Hyppää pääsisältöön

Kummisetien välissä tehty salaliittotrilleri Keskustelu osui paranoidiin ajan henkeen

Gene Hackman työkalupakin kanssa wc:ssä. Kuva elokuvasta Keskustelu (1974).
Gene Hackman on Harry Caul. Gene Hackman työkalupakin kanssa wc:ssä. Kuva elokuvasta Keskustelu (1974). Keskustelu (elokuva),Gene Hackman,Teeman elokuvafestivaali,Francis Ford Coppola,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Paranoidin ajan kuvaus on myös mestarillinen näyte elokuvan äänikerronnasta.

Francis Ford Coppola nousi 1970-luvun alkupuoliskolla tärkeiden amerikkalaisohjaajien joukkoon kahdella eeppisellä Kummisetä-elokuvallaan. Niiden välissä hän teki täysin erilaisen, pienimuotoisen ja hillityn rikoselokuvan Keskustelu (The Conversation, 1974).

Keskustelu voitti Cannesin elokuvafestivaalin pääpalkinnon Kultaisen Palmun ja oli myös parhaan elokuvan Oscar-ehdokkaana, mutta se hävisi Coppolan omalle elokuvalle Kummisetä osa II.

Keskustelu osui hyvin ajankohtaiseen saumaan Watergate-skandaalin vuoksi. Ajoitus oli kuitenkin suureksi osaksi sattumaa. Coppola oli laatinut Keskustelun ensimmäisen käsikirjoituksen jo vuonna 1966. Rahoittajat elokuvalle hän löysi vasta Kummisedän valtavan menestyksen jälkeen.

Keskustelu on joka tapauksessa malliesimerkki 1970-luvun amerikkalaisesta paranoia-elokuvien aallosta, jonka olivat laukaisseet Kennedyjen salamurhat, Vietnamin sotaan liittyvien salailujen paljastuminen ja Watergate-skandaali.

Kun koko kansakunta tuntui presidenttejä myöten olevan salaliittojen uhreja ja/tai osallisia, syntyi elokuviin oma alalajinsa, jossa yksittäisistä ihmisistä tuli huijattuja pelinappuloita poliitikkojen, viranomaisten, sotilaiden, suuryritysten ja tiedustelupalvelujen masinoimissa salajuonissa – "fake news is old news" indeed.

Keskustelun ohella suuntauksen tunnetuimpia edustajia olivat Ansa, Korppikotkan kolme päivää ja Presidentin miehet.

Tekohetkeltään, tyyliltään ja monilta ideoiltaan Keskustelu sijoittuu Michelangelo Antonionin Blow-Upin (1966) ja Brian De Palman Blow Outin (1981) väliin. Niissä kaikissa päähenkilö etsii rikosta tallenteistaan – valokuvista, filminauhoilta ja ääniraidoilta.

Keskustelu onkin myös kiehtova sukellus elokuvien äänimaailmoihin, mestarinäyte niiden rakentamisesta ja käytöstä osana elokuvakerrontaa.

Gene Hackman kelailee ääninauhaa elokuvassa Keskustelu (The Conversation)
Gene Hackman ja äänet. Gene Hackman kelailee ääninauhaa elokuvassa Keskustelu (The Conversation) Teeman elokuvafestivaali,Keskustelu (elokuva),Gene Hackman,Francis Ford Coppola,Teemalauantai,äänisuunnittelijat,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Paranoia on olennainen osa Keskustelua, mutta sen päähenkilö Harry Caul kiinnostaa Coppolaa selvästi myös ihmisenä. Caul on salakuuntelun ammattilainen, jonka kameroilta ja mikrofoneilta ei kukaan tai mikään pysy salassa. Hän ylpeilee ammattitaidollaan, mutta työ myös eristää hänet muista ihmisistä.

Harry tietää, että ketä tahansa voidaan vakoilla missä tahansa, ja että kaikkea tunteista sanoihin voidaan käyttää ihmistä vastaan.

Niinpä samalla kun Harry vakoilee muiden yksityiselämää hän on menettänyt omansa. Hän sulkeutuu kuoreensa kuten lukkojen suojelemaan asuntoonsa, jossa ei ole lainkaan henkilökohtaisia esineitä. Vapaa-aikanaan Harry istuu kotona, on soittavinaan jazzia eikä halua kertoa muille mitään itsestään. Hän välttelee kaikkia vakavia ihmissuhteita.

Harry pystyy lähestymään muita ihmisiä vain tarkkailemalla heitä salaa. Silloinkin häntä kiinnostaa enemmän nauhoitusten tekninen taso kuin mitä niissä oikeasti sanotaan tai tehdään. Hän ei välitä siitä, miten hänen keräämiään tietoja tai salaisuuksia halutaan käyttää.

Lopulta hänenkin omatuntonsa herää. Harry alkaa epäillä, että eräs hänen tallentamansa keskustelu voi johtaa murhaan.

Gene Hackman salakuuntelemassa ahtaassa paikassa elokuvassa Keskustelu (The Conversation)
Gene Hackman salakuuntelemassa ahtaassa paikassa elokuvassa Keskustelu (The Conversation) Keskustelu (elokuva),Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat

Gene Hackman tekee loistavan roolityön pääosassa, joka vaatii niin eleettömyyttä kuin kokonaisen elokuvan kannattelemista. Sivurooleissa nähdään yllätyksiä, kuten tavattoman nuori, siloposkinen Harrison Ford ja vielä pienemmässä osassa ilman näyttelijäkrediittiä esiintynyt Robert Duvall.

Hackman näytteli samankaltaista hahmoa Tony Scottin vuonna 1998 valmistuneessa elokuvassa Valtion vihollinen (Enemy of the State). Elokuvan kuvat nuoresta Hackmanista oli poimittu juuri Keskustelusta.

Hackmanin roolihahmoilla on muitakin yhteisiä yksityiskohtia sen verran, että Valtion vihollista, vaikka onkin selkeästi trendikkäämpi toimintajännäri, on pidetty jopa Keskustelun epävirallisena jatko-osana – mutta se on vain salaliittoteoria.

  • Keskustelu (The Conversation), USA 1974. Ohjaus Francis Ford Coppola. Pääosissa Gene Hackman, John Cazale, Frederic Forrest, Cindy Williams ja Harrison Ford.

Keskustelu esitetään Teeman elokuvafestivaalilla sunnuntaina 2.12.2018. Areenassa se on kaksi viikkoa.

Gene Hackman elokuvan Keskustelu (The Conversation) mainosjulisteessa
Gene Hackman elokuvan Keskustelu (The Conversation) mainosjulisteessa Teeman elokuvafestivaali
Teeman syksyn 2018 elokuvafestivaalin juliste
Käsi on Hackmanin käsi... Teeman syksyn 2018 elokuvafestivaalin juliste Kuva: Yle/Kirsi Kukkurainen Teeman elokuvafestivaali

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa