Skip to main content

Merja Ylä-Anttila: Luottamus, vuorovaikutus ja suomalaisten ymmärtäminen ovat Ylen tulevaisuuden avaimet

Merja Ylä-Anttila. Tummahiuksinen, silmälasipäinen nainen
Ylen toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila. Merja Ylä-Anttila. Tummahiuksinen, silmälasipäinen nainen Picture by: Yle Merja Ylä-Anttila

Elämme aikaa, jossa liki kaikkia instituutioita haastetaan. Menneet saavutukset ja pitkä traditio eivät yksin oikeuta luottamukseen ja arvostukseen.

Julkisen palvelun yleisradioyhtiöiden tehtävään ja rahoitukseen kohdistuu paineita eri puolilla Eurooppaa, myös Pohjoismaissa. Samaan aikaan luotettavan median roolia ja merkitystä kyseenalaistetaan valeuutisten ja disinformaation avulla.

Uskon, että luotettavan median rooli on kuitenkin jälleen korostumassa ja näkyvissä on jo heikkoja signaaleja siitä, että ”paluumuutto” laatumedian piiriin voisi vahvistua. Medialiiton äskettäisen tutkimuksen mukaan luottamus kotimaiseen mediaan on kasvanut merkittävästi kaikissa ikäryhmissä, myös nuorissa.

Tuoreen Ylen arvo suomalaisille -tutkimuksen mukaan (Taloustutkimus 10/2018) valtaosa suomalaisista katsoo myös Ylen onnistuneen hyvin julkisen palvelun tehtävässään. Yle-veroon ollaan tyytyväisempiä kuin koskaan aiemmin seitsemän tutkimusvuoden aikana. 78 prosenttia eli aiempaa useampi kokee, että Ylen ohjelmat ja palvelut tarjoavat erittäin tai melko hyvin vastinetta Yle-verolle.

Luottamus on kuitenkin ansaittava joka päivä, ja se lähtee aidosta vuorovaikutuksesta yleisön kanssa.

Yleisradion vuoden 2019 tavoitteissa näkyy ja kuuluu halumme palvella kaikkia suomalaisia. Julkisen palvelun mediayhtiöille sopii tänä mediaa haastavana aikana pyrkimys lisätä ymmärrystä ja vähentää hämmennystä.

Olemme koko kansan mediatalo ja teemme sisältöjä vauvasta vaarille.

Luottamuksen rakentamisessa olennaista on tunne siitä, että me kuuntelemme ja välitämme. Olemme kiinnostuneet siitä, mitä Suomessa tapahtuu ja miten me täällä asuvat ihmiset voimme, mikä meitä huolettaa ja pelottaa ja mikä toisaalta saa iloitsemaan ja sytyttää intoa. Siksi haluamme olla enemmän läsnä siellä missä suomalaisetkin ovat ja siellä missä tapahtuu, turuilla ja toreilla. Livenä ja läsnä. Siksi teemme enemmän suoria lähetyksiä ja lisäämme läsnäoloamme tapahtumissa kaikkialla Suomessa.

Uusi luottamus tässä ajassa syntyy uskottavasta ammattitaidosta, lämmöstä ja läheisyydestä.

Vuorovaikutus ei ole vain keskustelua ja kuuntelua, vaan se tarkoittaa monesti hyvinkin vaativaa juttujen kommentointia, kommentteihin ja kysymyksiin vastaamista ja some-elämää sen jälkeen, kun juttu on jo julkaistu ja toimittajan työvuoro aikaa sitten päättynyt. Se on uudenlaista palvelujournalismia, jossa yleisö odottaa toimittajaa ja päälliköitä vastaamaan ja kommentoimaan. Se voi olla virkistävää ja antoisaa mutta myös väsyttävää ja kuluttavaa.

Kun työ on yhä enemmän ajasta ja paikasta riippumatonta on hyvä opiskella itsensä johtamista ja osata asettaa myös somettamiselle rajat. Esimiehet ovat mukana tukemassa – toisaalta kannustamassa, toisaalta tarvittaessa painamassa jarruja. Työkulttuurin ja johtamisen kehittäminen on yksi ensi vuoden tärkeitä asioita Yleisradiossa.

Sirpalemaisen tiedon ja monimutkaistuvan maailman keskellä laatumedialta edellytetään kykyä selittää ja arvioida paremmin muuttuvaa maailmaa ja lisätä ihmisten ymmärrystä siitä. Tämä on ihan perustehtävämme. Samoin myös kyky kuvata ja näyttää dokumenttien, asiaohjelmiston ja draaman keinoin sitä elämää jota Suomessa nyt eletään.

Mihinkään ei ole hävinnyt kuitenkaan se ikivanha tehtävämme vallan vahtikoirana. Nyt vahtikoira joutuu vain suunnistamaan uudella tavoin digitaalisessa ympäristössä, jossa ihmiset viettävät paljon aikaa ja jossa valtaa käytetään tavoilla, joista harva tietää.

Vuonna 2019 Yle pyrkii olemaan parempi Yle juuri sinulle, niinpä suomalaisten tarpeiden parempi ymmärtäminen on yksi painopisteistämme. Yle Tunnuksia on luotu jo yli miljoona. Tunnuksen kautta mm. ohjelmien ja juttujen löydettävyys Areenasta paranee ja personointi tuo tarjolle lisää kiinnostavaa sisältöä.

Nuorten, alle kolmikymppisten mediankäyttö eroaa kaikkein radikaaleimmin muista ikäryhmistä. He ovat vaikein joukko kaikille mediataloille. Olen koonnut avukseni Ylen nuorista tekijöistä ohjausryhmän, joka ratkoo kysymyksiä vaikkapa kuplautumisesta, uuden journalismin keinoista ja demokratian haasteista. Haluamme oppia nuorten median kulutuksesta ja ja tavoitella nuoria juuri heitä puhuttelevilla sisällöillä ja julkaisutavoilla.

Tämä on vaativa tehtävä mutta sitä ei voi välttää. Nuoret ovat tämän yhteiskunnan ja hyvinvoinnin jatkajia ja me tarvitsemme heitä, jotta olisimme koko kansan Yle jo nyt ja jotta meillä olisi tulevaisuus.

Merja Ylä-Anttila
toimitusjohtaja

Comments

Lue myös - yle.fi:stä poimittua