Hyppää pääsisältöön

Onko 500 elokuvan säveltäjä Ennio Morricone koskaan tehnyt huonoa musiikkia?

Ennio Morricone
Ennio Morricone täytti 90 vuotta 10.11.2018. Ennio Morricone Kuva: EPA/Paul Buck Ennio Morricone,elokuvasäveltäjä

Ennio Morricone, 90, säveltää yhä. Teeman elokuvafestivaalilla Morriconea kuullaan elokuvissa Cinema Paradiso ja Taistelu Algeriasta.

Joskus aikana ennen internetiä ja sen helppoja tarkistuksia sain päähäni, että italialainen säveltäjävelho Ennio Morricone on kuollut. Se oli tosi surullinen uutinen, olinhan yrittänyt kerätä levyhyllyyni kaikki Morriconen soundtrackit joihin olin törmännyt.

Pian kuitenkin elokuvateattereissa kiinnitin huomiota siihen, että Morricone suolsi kuolleenakin elokuvamusiikkia ihan entiseen tahtiin. Ymmärsin, että suru-uutinen oli kaikkea muuta kuin tosi.

Vain muutama viikko sitten, 10. marraskuuta, Morricone itse asiassa juhli 90-vuotispäiviään muun muassa nasevalla haastattelulla. Urakointi on tosin viime vuosina vihdoin hieman hiipunut. 2010-luvulla Morricone on säveltänyt “vain” kuusi elokuvaa, kahdeksan tv-elokuvaa ja kaksi tv-sarjaa – ahkerimpina aikoina tuo määrä saattoi syntyä melkeinpä vuodessa.

Morriconen työtahti onkin legendaarinen. 1950-luvun puolivälistä alkaen hän on tehnyt musiikkia arviolta 500 elokuvaan ja tv-tuotantoon, Quentin Tarantinon ja muiden harrastamasta kierrätyskäytöstä nyt puhumattakaan.

Lähes yhtä käsittämätöntä on tuon musiikin tunnistettavuus. Kolme vuotta sitten eräällä festivaalilla osuin katsomaan uutta ranskalaiselokuvaa En mai, fais ce qu’il te plait. Muutama ensi sävel herätti heti ajatuksen Morriconen musiikista, minkä alkutekstit sitten puolta minuuttia myöhemmin vahvistivat. Ja vaikka musiikki oli välittömästi tunnistettavaa, ei se tuonut mieleen mitään tiettyä aikaisempaa Morriconen sävellystä. Se vain oli ”morriconea”.

Vielä hämmästyttävämpää: vaikka Morricone on tehnyt niin paljon musiikkia ja vaikka se kaikessa monimuotoisuudessaankin on niin tunnistettavaa – onko hän tehnyt lainkaan huonoa musiikkia? Eriskummallista ja outoa musiikkia kyllä, ja toisinaan toki sellaista, jota ei ehkä kotona kuuntele huvikseen, mutta varsinaisesti huonoa?

No, varmaan, ehkä, mutta ei nyt tule mieleen... vaikka toki joku Nimeni on Nobodyn kaltainen rallattelu saattaa monia myös ärsyttää.

Charles Bronson (vas.) ja Henry Fonda elokuvassa Huuliharppukostaja (1968).
Huuliharppukostaja. Charles Bronson (vas.) ja Henry Fonda elokuvassa Huuliharppukostaja (1968). Huuliharppukostaja,Sergio Leone,Henry Fonda,Charles Bronson,western,Elämää suuremmat elokuvat
Koneenkäyttäjä Alfredo (Philippe Noiret) Totò (Salvatore Cascio) elokuvateatterin konehuoneessa elokuvassa Cinema Paradiso
Cinema Paradiso. Koneenkäyttäjä Alfredo (Philippe Noiret) Totò (Salvatore Cascio) elokuvateatterin konehuoneessa elokuvassa Cinema Paradiso Teeman elokuvafestivaali,Cinema Paradiso,Philippe Noiret,Salvatore Cascio,Giuseppe Tornatore,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018
Brahim Haggiag ja muita elokuvassa Taistelu Algeriasta
Taistelu Algeriasta. Brahim Haggiag ja muita elokuvassa Taistelu Algeriasta Teeman elokuvafestivaali,Taistelu Algeriasta,Gillo Pontecorvo,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Hyvien, pahojen ja rumien listahitiksi noussut tunnari ja Sergio Leonen westernien muut mahtavat teemat, niiden oopperamainen paisuttelu, meksikolaiset trumpetit, vihlovat huuliharput ja sähkökitarat, Linnakkeen hivelevän kauniit teemat, monet yksittäiset teemat kuten Taistelu Algeriasta ja Cinema Paradiso, ne lienevät kaikille tuttuja.

Sen sijaan yhä uudelleen hämmästyy sitä, kuinka joku unohdettu italowestern, tuntemattomaksi jäänyt giallo-elokuva tai muutoin täysin rutiinituotantoa oleva italialainen tv-elokuva paljastaa taas uuden maagisen ja persoonallisen Morricone-teeman.

Ne kaikkein tunnetuimmat Morriconen musiikit raikuvat Teemalla tammikuussa 2019, jolloin käynnistyy muhkea Sergio Leonen elokuvien sarja.

Ennio Morriconen musiikkia kuullaan Teeman elokuvafestivaalilla lauantaina 1.12. elokuvissa Cinema Paradiso (Nuovo Cinema Paradiso, Italia 1988) ja Taistelu Algeriasta (La Battaglia di Algeri, Italia/Algeria 1966). Molemmat elokuvat ovat Areenassa katsottavissa 30 vuorokautta.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa