Hyppää pääsisältöön

Älä heitä pois sukkia, joissa on reikä – opettele parsimaan ne

Lees stoppade socka
Lees stoppade socka Kuva: YLE/Strömsö

Sukan neulominen vie monta tuntia, joten kun opettelee parsimaan reikäisen sukan, siitä kiittää sekä lompakko että luonto.

Sukan parsimiseen on monta tapaa. Tämä tapa on yksinkertainen ja nopea. Samalla tavalla voit parsia myös muita neulottuja vaatteita, kuten lapasia ja puseroita.

Tarvikkeet:

 • pyöreäkärkinen parsinneula
 • lankaa, joka on samantyyppistä ja -paksuista kuin se, josta sukka on neulottu, värillä ei ole niin väliä
 • apuväline, esimerkiksi parsintasieni (yhtä hyvin voi käyttää hehkulamppua tai jotain muuta pyöreää, johon ei pysty ompelemaan sukkaa vahingossa kiinni)

Tee näin:

 1. Pujota noin 30–40 cm lankaa neulansilmään.
 2. Laita parsintasieni/hehkulamppu sukan sisään.
 3. Aloita reiän vasemmasta alakulmasta ja pistä neula ensimmäisen kokonaisen silmukan/lenkin läpi. Vedä lanka läpi niin, että vapaaksi jää 6–7 cm:n langanpää.
 4. Vie neula vastaavasti ensimmäiseen kokonaiseen silmukkaan vasemmassa yläkulmassa ja jätä väliin reiän kokoa vastaava pituus lankaa.
 5. Vie nyt neula seuraavan silmukan läpi alhaalla ja jätä väliin reiän kokoa vastaava pituus lankaa. Jatka niin, että ompelet vuorotellen silmukan ylhäältä ja alhaalta, kunnes reiän päälle muodostuu pystysuorat kalterit.
 6. Kun olet pyydystänyt kaikki silmukat, on aika alkaa kutoa lankoja. Silloin ompelet ensin lähimmän silmukan läpi reiän sivusta ja sitten pujotat neulan pystykalterin joka toisen langan yli ja joka toisen langan alta.
 7. Vedä lanka läpi, mutta älä kiristä liikaa. Ompele lähimpään silmukkaan toisessa sivussa ja palaa toiseen reunaan pujottelemalla neulaa päinvastoin kuin äsken: alta, yli ja niin edelleen. Pistä reunaan ja jatka samaan tapaan, kunnes koko reikä on peitossa ja kaikki silmukat on napattu ja ommeltu kiinni.
 8. Päättele langanpää ompelemalla se silmukoihin edestakaisin ja katkaise lanka.
 9. Päättele myös langan alkupää. Vältä solmuja!

Vinkki: Reikä lapasen peukalossa? Käytä hehkulampun toista päätä apuna parsimisessa!