Hyppää pääsisältöön

“Aina pitää pyytää sen verran, että hävettää” – yrittäjä Emmi Nuorgam kannustaa naisia tuntemaan arvonsa, myös rahassa

Emmi Nuorgam
Emmi Nuorgam Kuva: Yle/Johanna Reen Jenny+

Emmi Nuorgam ryhtyi yrittäjäksi ja oppi puhumaan rahasta, kun oli pakko. Hän kannustaa naisia tukemaan toisiaan työn ja osaamisen hinnoittelussa. Oma talous on Nuorgamilla nyt tiukasti hallussa, mutta aiemmin sitä paikkasivat myös pikavipit.

Emmi Nuorgam on mediayrittäjä, tapahtumatuottaja ja somepersoona, joka muistaa myös todellisuuden palkkatyössä. Siihen verrattuna yrittäjän “palkkaneuvottelu” on mutkikkaampi laskutoimitus.

Samalla alalla toimivien freelancereiden ja yrittäjien verkosto on ollut Nuorgamille korvaamaton. Kun palkkataulukoita ei ole, usein ainoa tapa hinnoitella on kysyä kaverilta.

– Sä kysyt joltain, että paljonko sä olet laskuttanut tästä, miten sulla tämä homma toimii.

Yrittäjäkuplassani se, että autan, ei ole minulta pois.

Vastavuoroinen apu ja tietojen jakaminen hyödyttää kaikkia.

– Mun yrittäjäkuplassani se, että autan, kerron jotain mitä tiedän, ei ole minulta pois.

Kutsumukselle tuntihinta

Nuorgam tunnistaa, että oman työpanoksen arvottaminen ja mittaaminen rahassa on joskus vaikeaa, erityisesti naisille. Huijarisyndroomaa podetaan myös raha-asioissa.

– Että enhän minä nyt mitään, kuka tahansahan voisi tämän tehdä, tämä nyt on tämmöistä puuhastelua.

Rahaakin saa tavoitella.

Ajatusmaailma pitää tietoisesti kääntää toiseen asentoon. Omaa osaamista on turha vähätellä, rahaakin saa tavoitella, kutsumus ja työn merkityksellisyys eivät ole ainoita hyväksyttäviä päämääriä työnteolle.

– Ehkä pitäisi olla myös ryhtiliike siinä, että naiset tukisivat toisiaan.

Girlboss-ilmiötä Nuorgam on seurannut tyytyväisenä. On hyvä, että naiset haluavat johtajiksi, ja tekevät siitä haloon.

– Kylmän ja kovan, stereotyyppisen menestyjänaisen rinnalle tarvitaan uusia roolimalleja, erilaisia tarinoita ja monenlaisia uria.

Pikavipeistä puskurirahastoon

Nuorgamin tulot ja menot ovat nyt tasapainossa ja Excelissä, mutta aina näin ei ole ollut. Nuorempana pikavipitkin kelpasivat kassan täytteeksi, hätätilassa syötiin kaksi viikkoa munakasta – tilipäivää odotellessa.

15 000 e pahan päivän varalle.

Lapsi ja asuntolaina pakottivat skarppaamaan taloudenpitoa, mutta yrittäjyyden alkutaival söi taas säästöt ja veti luottokortit tappiin. Kun lama tyhjensi yrityksen tilauskirjat, Nuorgamin talous sukelsi nopeasti.

– Joka paikassa oli vastaus, että sori meillä on YT:t, sori me haluttaisiin tehdä, mutta ei voida, sori sitä ja sori tätä.

Kuopasta noustiin, mutta kokemus karisti liian optimismin raha-asioista. Nyt Nuorgamin tavoitteena on 15 000 euron puskurirahasto pahan päivän varalle.

Jenny+ Extra: Miksi naistenkin on pakko puhua rahasta?

Jenny+-brunssilla Emmi Nuorgam ja Marja Hintikka kertovat, miten valmistautuvat palkkaneuvotteluun, mikä on ollut heidän huonoin sijotuksensa ja minkälaisen rahasuhteen he haluavat välittää lapsilleen.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+

Jenny+ Instagram