Riku Salminen,henkilökuvat (valokuvat),Yle Urheilu

"TV on laitteena edelleen se, jota kohti muut olohuoneen huonekalut on suunnattu. Katselun vaakakuppi on kallistunut koko ajan enemmän suoratoistopalvelujen puoleen."

"Muistan Kummelin, Vintiöt, Uuno Turhapuro -elokuvat ja Studio Julmahuvin – nuo lapsuusajan suosikit, joita nauhoitettiin ja katsottiin kavereiden aina vain uudestaan ja uudestaan. Selitän tasapainottoman luonteeni näillä katselukokemuksilla.


Riku Salminen on löytänyt hiljattain Eränkävijät-sarjan.