Hyppää pääsisältöön

Elämäni Kubrickin palveluksessa on riipaiseva tositarina filmihulluudesta

Elokuvaohjaaja Stanley Kubrick, takana hänen assistenttinsa Leon Vitali
Mestari ja hänen varjonsa: Stanley Kubrick ja Leon Vitali (takana). Elokuvaohjaaja Stanley Kubrick, takana hänen assistenttinsa Leon Vitali Teeman elokuvafestivaali,Filmworker,Stanley Kubrick,Leon Vitali,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Hieno, hämmentävä dokumenttielokuva kertoo elokuvataiteelle täysin antautuneesta elämästä.

Kuka olisi valmis luopumaan omasta urastaan ja omista taiteellisista pyrkimyksistään toisen ihmisen visioiden hyväksi?

Voi olla että monikin, jos se visionääri olisi palvottu ja ylistetty, salaperäisyydessään poikkeuksellisen kiehtova taiteilija. Mutta voisi myös käydä niin, että siinä luopuisikin kaikesta, jopa omasta elämästä.

Tony Zierran dokumenttielokuva Filmworker eli Elämäni Kubrickin palveluksessa kertoo tällaisen uhrautujan tarinan. Tuo elokuvatyöläinen on Leon Vitali, 1970-luvun lupaava nuori näyttelijä, jonka kohtaloksi koitui elokuvaohjaaja Stanley Kubrick ja sivuosa elokuvassa Barry Lyndon.

Nähtyään Kubrickin Kellopeli appelsiinin nuori Vitali totesi elokuvateatterissa seuralaiselleen: ”I wanna work for that man”, haluan tehdä töitä tuolle miehelle.

Kannattaa olla varovainen siinä mitä toivoo.

Leon Vitali, Ryan O'Neal ja Marisa Berenson elokuvassa Barry Lyndon. Kuva dokumenttielokuvasta Filmworker.
Leon Vitali (keskellä) elokuvassa Barry Lyndon. Leon Vitali, Ryan O'Neal ja Marisa Berenson elokuvassa Barry Lyndon. Kuva dokumenttielokuvasta Filmworker. Filmworker,Leon Vitali,Teeman elokuvafestivaali,Barry Lyndon,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Barry Lyndonista vuonna 1975 alkanut yhteistyö vei Vitalin pois kameroiden edestä, ensin perfektionistisen ohjaajan assistentiksi, sitten palvelemaan mestaria ja toteuttamaan tämän oudoimmatkin toiveet ja oikut orjan lailla. Valmiina kaiken aikaa, oikeana kätenä, uskottuna miehenä mutta myös haukuttuna palvelijana.

Hohto, Full Metal Jacket, Eyes Wide Shot – Vitali eli noiden elokuvien maailmassa 24 tuntia vuorokaudessa. Samoin kuin Kubrickin koko ajan vaativammaksi muuttuvassa maailmassa elokuvien välillä.

Mestarin ja palvelijan suhde kesti Kubrickin kuolemaan eli vuoteen 1999 asti.

Mitä siitä elämästä jäi jäljelle? Kirjahyllystäni löytyy perusteellinen teos Kubrickin elokuvista, 302 sivua, laajat hakemistot. Leon Vitali mainitaan vuonna 2004 ilmestyneessä kirjassa kahdesti, kuvatekstissä Barry Lyndonin sivuosanäyttelijänä.

Siinä kaikki.

Leon Vitali lähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Filmworker, 2017.
Leon Vitali vuonna 2017. Leon Vitali lähikuvassa. Kuva dokumenttielokuvasta Filmworker, 2017. Filmworker,Leon Vitali,Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018
Se oli hyvä elämä. Se oli kunnia.

Elämäni Kubrickin palveluksessa on antoisaa katsottavaa kaikille elokuvista ja elokuvien tekemisestä kiinnostuneille sekä tietysti Kubrickin ihailijoille. Mutta se kasvaa vielä suuremmaksi, syvältä riipaisevaksi tositarinaksi omistautumisesta, filmihulluudesta, palvonnasta, pyyteettömyydestä – ja suurten taiteilijoiden kohtuuttomuudesta.

Kubrickin kuoleman jälkeenkin Vitali on pitänyt huolta tämän taiteellisesta perinnöstä, miettinyt mitä Kubrick olisi halunnut, valvonut laatua ja korjannut yksityiskohtia, loputtomasti. Ilman tunnustusta, jopa ilman palkkaa.

Dokumentissa haastatellaan muun muassa Barry Lyndonia esittänyttä Ryan O’Nealia, Hohdon pikku-Dannya eli Danny Lloydia, joka oli Vitalin löytö, sekä Full Metal Jacketin näyttelijöitä Matthew Modinea ja Lee Ermeyä – hänkin Vitalin löytö.

Sanansa sanovat myös Vitalin lapset ja Kubrickin elokuvien levittäjän Warner Brosin edustajat. He puhuvat Vitalista arvostavasti, mutta säälien.

Viimeisen sanan saa nyt kuitenkin Leon Vitali, josta vihdoin tuli oman tarinansa päähenkilö.

Elämä Kubrickin palveluksessa oli hyvä elämä. Se oli kunnia.

  • Elämäni Kubrickin palveluksessa (Filmworker, Britannia 2017), dokumenttielokuva, ohjaus Tony Zierra.

Filmworker sai maailmanensi-iltansa Cannesin elokuvajuhlilla 2017. Suomessa se on nähty Night Visions -festivaalilla syksyllä 2017. Tv-ensi-ilta oli Teeman elokuvafestivaalilla marraskuussa 2018. Toinen esitys on Kubrick-teemaillassa 12.12.2020. Areenassa 3 kuukautta.

Juttuun on päivitetty uusintatiedot 30.9.2020.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa