Hyppää pääsisältöön

Ei lasten selkänahasta – Miten varmistan, että sijoitukseni ovat vastuullisia?

Näyteikkunan ohi kulkee ihmisiä Milanon kadulla.
Näyteikkunan ohi kulkee ihmisiä Milanon kadulla. Kuva: Yle / Nella Nuora, logo Annukka Palmén-Väisänen muoti,vaatteet

Vastuullisesta sijoittamisesta puhutaan yhä enemmän, mutta miten yksittäinen piensijoittaja voi käytännössä vaikuttaa siihen, etteivät tuotot tule lapsityövoimasta tai ilmastonmuutoksen edistämisestä? Tässä muutama täsmävinkki sekä osake- että rahastosijoittajalle.

Vastuulliseen sijoittamiseen kuuluu kolme tärkeää asiaa

Vastuullisella sijoittamisella tarkoitetaan ensisijaisesti ympäristöasioiden, sosiaaliseen vastuuseen liittyvien tekijöiden sekä hallintotapa-asioiden huomioon ottamista sijoituspäätöksissä, kertoo vastuullisen sijoittamisen yhdistys Finsif. Näistä käytetään lyhennettä ESG-asiat (Environment, Social and Governance).

Sosiaalinen vastuu tarkoittaa sitä, että yritys ottaa huomioon tekemisissään työntekijöidensä työolosuhteet ja -turvallisuuden, tasa-arvon ja sen, millaisia yhteiskunnallisia vaikutuksia yrityksellä on.

Hallinnointi taas viittaa esimerkiksi korruption kitkemiseen, verojen maksuun ja hallituksen jäsenten riippumattomuuteen. Hallituksen on edustettava kaikkia osakkeenomistajia, ei vain jotain tiettyä ryhmää.

Kuten sijoittamisessa yleensä, ei vastuullisessakaan sijoittamisessa ole yhtä ainoaa tapaa. Hyvä uutinen on kuitenkin se, että vastuullinen sijoittaminen on taloudellisesti kannattavaa. Vastuullista sijoittamista on tutkittu viimeisen 40 vuoden aikana paljon, ja yli 90 prosenttia tutkimuksista on tullut siihen tulokseen, että vastuullisuuden vaikutus tuottoihin on joko neutraali tai positiivinen.

Ei kun hommiin! Ensin pitää päättää, sijoittaako suoriin osakkeisiin vai rahastoihin.

Osakesijoittaja tutkii yrityksen taustat

Sijoittajan ensimmäinen tehtävä on päättää, millaisia yrityksiä tai aloja hän ei halua tukea rahoillaan. Valinnat pitää tehdä itse: haluaako jättää sijoittamatta vaikkapa hiilivoimaan, pornoon tai aseisiin. Sijoittaja joutuu vahvasti miettimään omia arvojaan, sillä ne ovat oikeastaan vastuullisen sijoittajan tärkein työkalu. Vaikka halpamuotiteollisuutta tuottava yhtiö hoitaisi ihmisoikeusasiansa vastuullisesti, niin haluaako sijoittaja olla tukemassa tällaista bisnesmallia alkuunkaan?

– Ennen vastuullista sijoittamista puhuttiin eettisestä sijoittamisesta, joka oli juuri tällaista pois sulkemista. Nykyään on positiivisempiakin sijoitusstrategioita, sanoo S-pankin vastuullisen sijoittamisen johtaja Mika Leskinen.

Tämän jälkeen voi miettiä, millaista liiketoimintaa taas haluaisi tukea. Vaikkapa cleantechiä, terveydenhuollon kehittämistä, Suomeen veronsa maksavia firmoja tai uusiutuvaa energiaa.

Sijoittaja joutuu vahvasti miettimään omia arvojaan, sillä ne ovat oikeastaan vastuullisen sijoittajan tärkein työkalu.

Iloinen uutinen on, että sijoituksia vertaileva Morningstar on rankannut Helsingin pörssin yritykset maailman toiseksi vastuullisimmiksi yrityksiksi, joten yksi vaihtoehto on aloittaa katsomalla, mitä Helsingin pörssissä on kaupan.

– Helsingin pörssin yhtiöillä on keskimäärin niin hyvät ESG-arviot, että voi vaikka mennä pörssiin silmät kiinni ja ostaa lähes mitä tahansa yritystä, niin se on vastuullinen. Tämä ei tarkoita, etteikö niillä olisi riskitekijöitä, mutta riskeihin on varauduttu, Leskinen sanoo.

Kun alan on päättänyt, voi lueskella erilaisista yrityksistä. Kun on bongannut kiinnostavan pörssifirman, voi käydä katsomassa miten se kertoo itsestään. Moni yritys tekee nykyään vastuullisuusraportin, joka löytyy sen verkkosivuilta, joko erillisenä raporttina tai osana vuosikertomusta. Vastuullisuusraportin tehtävä on kuvailla, mitä kaikkia muita kuin taloudellisia vaikutuksia yritys tuottaa.

Vastuullisuusraportteja tekevän diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri Kaisa Kurittu neuvoo piensijoittajia katsomaan vastuullisuusraportista kolme kohtaa:

 1. Millaisiin vastuuasioihin firma keskittyy ja millaisia haittoja se pyrkii ehkäisemään? Terveydenhoitoyritykselle olennaisempaa on verojen maksaminen kuin esimerkiksi ympäristöasiat, kun taas laivoja rakentavan firman kannattaa luultavasti keskittyä siihen, millaisia päästöjä laivoista aikanaan tulee.
 2. Millaisia riskejä firmalla on? Onko vaikkapa riskiä, että yrityksen alihankkija käyttää lapsityövoimaa?
 3. Mitä yritys on oppinut? Etenkin jos yritys on mokaillut jotenkin, vastuullisuusraportin pitäisi kertoa, miten se on parantanut toimiaan. Ylipäänsä yrityksistä löytyy aina parannettavaa, ja parannuksista on kiinnostava lukea.

– Usein yhtiöt haluavat painottaa vain myönteisiä asioita itsestään. Siksi raportteihin kannattaa suhtautua kriittisesti, Leskinen sanoo.

Yhteisiä vertailukriteerejä on toistaiseksi niukasti

Tällä hetkellä yhtiöiden arvioiminen on piensijoittajalle hankalaa, koska ei ole yleistä mittapuuta, jolla niitä voisi verrata toisiinsa. Leskinen uskoo ja toivoo, että tulevaisuudessa vastuullisuusraporteista löytyy niin sanottu TCFD-kohta (Task Force on Climate-related Financial Disclosures), josta selviää, millaisia vaikutuksia ilmastonmuutos aiheuttaa yritykselle. Tämän avulla yrityksiä pystyisi vertailemaan helpommin toisiinsa.

Jos haluaa yksinkertaisen lähestymistavan vastuulliseen sijoittamiseen, voi tutkia yrityksen ESG-reittauksia. Niitä voi seurata esimerkiksi erilaisista indekseistä. Suurimmat yritykset voivat olla mukana suurissa vastuullisuuden vertailuindekseissä, ja niistä voi katsoa, millaisia arvioita yritykset ovat saaneet. Tällaisia ovat Dow Jonesin Sustainability Index World (DJS WordI) ja MSCI Global Sustainability. Kaikkia pörssifirmoja ei kuitenkaan ole reitattu näissä indekseissä, joten pelkästään niihin ei kannata ripustautua.

Voi myös selvittää, kirjoittaako kansainvälinen Business & Human Rights Resources Centre tai suomalainen Finnwatch jotain yrityksen ihmisoikeusrikkomuksista.

Jos yritys vaikuttaa edelleen kiinnostavalta, niin sitten vain ostamaan silloin, kun aika tuntuu sopivalta. Tämän jälkeen voi seurata, mitä yrityksestä kirjoitetaan. Jos se alkaa yhtäkkiä kovasti rötöstellä, sijoitukset voi aina myydä pois.

Vastuullisia rahastoja kannattaa vaatia

Rahastot voivat koostua monenlaisista tuotteista, kuten korkosijoituksista, mutta puhumme tässä nyt osakerahastoista eli sellaisista rahastoista, jotka omistavat yrityksiä.

Nykyään vastuullisia rahastoja on yhä enemmän tarjolla. Rahastojen etu verrattuna osakkeisiin on niiden helppous sekä se, että niin sanottua aktiivista omistajuutta harjoittavat institutionaaliset
sijoittajat, kuten pankit, voivat vaikuttaa omistamiensa yritysten yhtiökokouksissa siihen, että yhtiö tekee vastuullisia päätöksiä. Mikäli yhtiö töppäilee eikä korjaa rikkeitään, suursijoittaja voi uhata vetää rahansa pois.

Hyvän rahaston löytäminen voi viedä jonkun aikaa.

Vastuullista rahastoa voi kysyä omalta pankiltaan, jotka tarjoavat tietynlaiseen liiketoimintaan sijoittavia teemarahastoja tai rahastoja, joista on poissuljettu tiettyjen toimialojen yhtiöitä.. Rahastoja voi etsiä myös palveluntarjoajan nettisivuilta esimerkiksi hakusanoilla Sustainability (kestävyys), SRI (Socially Responsible Investing) ja ESG. Myös Climetrics listaa ja arvioi rahastojen vastuuta.

Millaisia yrityksiä rahasto sisältää?

Rahastosta kannattaa lukea sen tuoteseloste: Millä perusteella rahaston salkkuun on valittu kyseiset yritykset? Mikä tekee siitä vastuullisen? Usein rahastoista voi myös katsoa, minkälaisia yrityksiä se pitää sisällään.

Rahastoissa kannattaa kiinnittää huomiota myös hallinnointikuluihin. Aktiivisesti vastuullisuusasioita miettivän rahaston hallinnointikulut ovat usein suuremmat kuin passiivisissa rahastoissa, kuten etf- ja indeksirahastoissa. Toisaalta nykyään on myös tarjolla vastuullisesti sijoittavia etf-rahastoja tai indeksirahastoja, joista on poissuljettu tiettyjä yhtiöitä.

– Etf-rahastot tuskin harjoittavat aktiivista omistajuutta, vaan niiden vastuu perustuu joko poissulkevaan startegiaan tai esg-reittauksiin, Leskinen sanoo.

Yksi vaihtoehto on sijoittaa osa rahoistaan matalakuluiseen, mutta ei aktiivisesti vastuullisuutta edistävään etf-rahastoon ja osa taas aktiiviseen vastuulliseen rahastoon, jonka salkunhoitaja pyrkii sysäämään omistamiaan yrityksiä vastuullisempaan suuntaan.

Kuuntele lisää vastuullisesta sijoittamisesta

Vaikuttaako vaikealta? No ei se oikeastaan ole. Vastuullinen sijoittaminen ei ole mustavalkoista tai tylsää, päinvastoin: on mahtavaa, että pystyy vaikuttamaan omilla rahoilla ilmastonmuutoksen torjumiseen tai reilumman maailman rakentamiseen. Kuuntele Melkein kaikki rahasta -podcastin uusin jakso vastuullisesta sijoittamisesta.

Toimittaja Julia Thurén juttelee piensijoittaja ja vastuullisuusraportteja tekevän diplomi-insinööri Kaisa Kuritun kanssa siitä, millaisia ovat hyvät ja vastuulliset sijoituskohteet.

Ylen rahaan keskittyvä podcast Julia Thurén: Melkein kaikki rahasta ruotii tuloja ja menoja, rahan jakamista parisuhteessa ja ystävien kesken, säästämistä ja sijoittamista sekä tarjoaa aiheisiin uusia, kiinnostavia näkökulmia. Tervetuloa kuuntelemaan podcastia ja lukemaan siihen liittyviä verkkojuttuja!

Onko sinulle merkitystä sillä, millaisiin osakkeisiin tai rahastoihin rahasi sijoitat? Näetkö vaivaa vastuullisuusasioiden selvittämiseksi? Kerro mielipiteesi kommenttikentässä!

Kommentit
 • 4. osa: ¡Hogar, dulce hogar!

  Paikan ilmauksia, olla-verbejä, historiaa.

  Tässä osassa opit kysymään tietä ja paikan ilmauksia. Kieliopissa opiskellaan muun muassa olla-verbi merkityksessä "sijaita, olla jossakin": estar – hay. Lisäksi tutustutaan Espanjan historiaan 1500-luvulle saakka.

 • Vihdoinkin mä oon mä

  Joonatan on 28-vuotias transmies.

  Transmies Joonatan kertoo millaista on tulla vihdoin kohdatuksi sellaisena kuin on, miehenä

 • Mediataitoja kouluun

  Mediataitoja kouluun

  Mediakompassi-kokonaisuus koostuu kolmesta eri ohjelmasarjasta, joista ensimmäinen on tarkoitettu alkuopetukseen, toinen alakouluun ja kolmas yläkouluun ja lukioon.