Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Teeman elokuvafestivaali pääkuva

Elämäni Kubrickin palveluksessa on riipaiseva tositarina filmihulluudesta

Elokuvaohjaaja Stanley Kubrick, takana hänen assistenttinsa Leon Vitali
Mestari ja hänen varjonsa: Stanley Kubrick ja Leon Vitali (takana). Elokuvaohjaaja Stanley Kubrick, takana hänen assistenttinsa Leon Vitali Teeman elokuvafestivaali,Filmworker,Stanley Kubrick,Leon Vitali,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Hieno, hämmentävä dokumenttielokuva elokuvataiteelle täysin antautuneesta elämästä avaa Teeman elokuvafestivaalin.

Kuka olisi valmis luopumaan omasta urastaan ja omista taiteellisista pyrkimyksistään toisen ihmisen visioiden hyväksi?

Voi olla että monikin, jos se visionääri olisi palvottu ja ylistetty, salaperäisyydessään poikkeuksellisen kiehtova taiteilija. Mutta voisi myös käydä niin, että siinä luopuisikin kaikesta, jopa omasta elämästä.

Tony Zierran dokumenttielokuva Filmworker eli Elämäni Kubrickin palveluksessa kertoo tällaisen uhrautujan tarinan. Tuo elokuvatyöläinen on Leon Vitali, 1970-luvun lupaava nuori näyttelijä, jonka kohtaloksi koitui elokuvaohjaaja Stanley Kubrick ja sivuosa elokuvassa Barry Lyndon.

Nähtyään Kubrickin Kellopeli appelsiinin nuori Vitali totesi elokuvateatterissa seuralaiselleen: ”I wanna work for that man”, haluan tehdä töitä tuolle miehelle.

Kannattaa olla varovainen siinä mitä toivoo.

Leon Vitali, Ryan O'Neal ja Marisa Berenson elokuvassa Barry Lyndon. Kuva dokumenttielokuvasta Filmworker.
Leon Vitali (keskellä) elokuvassa Barry Lyndon. Leon Vitali, Ryan O'Neal ja Marisa Berenson elokuvassa Barry Lyndon. Kuva dokumenttielokuvasta Filmworker. Filmworker,Leon Vitali,Teeman elokuvafestivaali,Barry Lyndon,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Barry Lyndonista vuonna 1975 alkanut yhteistyö vei Vitalin pois kameroiden edestä, ensin perfektionistisen ohjaajan assistentiksi, sitten palvelemaan mestaria ja toteuttamaan tämän oudoimmatkin toiveet ja oikut orjan lailla. Valmiina kaiken aikaa, oikeana kätenä, uskottuna miehenä mutta myös haukuttuna palvelijana.

Hohto, Full Metal Jacket, Eyes Wide Shot – Vitali eli noiden elokuvien maailmassa 24 tuntia vuorokaudessa. Samoin kuin Kubrickin koko ajan vaativammaksi muuttuvassa maailmassa elokuvien välillä.

Mestarin ja palvelijan suhde kesti Kubrickin kuolemaan eli vuoteen 1999 asti.

Mitä siitä elämästä jäi jäljelle? Kirjahyllystäni löytyy perusteellinen teos Kubrickin elokuvista, 302 sivua, laajat hakemistot. Leon Vitali mainitaan vuonna 2004 ilmestyneessä kirjassa kahdesti, kuvatekstissä Barry Lyndonin sivuosanäyttelijänä.

Siinä kaikki.

Leon Vitali lähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Filmworker, 2017.
Leon Vitali vuonna 2017. Leon Vitali lähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Filmworker, 2017. Filmworker,Leon Vitali,Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018
Se oli hyvä elämä. Se oli kunnia.

Elämäni Kubrickin palveluksessa on antoisaa katsottavaa kaikille elokuvista ja elokuvien tekemisestä kiinnostuneille sekä tietysti Kubrickin ihailijoille. Mutta se kasvaa vielä suuremmaksi, syvältä riipaisevaksi tositarinaksi omistautumisesta, filmihulluudesta, palvonnasta, pyyteettömyydestä – ja suurten taiteilijoiden kohtuuttomuudesta.

Kubrickin kuoleman jälkeenkin Vitali on pitänyt huolta tämän taiteellisesta perinnöstä, miettinyt mitä Kubrick olisi halunnut, valvonut laatua ja korjannut yksityiskohtia, loputtomasti. Ilman tunnustusta, jopa ilman palkkaa.

Dokumentissa haastatellaan muun muassa Barry Lyndonia esittänyttä Ryan O’Nealia, Hohdon pikku-Dannya eli Danny Lloydia, joka oli Vitalin löytö, sekä Full Metal Jacketin näyttelijöitä Matthew Modinea ja Lee Ermeyä – hänkin Vitalin löytö. Sanansa sanovat myös Vitalin lapset ja Kubrickin elokuvien levittäjän Warner Brosin edustajat. He puhuvat Vitalista arvostavasti, mutta säälien.

Viimeisen sanan saa nyt kuitenkin Leon Vitali, josta vihdoin tuli oman tarinansa päähenkilö.

Elämä Kubrickin palveluksessa oli hyvä elämä. Se oli kunnia.

 • Elämäni Kubrickin palveluksessa (Filmworker, Britannia 2017), dokumenttielokuva, ohjaus Tony Zierra.

Filmworker sai maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla 2017. Suomessa se on nähty aiemmin Night Visions -festivaalilla syksyllä 2017. Tv-ensi-ilta Teeman elokuvafestivaalilla 28.11.2018 klo 20. Areenassa 3 kuukautta.

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.11.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!