Hyppää pääsisältöön

Säteilyn vaaroja ja hyötyjä ei aina ymmärretä oikeassa mittakaavassa

Ihminen makaa solarium-laitteen sisällä.
STUKin mukaan solarium lisää riskiä ihon palamiseen. Ihminen makaa solarium-laitteen sisällä. Kuva: Yle/ Luzilla Backa solariumit,Solarium

Säteilyturvakeskuksen mielestä ihmiset ovat huolissaan säteilystä joskus myös turhaan. Esimerkiksi matkapuhelinten ja tukiasemien säteilyn haitallisuudesta ei ole näyttöä.

– Matkapuhelinten säteilyn terveysvaikutuksia on tutkittu kattavasti 1990-luvulta lähtien, eikä haitallisista vaikutuksista ole löytynyt näyttöä, sanoo Säteilytoiminnan valvontaosaston johtaja, TT Tommi Toivonen STUKista.

– Tukiasemien aiheuttama altistus puolestaan on vain murto-osa korvalla olevan kännykän altistuksesta, eli tukiasemien osaltakaan ei ole syytä huoleen, hän rauhoittelee Radio Suomen Säteilyradiossa.

Huolissaan kannattaa arkielämässä sen sijaan olla ainakin radonista ja auringon ultraviolettisäteilystä.

Ihomelanooma yleistyy nopeasti

Auringon ultraviolettisäteily edesauttaa ihosyöpiä, joista pahin on ihomelanooma. Se on yksi nopeimmin yleistyvistä syövistä länsimaissa. Suomessa uusia ihomelanoomia löytyy noin 1400 vuosittain

Vaalea iho on altis palamiselle, ja palaminen altistaa myöhemmin ihomelanoomalle. Toivonen painottaakin, että jokaisen tulisi suojata oma ja erityisesti lasten iho. Moni nykyisin sairastuneista on yli 70-vuotiaita, joiden iho on päässyt palamaan lapsuudessa.

“Turvallista tapaa ruskettua ei ole”

UV-indeksi kertoo, kuinka voimakasta auringon säteily on. Keskikesällä Suomessa UV-indeksi voi olla kuusi eli voimakas, mutta jo indeksin ollessa 3-5 herkimmät ihot tarvitsevat suojausta, Toivonen valistaa.

Solariumissa UV-indeksi voi olla 12, mutta solariumissa ihoa paahdetaan vähemmän aikaa kuin hiekkarannalla. Puhtaita papereita solariumin käyttäjät eivät Toivoselta kuitenkaan saa.

– Solariumissa käyminen lisää ihosyövän riskiä. Turvallista tapaa ruskettua ei ole.

Solariumin ultaviolettisäteily koostuu enimmäkseen UV-A-säteilystä. joka tummentaa ihon pigmenttiä. Auringossa on UV-A:n lisäksi UV-B-säteilyä, joka paksuntaa ihoa ja suojaa siten säteilyltä.

Niinpä solariumissa saatu rusketus ei Toivosen mukaan suojaa yhtä hyvin kuin auringossa saatu rusketus, vaikka niin voisi luulla.

Ultraviolettisäteily on ionisoimatonta säteilyä, mutta radiokatiiviset aineet, kuten radon, tuottavat ionisoivaa säteilyä, joka voi vahingoittaa elävien solujen perimää.

Lue, mitä radonista on kerrottu Säteilyradiossa: Huolehdi radioaktiivisen radonin torjunnasta kotonasi – se voi pelastaa henkesi

Säteilyä hyödynnetään teollisuudessa ylllävän paljon

Tommi Toivosen mielestä suomalaiset tietävät vähän säteilyn hyötykäytöstä. Parhaiten ehkä tunnetaan röntgen ja sädehoito terveydenhuollossa ja matkalaukkujen läpivalaisu lentokentillä.

Harvemmin julkisuudessa puhutaan teollisuudesta – miljardibisnekset eivät kuitenkaan pyörisi ilman radioaktiivista säteilyä.

Säteilyä tuotetaan teollisuudessa joko sähköisesti tai radioaktiivsien aineen avulla

Toivonen kertoo, että mm. paperi- ja metalliteollisuudessa pinnankorkeusmittarit toimivat säteilyn avulla. Puuteollisuudessa lajitellaan tukkeja eri laatu- ja kokoluokkiin röntgenin avulla.

Siltarakenteiden ja teollisuuslaitteiden osien laatua tarkkaillaan radiografiakuvauksen eli röntgen- tai gammasäteilyn avulla. Kuvauksella nähdään, onko materiaali tai koneen osa sisältäkin sitä, mitä pitää.

Teollisuudessa säteilyä tuotetaan kahdella tapaa. Joko sähköisesti, jolloin on kyse röntgenlaittesta tai sitten radioaktiivisen aineen avulla. Käyttötarkoitus ratkaisee, kumpi tapa on parempi.

– Radioaktiivisen aineen käytössä ei tarvita sähköä, ja aine säteilee kunnes puoliintuu pois. Se on luotettava ja vakaa menetelmä mm. pinnankorkeuden mittaukseen, Toivonen saoo.

Säteilyn käytöstä terveydenhuollossa kerrotaan tarkemmin Säteilyradion neljännessä osassa.


Marko Miettisen toimittaman Säteilyradion kaikki jaksot ovat kuunneltavissa Yle Areenassa.
Säteilyradio kuullaan Radio Suomessa maanantaisin klo 20.45.

Säteilyradion videoita voi katsella Radio Suomen Facebookissa ja Instagramissa.

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi