Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Of Fathers and Sons – palkittu dokumenttielokuva vihan loputtomasta kierteestä

Palkittu dokumenttielokuva kuvaa, millaista on ääri-islamistiperheen arki Syyrian Idlibissä.
Vasta 13-vuotias Usama joutuu kovaan sotakouluun. Palkittu dokumenttielokuva kuvaa, millaista on ääri-islamistiperheen arki Syyrian Idlibissä. Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Of Fathers and Sons

TV1 keskiviikkona 20.2.2019 klo 23.45 - 00.40, Areenassa

”Opin lapsena isältä, että painajaiset kannattaa kirjoittaa muistiin, etteivät ne toistuisi.” Näin muistelee syyrialainen ohjaaja Talal Derki isältään saamia oppeja.

Derki kohahdutti vuonna 2013 Syyrian sisällissotaa kuvaavalla esikoiselokuvallaan The Return to Homs. Esikoisen jalanjäljissä kulkeva toinen ohjaustyö Of Fathers and Sons (12) on sekin voittanut Sundancen elokuvafestivaalin dokumenttipalkinnon. Ykkönen esittää uusintana dokumentin, joka on nyt ehdolla Oscar-palkinnon saajaksi.

Derki palaa Of Fathers and Sons -dokumentissa jälleen kotimaahansa. Hän seuraa yli kahden vuoden ajan Pohjois-Syyrian Idlibissä jihadistiperhettä, jossa aikuiset taistelevat ja siirtävät vihan ideologiaa jälkikasvulle.

Perheen isä Abu Osama on islamistisen al-Nusra järjestön taistelija. Yksi perheen pojista on nimetty bin Ladenin mukaan Usamaksi, toinen Al-Zawahirin mukaan Aymaniksi.

Dokumenttielokuva kuvaa, minkälaista on ääri-islamistiperheen arki Syyrian Idlibissä?
Ennen lähtöään al-Nusran leirille Usama hyvästelee veljensä Aymanin. Dokumenttielokuva kuvaa, minkälaista on ääri-islamistiperheen arki Syyrian Idlibissä? Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Of Fathers and Sons
Dokumenttielokuva kuvaa, minkälaista on ääri-islamistiperheen arki Syyrian Idlibissä?
Isä Abu Osama esittelee poikakatrastaan. Dokumenttielokuva kuvaa, minkälaista on ääri-islamistiperheen arki Syyrian Idlibissä? Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Of Fathers and Sons
Dokumenttielokuva kuvaa, minkälaista on ääri-islamistiperheen arki Syyrian Idlibissä?
Koraanitunti leirillä. Dokumenttielokuva kuvaa, minkälaista on ääri-islamistiperheen arki Syyrian Idlibissä? Yle TV1,Dokumenttiprojekti: Of Fathers and Sons

Ohjaaja Talal Derki otti dokumenttia tehdessään henkilökohtaisen riskin, kun hän esitti kuvattavilleen islamistimielistä sotakirjeenvaihtajaa. Hän pääsee seuraamaan läheltä lasten elämää perheessä, jossa isän ainoana toiveena on perustaa islamilainen kalifaatti..

Jihadistiperheen lapset on otettu pois koulusta. Pojat opetetaan pienestä pitäen seuraamaan isiensä jälkiä ja lähetetään sotaan valmistaville leireille. Usama ja Ayman rakastavat ja ihailevat isäänsä, tottelevat jokaista sanaa. Kun veljistä vanhempi Usama lähtee al-Nusranin leirille, vuotta nuorempi Ayman haluaisi takaisin kouluun.

Hätkähdyttävä dokumenttielokuva tallentaa hetken, kun lapsuus loppuu ja edessä on taistelijan tie. Tulipa sota kuinka lähelle tahansa, lapset ovat oppineet jo jotain: itkeä ei saa.

Of Fathers and Sons. Tuotanto: BASIS BERLIN Filmproduktion/Ventata Film/Cinema Group Production, Libanon/Saksa/Syyria, 2017. Dokumentti on esitetty Ykkösellä edellisen kerran 2018.