Hyppää pääsisältöön

Voiko kirjasto pelastaa maailman? Oodin avajaisten aattona pohditaan, millainen on tulevaisuuden kirjasto

Nyt avattava kirjasto palvelee vielä pitkälle ensi vuosisadalle. Millaista kirjastoa silloin tarvitaan?
Kohti tulevaisuuden kirjastoa, Yle Teema tiistaina 4.12.2018 klo 21. Areenassa 3.12. alkaen pysyvästi

Suomalaiset antoivat itselleen 100-vuotissyntymäpäivälahjaksi uuden kirjaston. Helsingin keskustakirjasto Oodi on nyt viimein valmis ja avataan yleisölle. Avajaisten aattona Yle Teema esittää tv-dokumentin Kohti tulevaisuuden kirjastoa.

Dokumentissa seurataan Suomen suurimman kirjaston valmistumista pääkaupungin arvovaltaisimmalle paikalle ja pohditaan, millainen on tulevaisuuden kirjasto.

Oodin on määrä olla käytössä ainakin seuraavat 150 vuotta. Millaista kirjastoa tarvitaan maailmassa, jota uhkaavat monet kriisit yhteiskunnan eriarvoistumisesta ilmastonmuutokseen? Mitä tapahtuu kirjoille, tiedolle ja sivistykselle teknologian kiihkeässä kehityksessä?

Kirjastolaitoksen tulevaisuutta pohtivat dokumentissa muun muassa kirjailija Emmi Itäranta, jälkifossiilisesta elämästä kirjoittanut filosofi Antti Salminen ja Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio.

Tapaamme myös Espoon kaupunginkirjaston Sunniva Draken, joka tekee uraauurtavaa työtä turvapaikanhakijoiden kanssa.

Rakenteilla oleva Oodi saa vieraikseen ammattikoululaisia, jotka eivät yleensä käy kirjastossa. He esittävät itse kirjoittamiaan rap-tekstejä Atomirotta-yhtyeestä tunnetun Mikko Sarjasen johdolla.

Oppaana kirjastojen tulevaisuuteen on toimittaja Minna Joenniemi, joka tarkastaa metromatkustajien kirjastokortit ja testaa kirjan nykyarvon jakamalla rautatieasemalla kirjaston poistokirjoja.

Dokumentissa käydään myös Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa, jossa Oodi esiteltiin kansainväliselle yleisölle viime keväänä.

 • Kohti tulevaisuuden kirjastoa -televisiodokumentin ovat ideoineet ja toteuttaneet toimittaja Minna Joenniemi ja ohjaaja Niina Mäkeläinen. Tuotanto: Yle Kulttuuri, 2018.
 • Tarinoita korville – radiokuunnelma elää uutta nousukautta

  Tarinoita korville - radiodraaman uusi nousu

  Mobiilikuuntelun aikakautena radiodraama antaa kuulijalle oman tilan, mahdollistaa omat ajatukset ja mielikuvituksen käytön. Kuunnelma on kulkenut pitkän tien mm. Pekka Lipposen, Knallin ja sateenvarjon, Elmon ja Koe-eläinpuiston kautta nykypäivään. Radio oli ennen medioiden valtias. Se toi koteihin kuultavaksi koko maailman.

 • Parasta sirkuksessa on kaikki

  Taina Kopralle ja Jouni Kivimäelle sirkus on päivätyö.

  “Mun elämä on yhtä sirkusta", sanoo Sorin sirkuksen sirkustirehtööri Taina Kopra. Hän ja puolisonsa Jouni Kivimäki perustivat 80-luvulla pienen sirkuskerhon, joka on vuosikymmenten varrella kasvanut monipuoliseksi sirkuskouluksi. Tänä päivänä se tarjoaa sadoille lapsille ja nuorille taiteen perusopetusta. Teemalla nähdään Sorin sirkuksen upea joulushow 2018.

Yle Teema