Hyppää pääsisältöön

Koira teki kouluttajastaan metsästäjän

Eränkävijät-sarjasta tunnettu pudasjärveläinen Sanna Kokko on harrastanut ja kouluttanut koiria koko elämänsä. Kokeneen koiraihmisen yllätykseksi perheen ensimmäinen metsästyskoira Navajo kouluttikin emäntänsä: koiran kouluttajasta ja ohjaajasta metsästäjäksi.

Jo pikkutyttönä Sannalla oli rekikoiria, ja niiden myötä myös koirakilpailut tulivat tutuiksi. Myöhemmin hän harrasti aktiivisesti kilpagreyhoundien kanssa, aina ulkomaan kilpailuja myöten. Greyhound-harrastus jäi lopulta taakse. Kahden pienen lapsen kanssa pitkät kisamatkat eivät enää houkutelleet, kertoo Sanna harrastuksen hiipumisesta.

Yhdessä miehensä Antin kanssa Sanna kiinnostui saksanseisojista. Paitsi että ne ovat taitavia metsästyskoiria, urheilullista Sannaa kiinnosti myös rodun monipuolisuus.

- Saksanseisojaa voi käyttää metsästyksen lisäksi moneen muuhunkin koiraharrastuslajiin, kuten valjakkohiihtoon, agilityyn tai tokoon. Greyhound taas on enimmäkseen pikajuoksija ja loistava seurakoira, Sanna kertoo elämänsä koirarotujen eroista.

Navajo valmiina riekkojahtiin.
Navajo leirivahtina. Navajo valmiina riekkojahtiin. Kuva: Sanna Kokko Eränkävijät,antti kokko

Navajon kanssa aukesi uusi maailma

Kun Kokkojen ensimmäinen saksanseisoja, Navajo, tuli taloon, vain Antti metsästi. Sannakin oli kiinnostunut aiheesta, mutta enemmän metsästyskoiran kouluttamisesta kuin metsästyksestä itsestään.

Aluksi Sanna ajatteli alkavansa kulkea Antin ja Navajon mukana metsällä, mutta vain koiranohjaajan roolissa.

Jägarliv - Eränkävijät
Antti ja Sanna Kokko sekä Navajo ja Okariina Jägarliv - Eränkävijät Kuva: Acke Salo Yle TV1
Aika äkkiä tuli kuitenkin olo, että on pakko hankkia se metsästyskortti ja ase itsellenikin.

- On niin eri asia olla oikeasti metsästämässä ja kouluttaa koiraa siitä toimintatilasta lähtien.

Sanna kuvailee, kuinka metsällä kulkiessa koiran ja omistajan yhteys hioutuu yhteistyöksi ja kumppanuudeksi. Molemmat tietävät, mikä on tavoite ja päämäärä – yhdessä liikkumisen lisäksi.

Kun koiranohjaaja on samalla metsästäjä, voi koiran kanssa liikkua myös aivan kahdestaan.

- Jotenkin sillon keskittyy ihan eri tavalla ympäröivään luontoon ja yhteistyöhön koiran kanssa.

Se on hieno tunne, kun tiedät, että koira tekee kaikkensa, jotta päästään yhdessä nauttimaan työn hedelmistä.

Aiemmin kilpatasolle muita rotuja treenannut Sanna kokee, että Navajon tapauksessa koirasta tuli se, joka koulutti omistajaansa.

Metsästäjät kävelevät auringonlaskuun kahden metsästyskoiran kanssa.
Koiran kanssa kulkiessa löytyy uudenlainen luontoyhteys. Metsästäjät kävelevät auringonlaskuun kahden metsästyskoiran kanssa. Kuva: Ntrnz media oy Eränkävijät

- Se opetti minulle, kuinka meidän kannattaa lähestyä yhdessä lintua, jotta pääsen parhaaseen mahdolliseen ampumiskohtaan.

Koirasta on myös luettavissa, miten linnut kulloinkin käyttäytyvät – ovatko ne juuri sinä päivänä arkoja vai kesyjä. Navajo kertoo käytöksellään Sannalle myös, jos edellä vaikkapa juoksee metso.

- Koira teki emännästään metsästäjän, kiittelee Sanna.

Eränkävijät Yle TV1 sunnuntaisin klo 18.15 ja koko kausi Yle Areenassa.
Artikkelin pääkuva: Satu Hurskainen