Hyppää pääsisältöön

Petri Hiltusen sarjakuvakirja julkaistiin Britanniassa

Petri Hiltunen teki Antiikin Kreikan kirjallisuuden klassikon sarjakuvaksi
Petri Hiltunen teki Antiikin Kreikan kirjallisuuden klassikon sarjakuvaksi Kuva: Tero Nikulainen/Heidi Gabrielsson Petri Hiltunen

Sarjakuvataiteilija Petri Hiltunen on odottanut tätä hetkeä. Brittiläinen kustantaja Markosia toi eilen kauppoihin englanninkielisen version Hiltusen sarjakuvateoksesta Anabasiksesta.

Anabasis on dramatisointi Antiikin kreikkalaisen Ksenofonin 2300 vuotta vanhasta sotahistoriasta.

– Aika helvetin hienolta tuntuu, kommentoi Hiltunen.

Sopimus allekirjoitettiin jo tammikuussa, mutta julkaisu viipyi lähes vuoden. Markosialla on toimintaa ympäri maailmaa.

– On mahdollista, että tämä ei jää pelkästään Britanniaan, vaan tästä saattaa poikia isompikin juttu, sanoo Hiltunen

Hiltunen kertoo, että hän tarvitsisi managerin edustajakseen, koska kädet ovat täynnä töitä. Mutta sarjakuva-alalla ei oikeasti ole varaa managereihin. Hiltunen sai itse yhteyden Markosia-kustantamon perustajaan Harry Markosiin ja tarjosi tälle Anabasis-sarjakuvaa. Hiltusen piirrosjälki ja kerronta miellyttivät kustantajaa.

Hiltunen tunnetaan fantasiasarjakuva Praedorista ja lännensarjakuva Kalkkarosta sekä koomisesta Kalevala-aiheisesta sanomalehtisarjakuvasta Väinämöisen paluu. Hiltunen on myös tehnyt William Shakespearen Macbethista sarjakuvaversion.

Ksenofonin Anabasis on sotahistorian kuuluisimpia hukkareissuja. Se ei päättynyt kreikkalaispalkkasoturien voittoon Persiassa, vaan täpärään selviytymiseen monien hankaluuksien kautta. Hiltunen on pyrkinyt historiallisesti tarkkaan tulkintaan pienimpienkin yksityiskohtien suhteen.

Katso video, jossa Petri Hiltunen selittää Anabasiksen kiehtovaa historiallista taustaa ja dramatisointia.

Keskustele