Hyppää pääsisältöön

Katot lentoon, puut vaakatasoon, sähköt poikki viikkoja. Muuttuvatko Suomen myrskyt rajummiksi?

Myrskypilvet veden yllä
Myrskypilvet veden yllä Kuva: Jukka Myrsky

Ilmastonmuutos lisää Suomessa rankkasateita ja tulvia. Myrskyjen määrä ei ehkä lisäänny, mutta ne saattavat voimistua. Hurrikaanit pysyttelevät kuitenkin Suomesta kauempana.

Kuvaaja: Jari Kontiokorpi

Se tunne, kun on jumissa tiellä, puita kaatuilee joka puolella, ja salamoi. Pelkäsin enemmän kuin synnytyksessä.

Kuuma kesä, Lapin lumipula – onko vuosi 2018 jonkinlainen etiäinen Suomen tulevaisuuden säistä? 2010-luvullakin rytisi useammankin ison myrskyn kuten Veeran voimin. Muuttuvatko myräkät vielä pahemmiksi?

Ilmatieteen laitoksen tutkimuksissa on viitteitä siitä, että Suomeen saapuvat myrskyt voimistuvat ilmastonmuutoksen vaikutuksesta.

Mallit ja keskiarvot ovat suuntaa-antavia, ja toisaalta myrskyjen määrä ei näyttäisi lisääntyvän, vaan tilastojen valossa jopa vähentyneen viimeisten 25 vuoden aikana. Vertailu on tosin hieman hankalaa, koska mittaustekniikka on kehittynyt.

– Suuri kuva ei ole muuttunut, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Ari-Juhani Punkka. 1990-luvun alussa oli tuulisia vuosia, mutta tulevaisuuden osalta ei olemassa viitteitä olennaisista keskimääräisten tuulennopeuden muutoksista Suomen lähialueilla.

– Vaikka maailman mittakaavassa tuhoisat hirmumyrskyt saattavat lisääntyä, meriveden alhainen lämpötila ja ilmakehän voimakkaat virtaukset pitävät kuitenkin esimerkiksi hurrikaanit loitolla Suomesta, Ari-Juhani Punkka rauhoittelee.

Voimakasta salamointia taivaalla
Voimakasta salamointia taivaalla Kuva: Pekka Isomursu salamat
Kesän myrskyt tulivat äkkiä ja ennen myrskyjä hiukset nousivat sähköstä seisomaan ja ilmassa aivan tunsi jännityksen, kun tummat pilvet vyöryivät kohti.

Myrskyävä meri nostaa merenpintaa, jolloin rannikkotulvat muuttuvat yleisemmiksi.

Kun ilman lämpötila nousee, myös ilmankosteus suurenee. Ukkosten yhteydessä voi muodostua runsaita äkillisiä sateita, ja ukkospilvien liikkuessa hitaasti sademäärä voi paikoitellen muodostua suureksi.

Myrskymatalapaineiden jakso sijoittuu Suomessa syys-helmikuulle ja ukkospilviin liittyvät rajuilmat syntyvät herkimmin keskikesällä. Tulevaisuudessa etenkin ukkoskausi saattaa alkaa aiemmin ja vastaavasti päättyä myöhemmin kuin nykyilmastossa.

Vaikka meillä ei myrskyäisi tämän useammin, myrskytuhot voivat kasvaa.

– Routajaksot tulevat lyhenemään ja routakerros ohenee. Jos maa ei ole roudassa kun myrskyää, puuta tulee kaatumaan enemmän eli metsätuhot lisääntyvät, varoittaa Ari-Juhani Punkka.

Maalla pitää hallita vanhat Mummo Ankan taidot ja keinot, kun sähköt on poikki viisi vuorokautta. Onneksi oli puilla toimiva Porin Matti!

– Yhteiskunta on muuttunut ja siedämme sähköttömyyttä yhä huonommin, sanoo meteorologi Ari-Juhani Punkka.

Kaupungit ja kunnat joutuvat laatimaan ja päivittämään varautumissuunnitelmiaan äärisäiden varalta. Kun sademäärät tulevaisuudessa kasvavat, esimerkiksi tulvien lisääntymiseen joudutaan varautumaan. Sähköyhtiöilläkin on vielä useiden vuosien savotta sähköverkkojen saamiseksi maan alle myrskyiltä suojaan.

Myrskypilvet Helsingin yllä
Myrskypilvet Helsingin yllä Kuva: Timo Newton-Syms Myrsky

Kuuntele:

Luonto-Suomen Myrskyilta Yle Radio Suomessa keskiviikkona 28.11. heti klo 18.00 uutisten jälkeen.
Miten myrskyjä voi valokuvata ja ylipäätään harrastaa? Voiko myrskyjä ennustaa ja miten ne nimetään? Millainen on myrskytutkimuksen historia? Asiantuntijoina ovat meteorologit Ari-Juhani Punkka ja Paavo Korpela Ilmatieteen laitokselta, toimittajina ovat Minna Pyykkö ja Juha Blomberg.

Lähetä kuva tai kerro oma myrskytarinasi Yle Luonnolle!

Jutun sitaatit on poimittu teidän lähettämistänne tarinoista.

Lue lisää:

Cityluonto: Kaupunkilainen – varo säätä!

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

 • Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

  Viisiosainen sarja sisältää uutta materiaalia.

  Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05. Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05. Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

 • Lista asioista, joita vihaan nykyajassa

  Asioita, joita vihaan nykyajassa

  Joulun alla ihmiset ovat pahalla päällä. Tähän syynä on koko vuoden patoutunut vitutus. Jos haluat helpottaa oloasi ennen jouluaattoa, laadi lista, johon keräät vihaamiasi asioita. Sen tarkoitus ei ole olla ratkaisukeskeinen. Listan ainoa tehtävä on saada olla vihainen. KulttuuriCocktailin Tuomas Karemo laati malliksi oman listansa.

 • Näkymättömästä säestäjästä tuli arvostettu pianopedagogi ja rakastettu musiikkijulkkis

  Meri Louhos kertoo elämästään laajassa artikkelisarjassa.

  Nuoruudessaan Meri Louhos, 91, oli näkymätön pianisti, säestäjä ja improvisoija, jonka nimeä ei aina edes mainittu. Meristä tuli sekä pianotaiteilija, arvostettu pianopedagogi että rakastettu radioääni ja tv-juontaja. Laajassa artikkelisarjassa Meri muistelee pitkää elämäänsä, josta ei seikkailuja puutu.

Luonto

 • Osaatko arvioda tuulen nopeuden? Testaa!

  Tuulen voimakkuuttaa voi arvioida itse ympäristön avulla.

  Tuulen voimakkuutta voi arvioida esimerkiksi puita ja merenpintaa tarkkailemalla. Pystytkö päättelemään kuvista, kuinka voimakkaasti tuuli puhaltaa?

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Punatulkku

  Punatulkuille maistuvat ruokintapaikkojen siemenet.

  Punatulkku on talitiaista isompi ja pulleampi, kuin vailla kaulaa. Nokka on kolmiomainen ja pyrstö pitkähkö. Selkä on vaalean siniharmaa, siipisulat ja päälaki mustat. Koiras on alta helakanpunainen, naaras punertavanharmaa.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Vihervarpunen

  Vihervarpuset ovat oppineet käymään ruokintapaikoilla.

  Lyhytpyrstöinen vihervarpunen on päältä kellanvihreä. Koiraan rinta on sitruunankeltainen ja vatsa valkoinen, päälaki ja kurkkutäplä ovat mustat. Naaras on himmeämpi, eikä päässä ole mustaa. Nuori on voimakkaasti viiruinen. Siivellä on keltainen juova

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Urpiainen ja tundraurpiainen

  Talvisin urpiainen on yleinen etelässäkin.

  Urpiainen on hieman talitiaista pienempi, ja sillä on pieni nokka. Se on päältä tummaviiruisen harmaanruskea ja alta viirukkaan likaisenvalkoinen. Selän takaosa on vaalea ja viiruinen. Otsa on punainen, ja koiraalla rintakin. Tundraurpiaista on hyvin vaikea erottaa lähisukulaisestaan urpiaisesta.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Töyhtötiainen

  Töyhtötiainen on hyvin yleinen metsävaltaisilla seuduilla.

  Töyhtötiainen on sinitiaisen kokoinen, päältä harmaanruskea ja alta vaaleampi tiainen, jonka päälaella sojottaa mustavalkoraitainen, suippo töyhtö. Uteliaan ja pirteästi hyörivän töyhtötiaisen huomaa useimmiten iloisesti tirrittävästä äänestä.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Kuukkeli

  Kuukkeli vierailee syksyllä metsäseutujen pihapiireissä.

  Mustarastasta isompi kuukkeli muistuttaa olemukseltaan ja lento- ja liikkumistavoiltaan närheä. Sillä on pitkä pyrstö ja pienehkö nokka. Yläpuoli on harmaanruskea, alapuoli, siiventaive ja pyrstönsivut oranssit. Yhteysäänet ovat naukuvia, viheltäviä ja rääkyviä.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Hömötiainen

  Peloton hömötiainen elää havu- ja sekametsissä.

  Hieman talitiaista pienempi, isopäinen hömötiainen on päältä ruskeanharmaa, alta vaalea. Posket ovat valkoiset, päälaki ja niska mustat. Hömötiaisen huomaa useimmiten surumielisesti viheltävästä laulusta ”tjyy-tjyy-tiyy-tiyy” ja käheästi sähisevästä varoitusäänestä.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Pyrstötiainen

  Useimpina vuosina pyrstötiaiset talvehtivat pesimäseuduilla.

  Pyrstötiaisen palleromainen ruumis on tuskin sinitiaisen kokoluokkaa, mutta pyrstö huomiota herättävän pitkä (7–9 cm). Pää ja alapuoli ovat vitivalkoiset, ja selkä on musta. Hartioilla on punaruskeaa, kupeilla vaaleanpunertavaa. Nuorella poski ja niska ovat tummat.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Tikli

  Tikli on osittaismuuttaja.

  Talitiaista vähän pienempi tikli on korea ilmestys; siivellä on leveä keltainen juova ja päässä valkoista, punaista ja mustaa. Päältä lintu on kellanruskea, vatsasta valkoinen ja rinnasta oranssi. Nuoren rinta, kupeet ja selkä ovat viiruiset, pää harmaanvalkoinen. Laulu on särisevää visertelyä, johon sekoittuu näppäileviä ”did, diklit, dididlit…” -kutsuääniä.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Räkättirastas

  Räkättirastas on äärimmäisen yleinen koko Suomessa.

  Räkättirastaan selkä on punaruskea, pää ja pyrstö harmaat, vatsa valkoinen. Rinta ja kupeet ovat täplikkään kellertävät. Äänet ovat erilaista räksytystä; räkättirastas on hyvin äänekäs.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Fasaani

  Fasaani syö siemeniä, kasvinversoja ja pikkuötököitä.

  Fasaanin ruumis on kesykyyhkyn kokoluokkaa, mutta pyrstö poikkeuksellisen pitkä; koiraalla 35–45 cm ja naaraalla 20–25 cm. Koiras on suureksi osaksi kuparinpunainen, mutta siivillä ja hartioilla on mustaa, valkoista ja harmaata kirjailua. Posket ja heltat ovat kirkkaanpunaiset. Naaras on kauttaaltaan kellanruskea mustin täplin

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Kuusitiainen

  Kuusitiainen on yleinen Etelä-Suomessa.

  Kuusitiainen on vieläkin pienempi ja vilkkaampi kuin sinitiainen. Sillä on sinertävänharmaa selkä- ja likaisenvaalea vatsapuoli. Päälaki on musta, posket ja niskalaikku valkoiset.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Talitiainen

  Talitiainen on utelias ja kekseliäs etsiessään ravintoa.

  Talitiainen on suurin tiaisemme, varpusen kokoinen. Sillä on keltainen vatsa, musta päälaki ja valkoiset posket, vihreä selkä ja siniharmaat siivet. Musta vatsajuova on koiraalla leveä, naaraalla kapea.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Varpuspöllö

  Varpuspöllö elää samoilla seuduilla kesät talvet.

  Varpuspöllö on vain punatulkun kokoinen, mustarastasta pienempi, lyhytpyrstöinen pöllö. Yläpuoli on valkopilkkuisen ruskea, alapuoli tummajuovaisen vaalea. Silmät ovat pistävänkeltaiset. Koiraan soidinääni on punatulkun ääntä muistuttava vihellys ”pyy, pyy…”.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee: Puukiipijä

  Puukiipijä liittyy syksyllä tiaisten talviparveen.

  Talitiaista vähän pienempi ja solakka puukiipijä on päältä valkopilkkuisen ruskea ja alta valkoinen. Sillä on pitkä ja ohut, kaareva nokka. Helpointa puukiipijä on tunnistaa liikkumistavasta: lintu kipuaa nykivästi puunrunkoa ylöspäin ja lennähtää kohta toisen puun tyvelle.

 • Kuka lintulaudallani ruokailee?

  Lintulaudoilla on talvella tungosta

  Talvi on Suomessa eläville linnuille vaikein vuodenaika lyhyen päivänvalon, pakkasten ja lumipeitteen vuoksi. Jos ruokaa on riittävästi, useimmat linnut kyllä selviävät pakkasista. Ruokinnan tinkimätön ykkössääntö on, että loppusyksyllä aloitettua ruokintaa ei saa talven kuluessa lopettaa.

 • Avara luonto syksyllä 2018

  Avaran luonnon uusia luontodokumentteja lauantaisin TV1:ssä.

  Avaran luonnon dokumentteja syksyllä 2018. YLE TV1 lauantaisin klo 18:45. (Uusinta sunnuntaisin klo 8:05)

 • Mennään metsään -kolumni: Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi pitää yksilöiden ja valtion suhtautumista luontoon kaksinaismoralistisina

  "Myös oma metsäsuhteeni on ristiriitainen."

  "Luonnon omistaminen on absudri ajatus 29-vuotiaalle taiteen maisterille." Kuvataiteilija Jaakko Kahilaniemi kirjoittaa kolumnissaan luonnosta ja sen omistamisen aiheuttamista ristiriidoista. Ristiriidoista sai alkunsa palkittu 100 Hectares of Understanding -taidekuvasarja, jossa Kahilaniemi on kuvannut perinnöksi saamansa metsän ominaisuuksia.

 • Oletko luolaihminen – tunnetko Suomen rotkot ja onkalot? Testaa tietosi!

  Suomi on tuhansien luolien maa

  Sinäkö Suomen Indiana Jones vai kenties vasta Junior? Suomi ei ole ainoastaan tuhansien järvien, vaan myös tuhansien luolien maa. Valtaosaan niistä liittyy jokin kiehtova tarina – salakuljetusta, piilopaikkoja, piruja ja pontikan keittoa. Luola on tarjonnut ihmiselle suojan mitä erilaisimmista syistä. Testaa tietosi Suomen luolien historiasta, arkeologiasta ja geologiasta.

 • Tunnistatko jääkauden jäljet Suomen luonnossa? Tee Yle Luonnon testi

  Jääkaudet murjoivat ja muokkasivat Suomen maaperää.

  Suomi on ollut vuosimiljoonien aikana useita kertoja paksun mannerjäätikön peitossa. Jääkaudet murjoivat ja muokkasivat Suomen maaperää, siirsivät ja siloittivat kiviä sekä kallioita. Paljasta sisäinen geologisi ja testaa, tunnistatko jääkauden jäljet Suomen luonnossa.