Hyppää pääsisältöön

Kuvittele maailma, jossa ulkonäköä ei kommentoitaisi – #kehorauha haastaa katsomaan pintaa syvemmälle

Olin helsinkiläisessä kuppilassa, kun viereen istui nuhjuisen näköinen, hoikahko vanhempi mies. Minun ensimmäinen ajatukseni hänestä oli, että hän on hieman alkoholisoitunut, ehkä masentunut ja työtön. Seurueessani oleva henkilö tunsi miehen ja kuiskasi korvaani, että siinä on korttelin rikkain mies. Minua hävetti.

Luomme ihmisistä jo ensisilmäyksellä jonkin oletuksen, vaikka emme tiedä mitään hänen taustastaan, ajatuksistaan tai taidoistaan. Ulkonäön perusteella tehdään paljon vääriä oletuksia.

Jenny+ halusi näyttää, miten erilaiset naiset kokevat ulkonäkönsä. Järjestettiin sosiaalinen koe, johon osallistui kolmisenkymmentä erilaista ja eri-ikäistä naista. Mukana oli niin senioreita, muslimeja, treenaajia, kehoaktivisteja kuin raskaana oleviakin.

Onko kukaan riittävän kaunis?

Jenny+-dokumenttisarjassa on käsitelty tänä syksynä yhteiskunnallisesti tärkeitä aiheita. Viides jakso katsoo ulkonäköä pintaa syvemmälle. Jakson nimi on Kukaan ei ole riittävän kaunis.

Otsikko on julma ja se pistää miettimään, miten paljon ulkoisen olemukseen voi antaa vaikuttaa. Ja miten paljon me – usein vahingossa – tulemme kyykyttäneeksi toisia.

– Yläasteella toinen liikunnan opettajistani ei uskonut, että harrastin säännöllisesti liikuntaa, koska en hänen mielestään ”näyttänyt” urheilulliselta. Muslimina urheiluvaatteet näyttävät vähän erilaisemmilta kuin muilla, kun pitää olla myös peittävästi pukeutunut, Hajar kertoo.

Mikäli tekee ihmisen ulkonäön perusteella oletuksia älykkyydestä tai mukavuudesta, on todella hukassa.

Asun vanhassa talossa, jossa yksikään seinä ei ole samanlainen. Ikkunan karmit ovat vinot ja lattia kaartaa vasemmalle. Tämä aiheuttaa hieman vaikeuksia kodin huonekalujen asettelussa ja vaikkapa seinän tapetoinnissa.

Talomme on saanut niin sanotusti puhtaat paperit laajasta kuntotarkastuksesta, mutta silti eräs tuttavani osasi epäillä, että seinän vinous voi johtua homeesta.

Vanha talo tuskin pahoitti tästä mieltään, mutta mikäli tekee ihmisen ulkonäön perusteella oletuksia terveellisyydestä, älykkyydestä tai mukavuudesta, on todella hukassa.

Ihminen on lähtökohtaisesti omalaatuinen.

Mikäli katsot ympärillesi, voit yhdellä silmäyksellä todeta, ettei yksikään työkaverisi näytä samalta. Ihminen on lähtökohtaisesti omalaatuinen. Tämän vuoksi jokaista tulisi kohdella arvokkaana.

– Vuosia sitten, pikkujoulujen aikaan. Tapasin ystäväni ravintolassa. Hörpimme glögiä baaritiskillä, kun minua yli 10 vuotta vanhempi mies tulee viereeni ja sanoo: Tiedätkö, että olet niin lihava ja inhottava, että sinun tulisi mennä nyt kotiisi ja tappaa itsesi, nimimerkki Helena kertoo.

Oletko koskaan miettinyt, että mitä enemmän kommentoit toisten ulkonäköä, sitä enemmän lisäät omaa pelkoasi siitä, mitä muut ajattelevat sinun ulkonäöstä? Uskallan väittää, että mikäli omassa päässäsi kauhistelet vastaantulijan lihavuutta, olet juuri aamulla peilin edessä voivotellut omaa ulkomuotoasi.

– Minua ja siskoani vertailtiin aina lapsena. Minä olin aina se rumempi. Murrosiässä minulle sanottiin, että olisin ihan hyvä, jos minulla olisi erilainen nenä, nimimerkki Sanna kirjoittaa.

Minua hävetti vielä vähän lisää.

Baari-iltani helsinkiläiskuppilassa päättyi siihen, että istuin samassa pöydässä rikkaan miehen kanssa ja kuuntelin haltioituneena hänen näkemyksistään yhteiskunnasta ja sukupuolivähemmistöjen saamasta huonosta kohtelusta.

Hän oli arvostettu omalla alallaan ja kaikki minun ennakkoajatukseni, joita tein ulkonäön perusteella, osoittautuivat vääriksi. Minua hävetti vielä vähän lisää.

Pystytkö olemaan viikon ajan kommentoimatta kenenkään ulkonäköä?

Jenny+ haastaa sinut kokeiluun! Ole viikko kommentoimatta kenenkään ulkonäköä positiivisesti tai negatiivisesti, ja jaa kokemuksesi #kehorauha.

Ja ennenkuin ehdit kysyä, että "enkö saa edes kehua", niin pointti on nimenomaan, että ei, älä tee sitäkään. Kaikki ulkonäköön keskittyvä keskustelu ruokkii ulkonäkökeskeisyyttä. Kehu muita ominaisuuksia. Itseäni lämmittää enemmän saada palautetta hyvästä työstä, nokkelasta ajattelusta tai hauskoista jutuista, kuin uudesta vaatteesta tai onnistuneesta meikistä.

Jenny+: Kukaan ei ole riittävän kaunis

Ulkonäkö on käyntikortti, jonka perusteella ihmistä arvioidaan. Tubettaja Sara SAARA Forsberg ja mainoskuvaaja Viivi Huuska kertovat ulkonäköpaineistaan. Jenny Lehtinen selvittää, miltä menestyjä näyttää.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Jenny+

Jenny+ Instagram