Hyppää pääsisältöön

Dokumenttiprojekti: Cinema Dadaab – pakolaisleirin ankeutta pakoon unelmien voimin

Ihmisiä elokuvateatterissa Dadaabissa
Dadaabissa elokuvia on tarjolla vain miehille. Ihmisiä elokuvateatterissa Dadaabissa Kuva: Jouni Soikkeli / Yle Dadaab,dokumenttiprojekti: cinema dadaab

TV1 maanantaina 3.12.2018 klo 21.35 - 22.35, uusinta sunnuntaina 9.12. klo 13.30
Katsottavissa Areenassa

Dadaab on pölyinen kolkka Keniassa lähellä Somalian rajaa: yksi maailman suurimmista pakolaisleireistä. Sieltä ei pääse pois ilman lupaa. Mihin sieltä lähtisi? Ympärillä on vain autiomaa. Moni on elänyt leirillä sen perustamisesta asti, 27 vuotta.

Kati Juuruksen uusi dokumenttielokuva Cinema Dadaab kuvaa pakolaisleirin lähes surrealistista todellisuutta sekä sitä, kuinka kurjimmistakin oloista voi paeta – unelmissaan.

Elokuva kertoo ihmisistä, jotka matkaavat pakolaisleiriltä kaukomaille mielikuvituksensa voimin. Unelmia ruokkivat elokuvat, joita dokumentin päähenkilö Abdikafi Mohamed näyttää vaatimattomassa elokuvateatterissaan.

Abdikafi on tullut leirille viisivuotiaana. Hänen kuten muiden leirin nuorten miesten käsitys ulkomaailmasta perustuu elokuviin.

Elokuvateatterinhoitaja Abdikafi Mohamed Ibrahim telttakinossa
Elokuvateatterinhoitaja Abdikafi Mohamed telttakinossa Elokuvateatterinhoitaja Abdikafi Mohamed Ibrahim telttakinossa Kuva: Jouni Soikkeli / Yle Dadaab,dokumenttiprojekti: cinema dadaab

Dadaabissa elokuvanautinto on tarjolla vain miehille. Naiset eivät voi mennä elokuvateatteriin. He saavat tyytyä olemaan tyttäriä, vaimoja ja äitejä ilman toivoa tai unelmia toisenlaisesta elämästä.

Elokuvateatteri yhdistää elokuvan miehiä: Osmania, joka muistelee nuoruuttaan rauhallisessa Mogadishussa ja Sidowia, räätäliä ja parantajaa, joka pysyy järjissään rukouksen voimalla. Sen sijaan Osmanin vaimo Dainab ei edes tiedä mitä miehet elokuvateatterissa puuhaavat.

Voisiko muutos alkaakin elokuvista? Abdikafi on nähnyt elokuvien naisten olevan monissa muissa maissa tasa-arvoisia miesten kanssa. Entä jos Dadaabin elokuvateatteriin rakennettaisiin naisille oma katsomo?

Tuotanto: Yle, 2018. Cinema Dadaab sai ensi-iltansa Rakkautta ja Anarkiaa -elokuvafestivaaleilla Helsingissä syyskuussa 2018.