Hyppää pääsisältöön

Docstop: Baher of Finland – Miten todistaa seksuaalisuudestaan, jonka on pelon vuoksi salannut?

Koskettava ja elämänmakuinen dokumentti kertoo seksuaalivähemmistöihin kuuluvista turvapaikanhakijoista ja pakolaisista Suomessa.
Baher Al-Basri rakastaa tanssimista. Koskettava ja elämänmakuinen dokumentti kertoo seksuaalivähemmistöihin kuuluvista turvapaikanhakijoista ja pakolaisista Suomessa. Kuva: Joona Pettersson Yle TV1,Docstop: Baher of Finland

TV1 tiistaina 4.12.2018 klo 20.00 – 20.30, uusinta torstaina 6.12. klo 7.00
Katsottavissa Areenassa

Irakin Basrasta paennut Baher Al-Basri on harras muslimi ja homoseksuaali. Hän pakeni kotimaassaan kohtaamaansa kidutusta ja vainoa, ja saapui Suomeen turvapaikanhakijana vuonna 2015. Pitkän prosessin jälkeen Baher sai oleskeluluvan vuonna 2017 ja ottaa nyt takaisin menetettyjä vuosia.

Tanssimista rakastava karismaattinen Baher on tuttu näky Helsingin homoklubeilla, joissa hän herättää paljon huomiota. Hän tanssiikin useasti korokkeella välttääkseen liian innokkaita kopelointeja. Baher saa jatkuvasti yökerhoissa ja eri deittisovelluksissa tarjouksia maksullisesta seksistä, eikä pidä siitä.

Baher on silti onnekas. Seksuaalivähemmistöihin kuuluvat turvapaikanhakijat ovat haavoittuvassa asemassa ja tarvitsevat paljon tukea.

Henkisen väkivallan ja uhkailun lisäksi vastaanottokeskuksissa tapahtuu pahoinpitelyitä, jopa raiskauksia. Moni lgbt-turvapaikanhakijoista ei uskalla tuoda seksuaalisuuttaan julki, vaan elää Suomessakin kaapissa. Seksuaalisen suuntautumisen todistaminen maahanmuuttoviranomaisille on eri kulttuurista tuleville turvapaikanhakijoille vaikeaa, miltei mahdotonta.

Koskettava ja elämänmakuinen dokumentti kertoo seksuaalivähemmistöihin kuuluvista turvapaikanhakijoista ja pakolaisista Suomessa.
Koskettava ja elämänmakuinen dokumentti kertoo seksuaalivähemmistöihin kuuluvista turvapaikanhakijoista ja pakolaisista Suomessa. Kuva: Joona Pettersson Yle TV1,Docstop: Baher of Finland

Tunisiassa syntynyt, itsekin pakolaistaustainen HeSetan puheenjohtaja Hassen Hnini työskentelee apua ja tukea tarvitsevien seksuaalivähemmistöjen kanssa. Apua tarvitsevia on paljon ja prosessit ovat raskaita.

Kaksi kielteistä turvapaikkapäätöstä saanut Ali Jumaah haluaisi laillistaa maassa olonsa menemällä pitkäaikaisen miesystävänsä kanssa naimisiin. Sekään ei onnistu, koska hänen passinsa on mennyt vanhaksi. Uupunut Ali ajattelee, että elää rakkaansa kanssa sen verran kuin elämää on jäljellä.

Koskettava Docstop-dokumentti Baher of Finland kertoo kaunistelematta seksuaalivähemmistöihin kuuluvista turvapaikanhakijoista ja pakolaisista Suomessa. Pia Asikaisen ohjaama dokumentti saa kansainvälisen ensi-iltansa International Queer and Migrant Film -festivaaleilla Amsterdamissa 7.12.2018.

Tuotanto: Yle, 2018.