Hyppää pääsisältöön

Miten kirjasto vaikuttaa elämääsi? Osallistu lauantaina 1.12. radion suoraan lähetykseen Kirjastolle kiitos!

Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi ja kirjoista rakennettu "parvi"
Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi ja kirjoista rakennettu "parvi" Kuva: Yle / Jussi Nahkuri Minna Joenniemi,kirjastot,Kirjasto auki!

Pidetään yhdessä meteliä kirjastoista. Tehdään Keskustakirjasto Oodin avajaisten alla näkyväksi kirjastojen arvokas työ eri puolilla Suomea. Kirjastolle kiitos! on suora lähetys lauantaina 1.12. klo 19-21 Yle Radio 1:ssä. Kuulijoiden kirjastotarinoita kuuntelevat Minna Joenniemen kanssa laulava kirjastonhoitaja Tuula Amberla ja kirjailija Juha Itkonen. Soita numeroon 09-144800.

Nyt on kultainen hetki puhua kirjastoista, sillä Helsingissä avataan Keskustakirjasto Oodi, josta on tulossa uuden aikakauden kirjasto. Mutta kirjasto palvelee kaikenikäisiä suomalaisia kaikkialla Suomessa. Tuodaan se esiin. Sanotaan Kirjastolle kiitos!

Soita ja kerro, miten kirjasto vaikuttaa tai on vaikuttanut elämääsi!

Vinkkasiko kirjastonhoitaja kirjasta, joka muutti elämäsi suunnan?
Oliko koulukirjasto tai kirjastoauto nuoruudessa henkireikäsi?
Löysitkö musiikkiosastolta levyn, jonka ansioista sinusta tuli muusikko?
Treenaatko kirjastossa e-urheilua? Opetteletko suomea?

Uhkaako lähikirjastosi lakkautus? Onko kirjasto muuttunut liikaa?

Muusikko Tuula Amberla
Laulaja Tuula Amberla on kirjastonhoitajana Uudessakaupungissa. Muusikko Tuula Amberla Kuva: Jussi Virkkumaa Tuula Amberla
Kirjailija Juha Itkonen
Kirjailija Juha Itkonen veti Lukutaitoforumia. Kirjailija Juha Itkonen Kuva: Laura Malmivaara Juha Itkonen
Se mitä kirjasto on tehnyt hyväkseni
On enemmän kuin ymmärrän
- Ari Hjelmin #kirjastotarina

Kuulijoiden soittojen lisäksi ohjelmassa Juha Itkonen ja Tuula Amberla kommentoivat, mitä suosittu kirjastotarinoiden keräys paljastaa kirjastosuhteestamme. Keräykseen osallistujat ovat jakaneet jo yli 500 tarinaa. Niitä kerätään yhä sosiaalisessa mediassa hastägillä #kirjastotarina ja tässä artikkelissa.

Pienenä mun lempileffa oli Simson ja Salli. Kirjaston VHS meni lopulta niin huonoon kuntoon, että se poistettiin hyllystä, mutta kirjaston tädit hakivat sen varastosta mulle vielä kerran lainattavaksi.
- kirjaholisti Hannan #kirjastotarina

Keräykseen on tullut paljon helliä nuoruudenmuistoja. Kirjastolle kiitos! -ohjelmassa katsotaan myös tulevaisuuteen. Siksi Uutisluokan oppilaat kertovat, millaisia nykynuorten kirjastotarinat ovat. Onko tärkein muisto kirjastosta lukemisen sijasta pelaamaan pääseminen?

Kirjastoja voi kiittää myös olemalla kriittinen.

Kirjastoja voi kiittää myös olemalla kriittinen. Voit soittaa ohjelmaan ja kertoa myös millaisia ongelmia kirjastoihin liittyy, millaisia toiveita sinulla on kirjastojen tulevaisuuden suhteen.

Kirjastolle kiitos! on osa Yle Kulttuurin ohjelmakokonaisuutta Kirjasto auki!, johon littyvät artikkelit, radio-ohjelmat ja dokumentit löydät täältä Yle Areenasta.

Soita numeroon 09 144 800. Puhelinlinjat avataan klo 18. Kirjastolle kiitos! on kahden tunnin suora lähetys Yle Radio 1:ssä lauantaina 1.12. klo 19-21.
Jaa mielipiteesi somessa hastagillä #kirjastollekiitos.
Ohjelman voit kuunnella täältä:

Keskustele
 • Toivo jazzia! Jättiläisaskeleet - 1950-luvun jazzin toiveilta la 31.8. Yle Radio 1:ssä

  Jazzin sävel on vapaan teemana on vuosi 1959.

  Jazzin sävel on vapaa -ohjelman teemana on vuosi 1959 ja sen poikkeuksellisen monet klassikkolevyt. Toivoa saa vuoden 1959 jazzklassikoiden lisäksi muita 1950-luvun lopun mullistavia ja mieleenpainuneita levytyksiä niin ulkomailta kuin kotimaastakin, niin instrumentaaleja kuin laulettuakin. Illan toimittavat kesän 2019 "Jättiläisaskeleet – jazzin ihmevuosi 1959" -sarjan teki

 • Millaisia kokemuksia sinulla on meditoinnista työpaikoilla? Kerro meille

  Onko mindfulnesia käytetty ongelmien ratkaisemiseksi?

  Millaisia kokemuksia sinulla on mindfulnessista työpaikoilla? Miten suhtaudut mindfulnessiin? Millaista hyötyä tai haittaa meditoinnista on ollut sinulle? Onko mindfulnesia käytetty työpaikallasi laastarina ongelmien ratkaisemiseksi? Millaisia ajatuksia henkinen kasvu työpaikalla herättää sinussa?

 • Jumalanpalvelukset syyskuussa

  Jumalanpalvelukset syyskuussa 2019

  Yle Radio 1:n jumalanpalvelukset syyskuussa 2019. Sunnuntaisin klo 10.00 luterilainen jumalanpalvelus. Sunnuntaisin klo 11.00 vuorottelevat ortodoksisen liturgian kanssa vapaiden kirkkojen ja seurakuntien sekä katolisen kirkon jumalanpalvelukset. Kuuntele jumalanpalveluksia Areenassa.

 • Oletko erityisherkkä tai herkän kumppani, ystävä tai vanhempi? Miten sen koet?

  Oletko erityisherkkä? Kerro kokemuksistasi.

  Milloin huomasit herkkyytesi ja miten se on vaikuttanut elämääsi? Miten suhtaudut herkkyyteesi? Oletko kertonut piirteestäsi muille vai oletko pitänyt sen omana tietonasi? Miksi? Oletko kenties erityisherkän kumppani, ystävä tai vanhempi? Kerro kokemuksistasi. Erityisherkkyys on synnynnäinen kokonaisvaltainen ominaisuus, joka on ihmisellä koko elämän ajan.