Hyppää pääsisältöön

Miten kirjasto vaikuttaa elämääsi? Osallistu lauantaina 1.12. radion suoraan lähetykseen Kirjastolle kiitos!

Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi ja kirjoista rakennettu "parvi"
Kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi ja kirjoista rakennettu "parvi" Kuva: Yle / Jussi Nahkuri Minna Joenniemi,kirjastot,Kirjasto auki!

Pidetään yhdessä meteliä kirjastoista. Tehdään Keskustakirjasto Oodin avajaisten alla näkyväksi kirjastojen arvokas työ eri puolilla Suomea. Kirjastolle kiitos! on suora lähetys lauantaina 1.12. klo 19-21 Yle Radio 1:ssä. Kuulijoiden kirjastotarinoita kuuntelevat Minna Joenniemen kanssa laulava kirjastonhoitaja Tuula Amberla ja kirjailija Juha Itkonen. Soita numeroon 09-144800.

Nyt on kultainen hetki puhua kirjastoista, sillä Helsingissä avataan Keskustakirjasto Oodi, josta on tulossa uuden aikakauden kirjasto. Mutta kirjasto palvelee kaikenikäisiä suomalaisia kaikkialla Suomessa. Tuodaan se esiin. Sanotaan Kirjastolle kiitos!

Soita ja kerro, miten kirjasto vaikuttaa tai on vaikuttanut elämääsi!

Vinkkasiko kirjastonhoitaja kirjasta, joka muutti elämäsi suunnan?
Oliko koulukirjasto tai kirjastoauto nuoruudessa henkireikäsi?
Löysitkö musiikkiosastolta levyn, jonka ansioista sinusta tuli muusikko?
Treenaatko kirjastossa e-urheilua? Opetteletko suomea?

Uhkaako lähikirjastosi lakkautus? Onko kirjasto muuttunut liikaa?

Muusikko Tuula Amberla
Laulaja Tuula Amberla on kirjastonhoitajana Uudessakaupungissa. Muusikko Tuula Amberla Kuva: Jussi Virkkumaa Tuula Amberla
Kirjailija Juha Itkonen
Kirjailija Juha Itkonen veti Lukutaitoforumia. Kirjailija Juha Itkonen Kuva: Laura Malmivaara Juha Itkonen
Se mitä kirjasto on tehnyt hyväkseni
On enemmän kuin ymmärrän
- Ari Hjelmin #kirjastotarina

Kuulijoiden soittojen lisäksi ohjelmassa Juha Itkonen ja Tuula Amberla kommentoivat, mitä suosittu kirjastotarinoiden keräys paljastaa kirjastosuhteestamme. Keräykseen osallistujat ovat jakaneet jo yli 500 tarinaa. Niitä kerätään yhä sosiaalisessa mediassa hastägillä #kirjastotarina ja tässä artikkelissa.

Pienenä mun lempileffa oli Simson ja Salli. Kirjaston VHS meni lopulta niin huonoon kuntoon, että se poistettiin hyllystä, mutta kirjaston tädit hakivat sen varastosta mulle vielä kerran lainattavaksi.
- kirjaholisti Hannan #kirjastotarina

Keräykseen on tullut paljon helliä nuoruudenmuistoja. Kirjastolle kiitos! -ohjelmassa katsotaan myös tulevaisuuteen. Siksi Uutisluokan oppilaat kertovat, millaisia nykynuorten kirjastotarinat ovat. Onko tärkein muisto kirjastosta lukemisen sijasta pelaamaan pääseminen?

Kirjastoja voi kiittää myös olemalla kriittinen.

Kirjastoja voi kiittää myös olemalla kriittinen. Voit soittaa ohjelmaan ja kertoa myös millaisia ongelmia kirjastoihin liittyy, millaisia toiveita sinulla on kirjastojen tulevaisuuden suhteen.

Kirjastolle kiitos! on osa Yle Kulttuurin ohjelmakokonaisuutta Kirjasto auki!, johon littyvät artikkelit, radio-ohjelmat ja dokumentit löydät täältä Yle Areenasta.

Soita numeroon 09 144 800. Puhelinlinjat avataan klo 18. Kirjastolle kiitos! on kahden tunnin suora lähetys Yle Radio 1:ssä lauantaina 1.12. klo 19-21.
Jaa mielipiteesi somessa hastagillä #kirjastollekiitos.
Ohjelman voit kuunnella täältä:

Keskustele
 • Pyhyyden sanoittaminen on vaikeaa

  Lähes jokaiselle suomalaiselle jokin asia on pyhä.

  Kuuntelin radio-ohjelmaa pyhyydestä toukokuisena torstaina. Jäin miettimään, mitä pyhyys oikein on. Milloin viimeksi itse käytin sanaa pyhä tai kuulin jonkun toisen käyttävän sitä? Lähes jokaiselle suomalaiselle jokin asia on pyhä. Useimmille pyhiä asioita ovat rakkaus, läheiset ihmiset, rauha, turvallisuus, koti ja ihmisarvo.

 • Säveltäjät ja kirjoittajat tutkivat radioesseesarjassa energia- ja tavaratuotannon muutosta

  Kolmiosainen Tieto, valta, muutos -radioesseesarja

  Energia- ja tavaratuotantoon liittyvästä muutostarpeesta vallitsee maassamme kohtalainen yksimielisyys: molemmat on pantava uusiksi. Ongelma on kuitenkin laaja ja monimutkainen ja sitä tarkastellaan Yle Radio 1:ssä sunnuntaisin 19.5. - 2.6.2019 kuultavassa kolmessa radioesseessä. Kipukohtia: tietoa, valtaa ja muutosta tutkii kolme eri säveltäjää ja kirjoittajaa.

 • Kesän kynnyksellä - toivo musiikkia Sävel on vapaa -ohjelmaan

  Toivoa voi jo nyt!

  Toukokuun Sävel on vapaassa lauantaina 18.5. klo 19.02 soi konserttimusiikki laidasta laitaan. Voit lähettää toiveesi jo etukäteen alla olevalla lomakkeella tai sähköpostitse osoitteeseen savel.vapaa@yle.fi. Kirjoita viestiin puhelinnumerosi sekä mahdollisimman tarkat tiedot toiveestasi. Halutessasi voit myös kertoa miksi haluaisit kuulla juuri kyseisen kappaleen.

 • Toivokaa runoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta

  Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja.

  Koulut loppuvat, valkolakit painetaan päähän ja Yle Radio 1:ssä kuunnellaan toiverunoja lapsuudesta ja lapsuuden loppumisesta. Millaisesta lapsuudesta sinun toiverunosi kertoo? Viekö se ikuisesti kestäviin kesiin ja huolettomaan leikkiin vai onko mukana myös tummempia sävyjä?