Hyppää pääsisältöön

American Epic vie juurimusiikin juurille: upea dokumenttisarja kertoo aikakaudesta, jolloin Amerikka ensi kertaa kuuli itsensä

Wliie Nelson ja Merle Haggard studiossa musiikkidokumentissa The American Epic Sessions.
Willie Nelson ja Merle Haggard levyttävät vanhanaikaisella tekniikalla kappaletta Old Fashioned Love. Wliie Nelson ja Merle Haggard studiossa musiikkidokumentissa The American Epic Sessions. The American Epic Sessions,Willie Nelson,Merle Haggard,Amerikkalainen roots-musiikki,country,teeman rockdokumentit

Huikea matka amerikkalaisen juurimusiikin juurille: kolmiosainen dokumentti American Epic ja musiikkielokuva The American Epic Sessions!

American Epic on musiikki- ja historiadokumenttien aatelia. Kolmiosainen sarja kertoo aikakaudesta, jolloin "Amerikka ensi kertaa kuuli itsensä" – kun Amerikan syrjäseutujen musiikkia alettiin levyttää ja tuoda kaikkien kuultavaksi 1920-luvun puolivälistä alkaen.

Bernard MacMahonin ohjaama sarja vie katsojat juurimusiikin ja modernin levytystekniikan juurille. Sen päätteeksi nähdään vielä upea musiikkielokuva The American Epic Sessions, jossa nykymuusikot levyttävät vanhan ajan studio-olosuhteissa pioneeriajan musiikkia ja ottavat näin mittaa idoleistaan.

Steve Martin ja Edie Brickell studiossa. Kuva musiikkidokumentista The American Epic Sessions.
Steve Martin ja Edie Brickell. Steve Martin ja Edie Brickell studiossa. Kuva musiikkidokumentista The American Epic Sessions. The American Epic Sessions,Amerikkalainen roots-musiikki,Steve Martin,teeman rockdokumentit
Raphael Saadiq studiossa. Kuva musiikkidokumentista The American Epic Sessions.
Raphael Saadiq levyttää laulua Stealin' Stealin'. Raphael Saadiq studiossa. Kuva musiikkidokumentista The American Epic Sessions. The American Epic Sessions,Amerikkalainen roots-musiikki,Raphael Saadiq,teeman rockdokumentit
Los Lobos studiossa. Kuva musiikkidokumentista The American Epic Sessions.
Los Lobos ja El Cacabel. Los Lobos studiossa. Kuva musiikkidokumentista The American Epic Sessions. The American Epic Sessions,Amerikkalainen roots-musiikki,Los Lobos,teeman rockdokumentit
Yksi mikrofoni, yksi otto, kolme minuuttia aikaa – lopputuloksena suurta musiikin juhlaa.

Kymmenen vuoden työn tuloksena syntynyt dokumenttisarja käy läpi amerikkalaisen roots- eli juurimusiikin historiaa ja ensimmäisiä levytyksiä 1920–30-luvuilla. Tuo suurenmoinen ääniteaarteisto syntyi musiikkiteollisuuden kriisistä: oli löydettävä uusia yleisöjä urbaanien keskusten ulkopuolelta, uusien artistien avulla. Noita artisteja kykyjenetsijät lähtivät taltioimaan Amerikan syrjäseuduille, Mississippin suistomailta Appalakkien vuorille ja Havaijille. Tehtiin historiaa.

Western Electric Recording System eli 1920-luvun studiotekniikkaa. Kuva musiikkidokumentista American Epic.
Western Electric Recording System eli levytystekniikkaa 1920-luvulta. Western Electric Recording System eli 1920-luvun studiotekniikkaa. Kuva musiikkidokumentista American Epic. Kuva: © 2015 Lo-Max Films Ltd American Epic,The American Epic Sessions,levytys,äänitysstudiot,teeman rockdokumentit

Sarjan jälkeen esitetään siihen elimellisesti liittyvä musiikkielokuva The American Epic Sessions, jossa historia ja nykypäivä kohtaavat. Muusikot Nasista Elton Johniin ja Willie Nelsonista Alabama Shakesiin taltioivat 1920-luvun tekniikalla idoliensa lauluja Jack Whiten ja T Bone Burnettin isännöimässä studiossa. Yksi mikrofoni, yksi otto, taltiointi suoraan sellakkalevylle, kolme minuuttia aikaa – lopputuloksena suurta musiikin juhlaa.

American Epicissä mennään monessa mielessä juurille, autenttisten äänten aikaan. Ääneen pääsevät haastatteluissa vain sellaiset ihmiset, joilla on ollut suora kontakti niihin pioneereihin, joista sarja kertoo: Mississippi John Hurtin lapsenlapsi, kykyjenetsijä Ralph Peerin poika, Carterin perheen jälkeläiset, blueslegenda Robert Johnsonin nuorina tavanneet, nyt jo iäkkäät muusikot Homesick James, Robert Lockwood Jr ja Honeyboy Edwards...

T Bone Burnettin sanoin: "Tämä on tarina suuresta demokraattisesta teosta – maamme köyhimmät ihmiset pääsivät levylle, heidän tarinansa, laulunsa ja äänensä levisivät kaikkialle maailmaan."

Pieteetillä tehdyn sarjan ääniraita on – tietysti – esikuviensa mukaisesti taltioitu monona. Älkää siis yrittäkö säätää vastaanottimianne, avatkaa vain korvanne ja nauttikaa puhtaasta soundista!

 The Breaux Fréres, Anne Savoy, Louis Michot ja Ashlee Michot lavalla. Kuva dokumenttisarjasta American Epic.
The Breaux Fréres (kolmikko keskellä) sekä Louis Michot, Ashlee Michot ja Anne Savoy. The Breaux Fréres, Anne Savoy, Louis Michot ja Ashlee Michot lavalla. Kuva dokumenttisarjasta American Epic. folkmusiikki,American Epic,Amerikkalainen roots-musiikki,teeman rockdokumentit
"Kaikkien aikojen kiinnostavimpia musiikkiohjelmia. Suurenmoinen historian oppitunti. Ainutlaatuista televisiota."― Mike Bradley, The Observer
The Carter Family. Arkistokuva American Epic -sarjasta.
The Carter Family. The Carter Family. Arkistokuva American Epic -sarjasta. American Epic,Amerikkalainen roots-musiikki,country,Carter Family,teeman rockdokumentit
Mississippi John Hurt ja kitara. Arkistokuva dokumenttisarjasta American Epic.
Mississippi John Hurt. Mississippi John Hurt ja kitara. Arkistokuva dokumenttisarjasta American Epic. American Epic,Amerikkalainen roots-musiikki,Mississippi John Hurt,teeman rockdokumentit

American Epic: jaksot

American Epic 1/3 (60 min.)
“The big bang.” Kertomus aikakaudesta, jolloin Amerikka ensi kertaa kuuli itsensä. Kolmiosainen musiikkidokumenttisarja käsittelee amerikkalaisen juurimusiikin historiaa ja ensimmäisiä levytyksiä sekä haastaa nykymuusikot ottamaan mittaa 1920-luvun pioneereista. Avausjakson musiikillisia aarteita ovat countryn ja bluesin varhaiset tähdet The Carter Family ja Memphis Jug Band. Nykymuusikoista mukana ovat muun muassa Jack White ja Nas.

American Epic 2/3 (60 min.)
“Blood and soil.” Toisen jakson aiheina ovat Elder J.E. Burchin kirkon kiihkeät gospel-sessiot, hiilikaivostyöläisten levytykset, jotka unohtuivat vuosikymmeniksi, sekä delta bluesin keskeinen hahmo Charley Patton. Mukana myös Bruce Springsteen, The Rolling Stones ja Howlin’ Wolf.

American Epic 3/3 (90 min.)
“Out of the many, the one.” Pitkän päätösjakson aiheena on etninen musiikki Havaijilta Lousianaan, päähenkilöinä Mississippi John Hurt, hopi-intiaanit, Lydia Mendoza, steel-kitaran kehittäjä Joseph Kekuku sekä cajun-tähdet Cléoma Breaux ja Joseph Falcon.

The American Epic Sessions (112 min.)
Juurimusiikin juhlaa! Upean musiikkisarjan päätteeksi esitetään siihen liittyvä pitkä studiokonserttielokuva, jossa muun muassa Alabama Shakes, Elton John, Willie Nelson, Merle Haggard, Los Lobos, Taj Mahal, Nas, Ana Gabriel, Bettye LaVette, Pokey LaFarge, Beck, Ashley Monroe ja Steve Martin musisoivat suoraan levylle 1920-luvun malliin. Studioisäntinä toimivat Jack White ja T Bone Burnett. Ohjaus Bernard MacMahon.

Upeita, kauniisti kuvattuja esiintymisiä, loistavaa televisiota. Jätä katsomatta vain omalla riskillä."― Joey Boyd, The Guardian

Vuonna 2017 valmistuneen sarjan Suomen-ensiesitys oli Teemalla 8.–29.12.2018. Uusinnat Teemalla 6.–26.7.2019. Jaksot ovat katsottavissa Areenassa 3 kuukauden ajan jokaisen tv-esityksen yhteydessä.

Artikkeliin päivitetty uusintatiedot 7.6.2019.

Sarjan virallinen traileri.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa