Hyppää pääsisältöön

Voiko kirjasto pelastaa maailman? Oodin avajaisten aattona pohditaan, millainen on tulevaisuuden kirjasto

Nyt avattava kirjasto palvelee vielä pitkälle ensi vuosisadalle. Millaista kirjastoa silloin tarvitaan?
Kohti tulevaisuuden kirjastoa, Yle Teema tiistaina 4.12.2018 klo 21. Areenassa 3.12. alkaen pysyvästi

Suomalaiset antoivat itselleen 100-vuotissyntymäpäivälahjaksi uuden kirjaston. Helsingin keskustakirjasto Oodi on nyt viimein valmis ja avataan yleisölle. Avajaisten aattona Yle Teema esittää tv-dokumentin Kohti tulevaisuuden kirjastoa.

Dokumentissa seurataan Suomen suurimman kirjaston valmistumista pääkaupungin arvovaltaisimmalle paikalle ja pohditaan, millainen on tulevaisuuden kirjasto.

Oodin on määrä olla käytössä ainakin seuraavat 150 vuotta. Millaista kirjastoa tarvitaan maailmassa, jota uhkaavat monet kriisit yhteiskunnan eriarvoistumisesta ilmastonmuutokseen? Mitä tapahtuu kirjoille, tiedolle ja sivistykselle teknologian kiihkeässä kehityksessä?

Kirjastolaitoksen tulevaisuutta pohtivat dokumentissa muun muassa kirjailija Emmi Itäranta, jälkifossiilisesta elämästä kirjoittanut filosofi Antti Salminen ja Helsingin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja Tommi Laitio.

Tapaamme myös Espoon kaupunginkirjaston Sunniva Draken, joka tekee uraauurtavaa työtä turvapaikanhakijoiden kanssa.

Rakenteilla oleva Oodi saa vieraikseen ammattikoululaisia, jotka eivät yleensä käy kirjastossa. He esittävät itse kirjoittamiaan rap-tekstejä Atomirotta-yhtyeestä tunnetun Mikko Sarjasen johdolla.

Oppaana kirjastojen tulevaisuuteen on toimittaja Minna Joenniemi, joka tarkastaa metromatkustajien kirjastokortit ja testaa kirjan nykyarvon jakamalla rautatieasemalla kirjaston poistokirjoja.

Dokumentissa käydään myös Venetsian arkkitehtuuribiennaalissa, jossa Oodi esiteltiin kansainväliselle yleisölle viime keväänä.

  • Kohti tulevaisuuden kirjastoa -televisiodokumentin ovat ideoineet ja toteuttaneet toimittaja Minna Joenniemi ja ohjaaja Niina Mäkeläinen. Tuotanto: Yle Kulttuuri, 2018.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa