Hyppää pääsisältöön

Alman kanssa kiertävä Mø on kasvanut punkkarista poptähdeksi: “18-vuotiaana toivoin, että musiikkini veisi minut johonkin, mutta tällaista en osannut odottaa”

Pop-laulaja Mø.
Tanskalaisartisti Mø kiertää Eurooppaa Alman kanssa. Pop-laulaja Mø. Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Alman kanssa keikkaileva tanskalaistähti kertoo, miten Lean On -jättihitti vaikutti häneen artistina ja suhteestaan punk-musiikkiin.

Tanskalainen poptähti eli Karen Marie Ørsted Andersen iloitsee Suomessa olemisesta. Häntä on helppo uskoa, sillä viime vuosina artisti on ollut tuttu näky sekä festareilla että klubikeikoilla.

Ja rakastaahan hän niin paljon muumeja, että on jopa tatuoinut jalkaansa muumihahmon.

Sunnuntai-iltana Mø esiintyi Alman kanssa Helsingin Circuksessa. Mø intoutuu välittömästi hehkuttamaan suomalaista kollegaansa.

– On ihanaa kiertää jälleen uusien kappaleiden kanssa. Tämä on ollut todella hauska kiertue, on ollut mukavaa keikkailla Alman kanssa.

Hotellihuoneen sohvalle istahtanut Mø toteaa olevansa äärimmäisen tyytyväinen siitä, että Forever Neverland -kakkosalbumi on vihdoin julkaistu.

– Olen todella helpottunut, koska albumin tekeminen oli kestänyt niin kauan. Mitä kauemmin se kesti, sitä suuremmiksi paineet kasvoivat.

Mø naurahtaa, että luonnehdinta vaikeasta kakkosalbumista on tässä tilanteessa 100-prosenttisesti kuvaava kliseisyydestään huolimatta.

– Aluksi ajattelin, että toisen albumin tekeminen sujuisi helposti, sillä musiikin tekeminen on ollut aina minulle luonnollista.

Lopulta Forever Neverlandin tekeminen venähti yli neljään vuoteen.

Yksi syy kakkosalbumin vaikeudelle oli Major Lazerin kanssa tehty valtava hittikappale Lean On, joka sinkautti tuoreen artistin popin tähtitaivaalle.

Se asetti Møn artistina erikoiseen tilanteeseen, jonka sulattelu ja sisäistäminen vei aikaa.

Mø esiintymässä klubilla suuri lierihattu päässään.
Mø kertoo yllättyneensä siitä, miten valtava hitti Lean On -kappaleesta muodostui. Mø esiintymässä klubilla suuri lierihattu päässään. Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Ensimmäistä albumiaan artisti kuvailee indie-levyksi, jonka tunnelma oli melankolinen ja synkkä. Ei siis kovin hänen sanojensa mukaan kovin radioystävällistä kuunneltavaa.

– Sitten Lean Onista tuli valtava kansainvälinen valtavirtahitti, Mø sanoo.

Artisti sanoo aina tiedostaneensa, että hänessä on sekä popimpi että indiempi puoli. Nyt nuo kaksi vastakkaista voimaa törmäsivät toisiinsa.

– En haluaisi myöntää sitä, mutta olen aika perfektionisti. Minulla kesti todella pitkään keksiä, miten voisin yhdistää nuo kaksi eri puoltani.

Samalla Lean Onin menestys tarjosi Mølle mahdollisuuksia, joita hän ei aiemmin olisi osannut odottaa. Yhtäkkiä kaikki halusivat tehdä hänen kanssaan yhteistyötä.

– Se oli mahtavaa, mutta myös vaikeaa. Piti opetella erottamaan siitä kaikesta melusta ne asiat, jotka ovat tärkeitä ja joita haluan tehdä.

Punkkarinuoresta poppitähdeksi

Møn kulkema polku poptähdeksi on monella tapaa epätavanomainen. Teininä hän kiersi punk-bändin kanssa kiertueilla ja osallistui aktiivisesti poliittisiin protesteihin.

Neljä vuotta sitten hän julkaisi No Mythologies to Follow -debyyttilevynsä, jonka vaihtoehtoinen elektroninen pop ihastutti sekä yleisön että kriitikot.

Hyppäys teinipunkkarista Lean Onin kautta poptähdeksi hämmentää laulajaa itseäänkin.

– Se on hullua. Silloin 18-vuotiaana toivoin, että musiikkini veisi minut johonkin, mutta tällaista en koskaan osannut odottaa.

Laulaja kuitenkin toteaa olevansa punkkari, joka on aina rakastanut poppia. Nuorena hän kuunteli punk-yhtye Black Flagia, mutta rakasti myös Spice Girlsiä. Mø toteaa, että hänessä tulee aina säilymään myös punkimpi puoli, vaikka hän tekisi poppia.

– En halua tukahduttaa ja karkottaa ihmisiä survomalla poliittista sanomaa heidän kurkustaan alas. Popmusiikissa kyse on ilosta, nauttimisesta ja samastumisesta.

Hänen mukaansa tällaisina aikoina, kun maailma on politisoitunut ja sekaisin, on tärkeää suhtautua asioihin avoimesti ja ymmärtävästi. Artistina Mø ei halua olla saarnaajan kaltainen valistaja, joka kertoo, miten ihmisten pitäisi olla.

Mø keikalla Helsingissä. Esiintyy yleisön keskellä.
"Popmusiikissa kyse on ilosta, nauttimisesta ja samastumisesta", Mø sanoo. Mø keikalla Helsingissä. Esiintyy yleisön keskellä. Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Toisaalta Mø toteaa, että ihmisiin on helpompi vaikuttaa, kun sen tekee hienovaraisesti tarttuvan popkappaleen muodossa eikä mielipiteitä huutamalla.

Hänelle on tärkeää, että ihmiset tiedostaisivat politisoituneen maailman ympärillään, vaikkeivät pakkosyöttäisikään mielipiteitään muille.

“Tulin sinuiksi kolmekymppisyyden kanssa”

Møn toinen albumi Forever Neverland on kaihoisaa aikuistumispoppia, jossa nostalgisoidaan elettyä nuoruutta, mutta samalla ollaan hämmennyksissä siitä, mitä tulevaisuudessa odottaa.

Työstäessään toista albumiaan Mø havahtui siihen, että “perhana, täytän pian 30 vuotta”. Ikäkriisi laittoi miettimään sitä, mitä se tarkoittaa. Kriisistään huolimatta hän sanoo suhtautuvansa vanhenemiseen suopeasti.

– On mahtavaa oppia tiedostamaan itsensä ihmisenä ja tunnistamaan omat rajansa, vaikkei elämää voi koskaan täysin kontrolloida.

Jos debyyttialbuminsa aikoihin hän oli epätietoinen tulevaisuudesta ja oman paikkansa löytämisestä, on kakkosalbumi eräänlainen välitilinpäätös. Tulevaisuus on kuitenkin edelleen yhtä hähmäinen kuin ennenkin.

– Tällä albumilla tulin sinuiksi kolmekymppisyyden kanssa, joten siitä minun ei tarvitse enää hetkeen kirjoittaa, Mø naurahtaa.

Mø nousi tasolle, jota albumi ei tavoittanut

Kun Mø vieraili lavalla Alman Dance For Me -kappaleen aikana, kaksikon välillä oli havaittavissa kemiaa. Spiikeissään tanskalaistähti toistaa usein, miten kiitollinen on siitä, että saa jakaa lavan Alman kanssa.

Mentorimaisena keikkakumppanina ja erinomaisena biisinkirjoittajan Mø onkin juuri sopiva artisti Almalle. Keikkasovituksissa Forever Neverlandin kappaleet heräävä henkiin tavalla, jota albumilla ei ole onnistuttu tavoittamaan.

Pop-laulaja Mø keikalla lähikuvassa.
Møn keikka herätti uuden albumin eloon. Pop-laulaja Mø keikalla lähikuvassa. Kuva: Nelli Kenttä / YleX

Møn kappaleiden keikkasovituksista välittyy syvä tunnelataus, oli kyse sitten nostattavasta tanssipopista Don’t Wanna Dancen tahtiin tai musertavasta pianoballadista Mercy.

Artisti ei ainoastaan esitä kappaleitaan yleisölle, vaan hän tulkitsee niitä.

Alma nautti Helsingin keikalla kotikenttäedusta

Vaikka Mø on illan pääesiintyjä, suuri osa yleisöstä tuntuu tulleen paikalle nimenomaan Alman vuoksi. Ensimmäisenä esiintyneen Alman keikalla käydään läpi viime vuosien aikana hänen vyölleen kertyneitä hittejä, kuten Karma, Bonfire ja Dye My Hair.

Alma esiintyi marraskuussa 2018 Helsingin Circuksessa.
Loppuunmyyty Helsingin Circus odotti erityisesti Alman esiintymistä. Alma esiintyi marraskuussa 2018 Helsingin Circuksessa. Kuva: Nelli Kenttä / YleX Alma

Keikan kohokohdaksi nousi hetki, kun Alma esittää tuoreimman Cowboy-singlensä perään kaksi vielä julkaisematonta kappaletta, jotka löytyvät hänen ensi vuoden alusta julkaistavalta debyyttilevyltään.

Aika on jo otollinen oman äänensä löytäneen Alman uudelle musiikille, sillä tropical housella kyllästettyä hittikavalkadia on pyöritetty jo pitkään. Suunnanmuutos tuntuu tervetulleelta ja kiehtovalta.