Hyppää pääsisältöön

Häät lukusalissa ja raskaustestin jälkeen kirjastoon - Keräykseen on tullut jo yli 500 kirjastotarinaa. Nauti niistä ja jaa omasi!

Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi kirjoista rakennetun sydämen keskellä
Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi kirjoista rakennetun sydämen keskellä Kuva: Yle / Jussi Nahkuri Minna Joenniemi,kirjastot,Kirjasto auki!

Lue häistä kirjastossa, rakkaudesta musiikkiosastolla ja notkumisesta eroottisten kirjojen hyllyn luona. Kirjastotarinoiden keräys on nyt puolivälissä. Kokosimme tähän väliraporttiin tarinoita, joiden teemana on rakkaus. Muunlaisiakin tarinoita on jaettu. Keräys jatkuu lauantaihin 1.12. asti.

Se on totta! Suomalaiset haluavat pitää kirjastoista meteliä! Tähän mennessä kirjastotarinoita on jaettu yli 500 sosiaalisessa mediassa tai tämän artikkelin lopussa olevalla lomakkeella. Esimerkiksi kriitikko, runoilija Raisa Jäntti twiittasi:

– En muista ensisuudelmaani, mutta muistan, miltä tuntui lapsena saada oma kirjastokortti.

Kirjastotarinoissa kerrotaan kirjastoauton jarrupalojen äänestä, lakritsamatosta kirjanmerkkinä, porttikiellosta, sulkemisajan jälkeisestä seikkailusta ja monista muista merkittävistä hetkistä ja henkilöistä kirjastossa ennen muinoin ja viime aikoina.

Tähän väliraporttiin on koottu kirjastotarinoita, joiden teemana on rakkaus.

Häät pyhässä paikassa

Sini Helminen vietti historiallisen hetken Helsinkiin vuonna 1881 valmistuneessa kirjastossa, joka on ensimmäinen kirjastokäyttöön suunniteltu rakennus pohjoismaissa.

– Kaksi vuotta sitten menin naimisiin. Valittiin meille pyhä paikka ja järjestettiin häät Rikhardinkadun kirjastossa. Kirjastosalissa valitsimme toisemme ja tanssimme Beauty and The Beastin tahtiin.

Kirjoja kuvituspalkissa
Kirjoja kuvituspalkissa Kuva: Yle kirjastot,Kirjasto auki!

Kirjastosta löytyi rakkauden soundtrack

Silmät palavat kummaa valoa, vaahto hötkyy suolissa, lauletaan kappaleessa, joka liittyy Ira Vihreälaakson rakkaustarinaan.

– Sattumalta törmäsin kirjastossa tammikuussa 1990 luokkakaveriini Aleksi Manniseen, johon olin ihastunut. Kuljimme musaosastolle, josta löytyi hänelle CMX:n eka levy. Seurustelu alkoi viikkoa myöhemmin ja kuuntelimme koko yön levyä mm. laulua Pyörivät sähkökoneet.

Ilmoitustaulun ihme

Tosiystävän etsinnässä kirjaston ilmoitustaulu on tuloksia tuottava apuväline, kertoo kirjailija ja muusikko Milja Kaunisto.

– Tampereella 19-vuotiaana Metson musiikkiosastolla sai ihminen olla rauhassa. Viihdyin. Laitoin myös ilmoitustaululle lapun, jossa etsin kitaristia bändiini. Tampereen pääkirjastossa saa 24 vuotta myöhemmin edelleen olla rauhassa. Ja se kitaristi, se on aviomieheni.

Söpö musiikkiosaston poika

Kirjaston joutuminen evakkoon olikin hyvä asia. Eevi Kuokkanen kertoo:

– Menin kirjastoon kolmeksi kuukaudeksi töihin. Jäin pitkäksi aikaa. Kallion kirjaston remonttia pakoon meille tuli söpö musaosaston poika. Tellervon läksiäisissä nauroin sen jutuille. Saatiin kaksi lasta ja oltiin naimisissa 23 vuotta.

Kirjoja kuvituspalkissa
Kirjoja kuvituspalkissa Kuva: Yle kirjastot,Kirjasto auki!

Opiskelun sijasta rakastuminen

Opiskellessa ajatukset voivat harhailla. Ulla Susimetsälle kävi näin:

– Tein 21 vuotta sitten kirjallisuuskurssin tehtäviä Jyväskylän yliopiston kirjastossa yhdessä opiskelukaverin kanssa. Oli niin paljon puhuttavaa ettei opiskelu juuri edennyt... mutta yhdessä olemme yhä.

Raskaustestin jälkeen kirjastoon

Kirjastovirkailija tietää meistä yllättävän intiimejä asioista. Leena Purma kertoo:

– Positiivisen raskaustestin jälkeen 22-vuotiaana pyöräilin yhdessä puolison kanssa Niinivaaran kirjastoon ja lainasimme kasan raskauskirjoja. Muistan virkailijan hymyn ja tunteen jaetusta salaisuudesta. Nykyään samainen virkailija on kollegani.

Äidin turvapaikka

Kun rakkauden hedelmä on syntynyt, hänet on näin ihana viedä kirjastoon. Minna Huotilainen muistelee:

– Kun olin äitiyslomalla, väsytti koko ajan aivan tautisesti eikä millään olis jaksanut mitään. Mutta kun sai vauvan puettua ja vaunuihin, ja lähti talsimaan kohti kirjastoa, vauva nukahti ja luin lehtiä joskus parikin tuntia ilolla.

Seksiä, juopottelua ja muita aikuisuuden alkeita

Ei aikaakaan, kun kirjastossa kasvanut lapsi jo itse tutustuu rakkauden hyviin ja huonoihin puoliin kirjojen avulla. Sanna Loukomaa kertoo:

– Joskus 12veenä oli huikeinta löytää kirjaston nuoret aikuiset -hylly. Luin suhteista, eroista, juopottelusta, seksistä, huumeista, opiskelusta ja karmeista aborteista. Ihan en kaikkea aina ymmärtänyt, mutta olihan se helkkarin jännää ja mielenkiintoista!

Miten pääsen panemaan?

Myös kirjailija ja keskustelija Rosa Meriläisen tarinaan liittyy seksi.

– Teininä askarrutti aika paljon peruskysymys: "Miten pääsen panemaan". Keksin alkaa notkua kirjastossa Bukowski-hyllyn vaiheilla. Sieltä löytyi samanmielistä seuraa.

Kirjoja kuvituspalkissa
Kirjoja kuvituspalkissa Kuva: Yle kirjastot,Kirjasto auki!

Puolisolle lahjaksi kirjaston kirja

Maarit Laurisen parisuhteessa rakkautta on antaa aineeton lahja, eli kirjaston kirja.

– Kun oli asuttu monta vuotta ulkomailla oli ihanaa lukea suomeksi. Joululahjani miehelle oli 10-15 "nää saattaas kiinnostaa" -kirjaa kirjastosta paketissa. Listailen ja varailen jo tälle joululle pakettia. Osa lahjaa on huolehtia palautuksesta.

Kirjastolaisen mies todistaa

Aatu Huttusen tarina on ytimekäs ylistys.

– Olen aina tuntenut itseni tervetulleeksi kirjastoon. Porin pääkirjastossa palvelu oli opiskeluaikanani huikeaa. Tampereen palvelu on myös aina hyvää, miellyttävää ja asiantuntevaa. Olen onnellisesti naimisissa kirjastolaisen kanssa.

Kirjastotarinoiden keräys jatkuu. Vaikuttavimmat niistä luetaan Yle Radio 1:den ohjelmassa Kirjastolle kiitos!, johon voi myös soittaa lauantaina 1.12. klo 19-21. Studiossa soittoja kommentoivat laulava kirjastonhoitaja Tuula Amberla ja kirjailija Juha Itkonen. Puhelinnumero on 09-144800, ja linja aukee klo 18.

Keskustele

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa