Hyppää pääsisältöön

Mustang on satu viidestä villistä sisaruksesta, joilta viedään vapaus

Tytöt uivat iloisina meressä. Kuva elokuvasta Mustang.
Olipa kerran... Mustang alkaa kauniisti. Tytöt uivat iloisina meressä. Kuva elokuvasta Mustang. Mustang,Teeman elokuvafestivaali,Deniz Gamze Ergüven,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Deniz Gamze Ergüwenin palkittu esikoisohjaus on unenomainen kuvaus naiseksi kasvamisesta, täynnä voimattomuutta ja uhmaa.

Villejä eläimiä ilman isäntää.

Mustangi-sanan merkityksessä kiteytyi ohjaaja-käsikirjoittaja Deniz Gamze Ergüwenin mielestä hänen elokuvansa päähenkilöiden kesyttämätön luonne, ja niin sai hänen ensimmäinen pitkä elokuvansa nimen: Mustang. Kuin raisuja varsoja sisarukset Sonay, Selma, Ece, Nur ja Lale ovatkin, joukko liehuvia hiuksia ja honteloja raajoja, orpoina kasvaneita villikoita.

Vertauskuvallinen nimi on osuva myös satumaisuudessaan. Sillä satu Mustang on, unenomainen, painajaiseksi muuttuva kertomus kauniista orpotytöistä, jotka vangitaan taloonsa, kun heidän itsenäisyytensä ja puhkeava seksuaalisuutensa uhkaavat muslimiyhteisön ja perheen sääntöjä.

Tyttö tanssii elokuvassa Mustang
Kuin villivarsoja. Tyttö tanssii elokuvassa Mustang Teeman elokuvafestivaali,Mustang,teeman elokuvat

Mustang on kriittinen puheenvuoro Turkin ihmisoikeustilanteesta ja samalla arkkityyppinen kuvaus naiseksi kasvamisesta vanhoillisessa, miesten määräysvaltaa kyseenalaistamattomassa yhteiskunnassa.

Katse yhteisöön on länsimainen. Elokuvan tapahtumat pohjautuvat osin turkkilais-ranskalaisen Ergüwenin lapsuusmuistoihin, omiin havaintoihin synnyinmaasta ja perheen perimätietoon, mutta Ergüwen ja ranskalainen käsikirjoittaja Alice Winocour ovat yhtä lailla ottaneet vaikutteita Anton Tšehovin Kolmesta sisaresta ja kreikkalaisesta mytologiasta.

Haastatteluissa Ergüwen on usein kuvannut päähenkilöitään pieneksi hydraksi, jolla on viisi päätä yhdessä ruumiissa. Sonayn, Selman, Ecen, Nurin ja Lalen voima on heidän yhtenäisyydessään. Kun yksi nujerretaan, muut jatkavat taistelua.

Mustang-elokuvan nuorin näyttelijä Günes Sensoy puolilähikuvassa.
Sisarusparven nuorin. Mustang-elokuvan nuorin näyttelijä Günes Sensoy puolilähikuvassa. Mustang,Deniz Gamze Ergüven,Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Alku on leikkisä ja pahaa-aavistamaton. Kouluvuosi päättyy pienessä kylässä Anatolian maaseudulla, kesäloma alkaa ja sisarusparvi – pienimmästä Lalesta (Güneş Şensoy) teini-ikäisistä vanhimpaan Sonayhin (Ilayda Akdoğan) – kirmaavat rannalle. Koulupukuiset tytöt telmivät poikien kanssa, jotka kantavat heitä olkapäillään.

Tuossa yhdessä aurinkoisessa hetkessä heidän kohtalonsa on sinetöity. Juorukellot kertovat tyttöjen säädyttömästä käytöksestä heidän huoltajilleen, isoäidille ja sedälle, jotka panikoivat, raivostuvat ja vievät tytöiltä heidän vapautensa.

Tytöt piestään ikäjärjestyksessä, ovet ja ikkunat teljetään, kännykät ja meikit otetaan pois. Ennen kaikkea, määrää setä, heidät on naitettava kiireesti, kun joku heistä vielä huolii. Talosta tulee vaimotehdas, toteaa elokuvan kertojana toimiva Lale.

Mustangin lumovoiman ytimessä on sen pääosaviisikko: Şensoy, Akdoğan, Doğa Doğuşlu (Nur), Tuğba Sun Guroğlu (Selma) ja Elit Işcan (Ece), joista vain Işcanilla oli aiempaa kokemusta näyttelemisestä. Heissä on voimaa ja läsnäoloa, joka saa kuvan värisemään. Erityisesti kuopusta Lalea esittävä Şensoy valloittaa.

Sisarukset loikoilevat yhdessä kasassa huoneessa auringonvalossa. Kuva elokuvasta Mustang.
Voimattomuutta ja uhmaa. Sisarukset loikoilevat yhdessä kasassa huoneessa auringonvalossa. Kuva elokuvasta Mustang. Mustang,Deniz Gamze Ergüven,Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Elokuva tavoittaa harvinaisella tavalla sisarusten välisen intiimiyden, fyysisyyden, kinastelun ja hellyyden. Maailman kutistuessa ja huoltajien otteen kiristyessä tytöt hakevat voimaa toisistaan.

Kuvat auringonvalon siivilöimistä huoneista, joissa sisarusparvi loikoilee yhteen kietoutuneina, ovat elokuvan koskettavimpia. Voimattomuus ja uhma ovat niissä läsnä yhtä aikaa. Nuo kohtaukset erityisesti tuovat mieleen toisen väkevän esikoisohjauksen ja traagisen sisartarinan, Sofia Coppolan Virgin Suicidesin (1999).

Amerikkalaisista elokuvista Ergüwenin esikuvana on silti pikemminkin Don Siegelin vankilatrilleri Pako Alcatrazista (1979). Ulkona, jalkapallo-ottelussa tai kenties kaukana Istanbulissa, siintää vapaus. Tytöt saavuttavat pieniä voittoja, mutta päivä päivältä heidän tilanteensa muuttuu vaarallisemmaksi.

Kukin löytää oman keinonsa selvitä. Pienin on lopulta rohkein.

Jutun kirjoittaja Anna Möttölä on Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin toiminnanjohtaja ja tyttötarinoita rakastava elokuvakriitikko, joka on löytänyt itselleen sisaria myös valkokankaalta.

Mustang (Turkki/Ranska 2015), ohjaus Denis Gamze Ergûven, pääosissa Günes Sensoy, Doga Zeynep Doguslu, Elit Iscan, musiikki Warren Ellis.
Mustang sai tv-ensi-iltansa Teeman elokuvafestivaalilla 29.11.2018. Se uusitaan Naisten maaliskuussa 14.3.2020 ja on Areenassa 14 vuorokautta.

Lisää ohjelmasta

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa