Hyppää pääsisältöön

"So you think you can stone me and spit in my eye!" – Luuletko tuntevasi Queenin kappaleet? Testaa tietämyksesi

Freddie Mercury lavalla. Puhekupla lisätty ja kuva manipuloitu Elävän arkiston toimituksessa.
Queenin alkuperäinen laulaja Freddie Mercury lavalla. Kuvanauhakuvaa käsitelty. Freddie Mercury lavalla. Puhekupla lisätty ja kuva manipuloitu Elävän arkiston toimituksessa. Kuva: Yle Freddie Mercury,Queen,Yle Elävä arkisto

Satoja miljoonia myytyjä levyjä. Bändin jokaisen jäsenen säveltämiä listaykkösiä. Platinaa, kultaa ja korvamatoja. Brittiläinen Queen on kiistatta yksi historian suurimmista yhtyeistä. Mutta tunnetko Sinä suosikkiyhtyeen kappaleet? Elävä arkisto kokosi kolmetoista Queenin biisiä tunnistettavaksi visaiseen lyriikkatestiin.

Miten meni noin omasta mielestäsi? Muistathan leveillä tuloksestasi myös kaverille.

Queen oli ja on

Queen perustettiin Englannissa vuonna 1971. Bändin tunnetuimpaan kokoonpanoon kuuluivat solisti Freddie Mercury, kitaristi Brian May, rumpali Roger Taylor sekä basisti John Deacon. Vaikka Queenin hittitehdas käynnistyi jo 1970-luvulla, sementoitiin orkesteri osaksi rockin kaanonia lopullisesti laulajansa ja keulakuvansa Freddie Mercuryn traagisen kohtalon myötä. Mercury kuoli AIDSiin ensimmäisenä todellisena maailmantähtenä marraskuun 24. päivä vuonna 1991.

Nelikko levytti peräti 14 studioalbumia sekä useita kokoelma ja live-levyjä. Bändin viidestoista studiolevytys julkaistiin 1995, neljä vuotta solisti Freddie Mercuryn kuoleman jälkeen.

Mercuryn jälkeen Queenin laulajina ovat toimineet Paul Rodgers ja tämän jälkeen Adam Lambert. Basisti John Deacon lähti Queenin nimen alta vuonna 1997.

Freddie Mercury iskee silmää.
Freddie Mercury iskee silmää. Kuva: Yle Freddie Mercury,Yle Elävä arkisto,Queen
Kommentit
 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto