Hyppää pääsisältöön

Työelämän menestyjä on urheilullinen ja nuori – Mielikuva osaamisesta syntyy hetkessä pelkän ulkonäön perusteella

Susan Meriläinen
Susan Meriläinen Jenny+

Aikaisemmin johtajan vatsa kertoi vaikutusvallasta, mutta nykyään työelämän menestyjän pitää näyttää lähinnä triathlonistilta. Työntekijästä on tullut yrityksen käyntikortti, kertoo Lapin yliopiston johtamisen professori Susan Meriläinen Jenny+-ohjelmassa.

Jos ihmistä kuvaillaan ajokoiraksi, kaikille nousee vahva kuva mieleen: atleettinen kestävyysurheilijan näköinen energiapakkaus, jolla on leveä hymy. Termiä käytettiin kuvaamaan liike-elämän menestyjiä ensimmäisen kerran Susan Meriläisen ja Janne Tienarin kirjassa Palvelukseen halutaan ajokoira (2016).

Kannattaako lihavan pyrkiä liike-elämän huipulle?

– Jos otetaan nykyiset kriteerit vakavasti, niin sanoisin, että työllistyminen olisi vaikeampaa kuin fitness-urheilijalla, Meriläinen sanoo suoraan.

Huono koulutus. Ei pysty huolehtimaan itsestään saati muista. Ei jaksa. Ylipainoon liitetään nykyään tutkimusten mukaan kohtuuttomia mielikuvia.

– Sporttisuuteen liitetään ajatus, että jaksat paremmin, olet energinen ja tuot energiaa myös yhteisöön, Meriläinen kuvailee.

Yli 45-vuotias on mennyttä kauraa

Työntekijästä on tullut tavallaan yrityksen käyntikortti, ja siksi ulkonäölle annetaan niin paljon painoarvoa.

Paino ei ole kuitenkaan ainoa asia, johon liitetään vahvoja mielikuvia:

– Nuoruuden ihannointi tulee selkeästi esiin rekrytoinneissa. Kammottavaa kuulla, että yli 45-vuotiaat ovat mennyttä kamaa.

Meriläinen epäilee, etteivät ihmiset varmastikaan aina edes itse ymmärrä, kuinka rajuja arvioita he ulkonäön perusteella tekevät.

Jenny+: Kukaan ei ole riittävän kaunis

Ulkonäkö on käyntikortti, jonka perusteella ihmistä arvioidaan. Tubettaja Sara SAARA Forsberg ja mainoskuvaaja Viivi Huuska kertovat ulkonäköpaineistaan. Jenny Lehtinen selvittää, miltä menestyjä näyttää.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+

Jenny+ Instagram