“Mun paino on ongelma ihan vieraille ihmisille”
– kiintiölihavaksikin nimitelty Veera Korhonen kannustaa kehorauhaan
– “Miltä tuntuu olla ton kokoinen?”, siinä tyhmin kysymys mitä mulle on esitetty, valokuvaaja-bloggaaja Veera Korhonen, 36, kertoo huvittuneena.
Tyhmiä kysymyksiä on matkan varrella tullut eteen muitakin, mutta edelliseen Veera muistaa vastanneensa: “Miltä tuntuu kun sulla on pitkät hiukset?”
Kun lihavalla on tyköistuvat farkut, pupukengät ja näyttävä meikki, tuntuu joitakuita ärsyttävän aina.
“Ei voi olla, että vasta kun oon laihduttanut 20 kiloa saan pukeutua nätisti ja nauttia elämästä.
Veeran muotiblogin punaisena lankana kulkee ajatus siitä, että muodikas pukeutuminen ja elämästä nauttiminen ei ole vain missimittaisten oikeus.
Telttoihin ei tarvitse sonnustautua vaikka elopainoa olisi kertynyt runsaastikin.
– Niinhän se ei voi olla, että vasta kun oon laihduttanut 20 kiloa saan pukeutua nätisti ja nauttia elämästä, Veera huomauttaa.

Kuva: Veera Korhonen
Blogia eivät seuraa vain nuoret. Veera saa kommentteja myös sellaisen ikäpolven naisilta, jotka nuoruudessaan peittelivät kilojaan.
– “Voi kun mun aikanani olisi ollut tällaisia blogeja ja esimerkkejä”, tällaista viestiä tulee, Veera kertoo.
Sairauksia ja toipumista
Veera harrastaa edelleen liikuntaa, mutta parikymppisenä urheiluharrastus oli todella aktiivista. Veera pelasi lentopalloa ykkössarjatasolla.
– Sitten mulle tuli 25 – 26 -vuotiaana outo sairastamisjakso. Diagnoosi jäi puuttumaan, mutta kaikkiaan mua hoidettiin muun muassa reumatautien, sisätautien, naistentautien ja suu- ja leukatautienkin osastoilla, Veera kertaa.
Olin kirjoittanut, että kammottavaa kun olen lihonut.
Sairastamisvuodet toivat kivut ja liikunta jäi pakostikin vähäiseksi. Kiloja alkoi kertyä.
– Kun olin niin kipeä, ettei oikein kävelykään luonnistanut, silloin sitä lohtusyömistä tuli kuvioihin, Veera muistaa.
Tilanne kuitenkin harmitti ja Veera purki tuntojaan päiväkirjaan.
– Sinne olin kirjoittanut, että kammottavaa kun olen lihonut. Muistan kyllä miten lääkäri totesi, että nyt on paljon akuutimpiakin asioita terveydessä kuin ulkomuodon miettiminen, Veera kertoo.

Kuva: Veera Korhonen
Loppujen lopuksi terveysongelmat helpottivat ja elämä normalisoitui. Kaiken koetun jälkeen kilojen kertyminen tuntui aika vähäpätöiseltä asialta siihen verrattuna, että kivut oli selätetty.
Ajoittain elämään hiipivästä masennuksestaankin Veera on avautunut blogissaan.
– Joskus näin netissä kommentin, että tietenkin ylipaino on se, mikä on aiheuttanut masennukseni. Siihen oli pakko todeta, että olin huonoimmillani alle 50-kiloisena, en suinkaan nykypainoni aikaan, Veera kertoo.
Kyllähän se on paljon monitahoisempi asia, mikä saa välillä syömään liikaa tai liikkumaan liian vähän.
Veeran terveys on nyt hyvällä mallilla. Lievä kilpirauhasen vajaatoiminta hidastaa aineenvaihduntaa, mutta lääkkeet pitävät tilanteen hallinnassa. Itse asiassa Veeran painokin on viimeisen vuoden aikana pudonnut useita kiloja.

Kuva: Veera Korhonen
– Missään tapauksessa en pistä painoani kilpirauhasen tai minkään lääkkeen syyksi. Kyllähän se on paljon monitahoisempi asia, mikä saa välillä syömään liikaa tai liikkumaan liian vähän, Veera miettii.
Naiset vähättelevät itseään
Bloggaaminen on vain yksi osa Veeran työelämää. Hänellä on ammattivalokuvaajan tutkinto, ja kuvauskeikat vievät vauhdilla ympäri Suomen.
Välillä Veera tekee keikkoja, joilla hän opastaa esimerkiksi vaatekaupassa asiakkaita hyvien blogikuvien ja selfieiden ottamisessa.
Niiden instagram-filttereiden kanssa meni ihan överiksi vielä muutama vuosi sitten.
– Monesti naiset heti kättelyssä toteavat, että ”minusta ei sitten millään saa hyviä kuvia”. Mä yritän vakuuttaa, että jokainen on hyvännäköinen omalla tyylillään, ei millään stereotypialla, Veera kertoo

Kuva: Tuomas Stedt
Veera arvelee myös, että villeimmästä kuvankäsittelystä ollaan palaamassa luonnollisempaan suuntaan.
– Niiden instagram-filttereiden kanssa meni ihan överiksi vielä muutama vuosi sitten. Ryhdikkäältä ja valovoimaiselta voi näyttää kuvakulmia ja valaisua hyödyntäen ilman, että mennään epäluonnollisen puolelle, Veera neuvoo.
Elämä on kokonaisuus
Veera on huomannut, että blogissa vastakaikua ja kommentteja tulee etenkin silloin, kun hän kertoo omista huonoista hetkistään.
– Se, että bloggaa muodista, ei sulje pois muita aiheita. Kenenkään elämä ei ole hyvä koko ajan, se olisi teeskentelyä. On helpottavaa huomata, että muillakin on ongelmia, masennusta tai muuta elämää sekoittavaa. Siinäkin blogi toimii vastavuoroisena foorumina, Veera arvioi.
Itsetuntoni on kasvanut sen ympärille mitä osaan ja teen.
Veera on miettinyt itsetunnon kehitystä ja sen merkitystä ulkonäköpaineisessa maailmassa.
– Itse olen onneksi lapsesta saakka saanut kokea olevani hyvä ja riittävä. Itsetuntoni on kasvanut sen ympärille mitä osaan ja teen, ei sen miltä näytän, Veera toteaa.

Kuva: Veera Korhonen
Veera kertoo, että hänen painoaan kommentoivat usein täysin vieraat ihmiset, ja aivan oudoissa yhteyksissä.
– Kerran kun olin tv-ohjelmassa kahden niin sanotusti normaalipainoisen naisen kanssa, jälkeenpäin tuli kommenttia, että Veera on selvästi se ohjelman kiintiölihava.
Keho ja positiivisuus
Kehopositiivisuus on termi, jota viime aikoina on viljelty milloin missäkin yhteydessä. Veera miettii, että termillä on vähän outoakin kaikua.
– Mä käyttäisin mieluummin termejä kehorauha tai kehohyväksyntä. Tarkoitushan olisi, että kaikilla olisi oikeus olla onnellinen ja tyytyväinen omaan kehoonsa.
Lihavuus ei ole tavoite, mutta ei se saa olla häpeäkään.
– Mikä termi ikinä onkaan, ajatus siinä takana ei tietenkään ole se, että lihavuus olisi jotenkin tavoiteltava asia. Mutta: ei se saa olla häpeäkään, Veera muistuttaa.
Veera miettii myös, että naisten keskuudessa on ikävän yleistä negatiivinen puhetapa, jolla oikein lietsotaan oman vartalon mollaamista.

Kuva: Veera Korhonen
– Saunailloissa ja vastaavissa kuulee aivan turhaa ja ikävää läskimakkarapuhetta ja vertailua, se olisi hyvä lopettaa heti alkuunsa, Veera sanoo.
Hän pitää tärkeänä myös sitä, että jo kouluissa lapsille tarjottaisiin iloisia liikuntaelämyksiä vailla suorituspaineita. Koululiikunnan jättämät huonot kokemukset jarruttavat monen liikkeelle lähtöä vielä aikuisenakin.
Kun joku sivullinen ryhtyy miettimään painoani, se on aivan älytöntä.
– Ja lääkäri saa ilman muuta ottaa painoni puheeksi, hänen kanssaan keskustelen terveyteeni vaikuttavista asioista. Mutta kun joku sivullinen ryhtyy miettimään painoani, se on aivan älytöntä, Veera huomauttaa.
– Mun kokoisellakin ihmisellä on oikeus näkyä ja olla onnellinen, tykätä itsestäni. Ja tähän pitäisi olla oikeus ihan kaikilla, oli sitten laiha, keskikokoinen tai lihava, toteaa Veera lopuksi.
Seuraa Akuuttia myös Facebookissa ja Instagramissa @yleakuutti!
Lue lisää:
Katso Akuutti Yle Areenassa:
EDIT 2.5. 2019: Ulkoasukorjauksia.