Hyppää pääsisältöön

American Epic vie juurimusiikin juurille: upea dokumenttisarja kertoo aikakaudesta, jolloin Amerikka ensi kertaa kuuli itsensä

Wliie Nelson ja Merle Haggard studiossa musiikkidokumentissa The American Epic Sessions.
Willie Nelson ja Merle Haggard levyttävät vanhanaikaisella tekniikalla kappaletta Old Fashioned Love. Wliie Nelson ja Merle Haggard studiossa musiikkidokumentissa The American Epic Sessions. The American Epic Sessions,Willie Nelson,Merle Haggard,Amerikkalainen roots-musiikki,country,teeman rockdokumentit

Huikea matka amerikkalaisen juurimusiikin juurille alkaa! American Epic ja The American Epic Sessions esitetään Teeman lauantai-illoissa 8.–29.12.

American Epic on musiikki- ja historiadokumenttien aatelia. Kolmiosainen sarja kertoo aikakaudesta, jolloin "Amerikka ensi kertaa kuuli itsensä" – kun Amerikan syrjäseutujen musiikkia alettiin levyttää ja tuoda kaikkien kuultavaksi 1920-luvun puolivälistä alkaen.

Bernard MacMahonin ohjaama sarja vie katsojat juurimusiikin ja modernin levytystekniikan juurille. Sen päätteeksi nähdään vielä upea musiikkielokuva The American Epic Sessions, jossa nykymuusikot levyttävät vanhan ajan studio-olosuhteissa pioneeriajan musiikkia ja ottavat näin mittaa idoleistaan.

Steve Martin ja Edie Brickell studiossa. Kuva musiikkidokumentista The American Epic Sessions.
Steve Martin ja Edie Brickell. Steve Martin ja Edie Brickell studiossa. Kuva musiikkidokumentista The American Epic Sessions. The American Epic Sessions,Amerikkalainen roots-musiikki,Steve Martin,teeman rockdokumentit
Raphael Saadiq studiossa. Kuva musiikkidokumentista The American Epic Sessions.
Raphael Saadiq levyttää laulua Stealin' Stealin'. Raphael Saadiq studiossa. Kuva musiikkidokumentista The American Epic Sessions. The American Epic Sessions,Amerikkalainen roots-musiikki,Raphael Saadiq,teeman rockdokumentit
Los Lobos studiossa. Kuva musiikkidokumentista The American Epic Sessions.
Los Lobos ja El Cacabel. Los Lobos studiossa. Kuva musiikkidokumentista The American Epic Sessions. The American Epic Sessions,Amerikkalainen roots-musiikki,Los Lobos,teeman rockdokumentit
Yksi mikrofoni, yksi otto, kolme minuuttia aikaa – lopputuloksena suurta musiikin juhlaa.

Kymmenen vuoden työn tuloksena syntynyt dokumenttisarja käy läpi amerikkalaisen roots- eli juurimusiikin historiaa ja ensimmäisiä levytyksiä 1920–30-luvuilla. Tuo suurenmoinen ääniteaarteisto syntyi musiikkiteollisuuden kriisistä: oli löydettävä uusia yleisöjä urbaanien keskusten ulkopuolelta, uusien artistien avulla. Noita artisteja kykyjenetsijät lähtivät taltioimaan Amerikan syrjäseuduille, Mississippin suistomailta Appalakkien vuorille ja Havaijille. Tehtiin historiaa.

Western Electric Recording System eli 1920-luvun studiotekniikkaa. Kuva musiikkidokumentista American Epic.
Western Electric Recording System eli levytystekniikkaa 1920-luvulta. Western Electric Recording System eli 1920-luvun studiotekniikkaa. Kuva musiikkidokumentista American Epic. Kuva: © 2015 Lo-Max Films Ltd American Epic,The American Epic Sessions,levytys,äänitysstudiot,teeman rockdokumentit

Sarjan jälkeen esitetään siihen elimellisesti liittyvä musiikkielokuva The American Epic Sessions, jossa historia ja nykypäivä kohtaavat. Muusikot Nasista Elton Johniin ja Willie Nelsonista Alabama Shakesiin taltioivat 1920-luvun tekniikalla idoliensa lauluja Jack Whiten ja T Bone Burnettin isännöimässä studiossa. Yksi mikrofoni, yksi otto, taltiointi suoraan sellakkalevylle, kolme minuuttia aikaa – lopputuloksena suurta musiikin juhlaa.

American Epicissä mennään monessa mielessä juurille, autenttisten äänten aikaan. Ääneen pääsevät haastatteluissa vain sellaiset ihmiset, joilla on ollut suora kontakti niihin pioneereihin, joista sarja kertoo: Mississippi John Hurtin lapsenlapsi, kykyjenetsijä Ralp Peerin poika, Carterin perheen jälkeläiset, blueslegenda Robert Johnsonin nuorina tavanneet, nyt jo iäkkäät muusikot Homesick James, Robert Lockwood Jr ja Honeyboy Edwards...

T Bone Burnettin sanoin: "Tämä on tarina suuresta demokraattisesta teosta – maamme köyhimmät ihmiset pääsivät levylle, heidän tarinansa, laulunsa ja äänensä levisivät kaikkialle maailmaan."

Pieteetillä tehdyn sarjan ääniraita on – tietysti – esikuviensa mukaisesti taltioitu monona. Älkää siis yrittäkö säätää vastaanottimianne, avatkaa vain korvanne ja nauttikaa puhtaasta soundista!

 The Breaux Fréres, Anne Savoy, Louis Michot ja Ashlee Michot lavalla. Kuva dokumenttisarjasta American Epic.
The Breaux Fréres (kolmikko keskellä) sekä Louis Michot, Ashlee Michot ja Anne Savoy. The Breaux Fréres, Anne Savoy, Louis Michot ja Ashlee Michot lavalla. Kuva dokumenttisarjasta American Epic. folkmusiikki,American Epic,Amerikkalainen roots-musiikki,teeman rockdokumentit
"Kaikkien aikojen kiinnostavimpia musiikkiohjelmia. Suurenmoinen historian oppitunti. Ainutlaatuista televisiota."― Mike Bradley, The Observer
The Carter Family. Arkistokuva American Epic -sarjasta.
The Carter Family. The Carter Family. Arkistokuva American Epic -sarjasta. American Epic,Amerikkalainen roots-musiikki,country,Carter Family,teeman rockdokumentit
Mississippi John Hurt ja kitara. Arkistokuva dokumenttisarjasta American Epic.
Mississippi John Hurt. Mississippi John Hurt ja kitara. Arkistokuva dokumenttisarjasta American Epic. American Epic,Amerikkalainen roots-musiikki,Mississippi John Hurt,teeman rockdokumentit


American Epic: jaksot

8.12. klo 20
American Epic 1/3 (60 min.)
“The big bang.” Kertomus aikakaudesta, jolloin Amerikka ensi kertaa kuuli itsensä. Kolmiosainen musiikkidokumenttisarja käsittelee amerikkalaisen juurimusiikin historiaa ja ensimmäisiä levytyksiä sekä haastaa nykymuusikot ottamaan mittaa 1920-luvun pioneereista. Avausjakson musiikillisia aarteita ovat countryn ja bluesin varhaiset tähdet The Carter Family ja Memphis Jug Band. Nykymuusikoista mukana ovat muun muassa Jack White ja Nas.

15.12. klo 20
American Epic 2/3 (60 min.)
“Blood and soil.” Toisen jakson aiheina ovat Elder J.E. Burchin kirkon kiihkeät gospel-sessiot, hiilikaivostyöläisten levytykset, jotka unohtuivat vuosikymmeniksi, sekä delta bluesin keskeinen hahmo Charley Patton. Mukana myös Bruce Springsteen, The Rolling Stones ja Howlin’ Wolf.

22.12. klo 20
American Epic 3/3 (90 min.)
“Out of the many, the one.” Pitkän päätösjakson aiheena on etninen musiikki Havaijilta Lousianaan, päähenkilöinä Mississippi John Hurt, hopi-intiaanit, Lydia Mendoza, steel-kitaran kehittäjä Joseph Kekuku sekä cajun-tähdet Cléoma Breaux ja Joseph Falcon.

29.12. klo 21.10
The American Epic Sessions (112 min.)
Juurimusiikin juhlaa! Upean musiikkisarjan päätteeksi esitetään siihen liittyvä pitkä studiokonserttielokuva, jossa muun muassa Alabama Shakes, Elton John, Willie Nelson, Merle Haggard, Los Lobos, Taj Mahal, Nas, Ana Gabriel, Bettye LaVette, Pokey LaFarge, Beck, Ashley Monroe ja Steve Martin musisoivat suoraan levylle 1920-luvun malliin. Studioisäntinä toimivat Jack White ja T Bone Burnett. Ohjaus Bernard MacMahon.

Tämä on vuonna 2017 valmistuneen sarjan Suomen-ensiesitys. Jaksot ovat katsottavissa Areenassa 3 kuukauden ajan ensiesityksen jälkeen.

Jack White studiossa. Kuva dokumenttisarjasta American Epic.
Jack White vanhan ajan studiossa. Jack White studiossa. Kuva dokumenttisarjasta American Epic. American Epic,The American Epic Sessions,Jack White,teeman rockdokumentit
Upeita, kauniisti kuvattuja esiintymisiä, loistavaa televisiota. Jätä katsomatta vain omalla riskillä."― Joey Boyd, The Guardian

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.11.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!