Hyppää pääsisältöön

Suomen kansallisklassikko Tuntematon sotilas kasvaa näyttäväksi tv-sarjaksi Ylen kanavilla

Sotilas kantaa konekivääriä savuisessa metsässä.
Sotilas kantaa konekivääriä savuisessa metsässä. Kuva: Tommi Hynynen Tuntematon sotilas (2017 elokuva)

Yle julkaisee ensimmäisenä TV1:ssä ja Yle Areenassa viisiosaisen Tuntematon sotilas -sarjan. Väinö Linnan kansallisklassikoksi muodostuneesta teoksesta kuvattu sarja alkaa TV1:n Kotikatsomossa sunnuntaina 30.12. kello 21.05.
Loput neljä jaksoa nähdään tammikuussa sunnuntai-iltaisin kello 21.05.
Kaikki viisi osaa julkaistaan kerralla katalogina Yle Areenassa 30.12. Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa.

Helmikuussa 2018 Tuntematon sotilas -elokuvasta tuli ensimmäinen miljoonan katsojan rajan ylittänyt suomalainen elokuva lähes viiteenkymmeneen vuoteen. Lokakuussa 2017 ensi-iltansa saanut elokuva sai neljä Jussi-palkintoa sekä yleisöpalkinnon Jussin keväällä 2018. Jussit tulivat parhaasta miespääosasta, leikkauksesta, maskeeraussuunnittelusta ja äänisuunnittelusta.

Ennennäkemätöntä materiaalia lähes puolitoista tuntia

Aku Louhimiehen ohjaama Tuntematon sotilas on Väinö Linnan klassikkoromaaniin perustuva kuvaus jalkaväkiosaston yli kolmivuotiseksi venyvästä sotatiestä Suomen jatkosodassa. Esikuva tarinalle on Linnan oma sodanaikainen yksikkö. Elokuva kertoo Rokan, Kariluodon, Koskelan, Hietasen ja heidän taistelutovereidensa tarinan. Se on kertomus siitä, miten toveruus, huumori ja halu jäädä henkiin yhdistävät miehiä matkalla sinne ja takaisin. Sota mullistaa niin yksittäisen sotilaan kuin kotirintamalle jääneiden elämän ja jättää jälkensä koko kansakuntaan. Uusi sarja valottaa enemmän muidenkin kuin sotilaiden elämää.

Tv-sarja laajentaa lokakuussa 2017 ensi-iltansa saaneen Tuntematon sotilas -elokuvan tarinaa. Viisiosainen sarja sisältää puolitoista tuntia materiaalia, jota ei ole nähty elokuvaversiossa.

Tuntemattoman henkilöhahmot kasvavat kokonaisemmiksi ihmisiksi

Sarjan tarina antaa tilaa nimenomaan henkilöilleen - ihmisten tunnoille niin etu- kuin kotirintamallakin. Sarjassa henkilöhahmot kasvavat moniulotteisemmiksi ihmisiksi.

Sarjan tilaajan Erkki Astalan mukaan sarjassa nähdään kaikki elokuvasta tutut kohtaukset sekä lisäksi rikkaampia ihmiskuvauksia.

"Tämä sarja antaa sellaisia ulottuvuuksia Rokan, Koskelan, Kariluodon ja muiden Tuntemattoman sotilaan henkilöhahmoille, joita ei ole nähty missään aikaisemmissa elokuvaversioissa. Heistä kasvaa kokonaisempia ihmisiä", Astala kuvailee.

Kuvassa Paula Vesala, jolla sylissä pieni lapsi. Vieressä toinen lapsi.
Paula Vesala esittää sarjassa Rokan vaimoa Lyytiä. Kuvassa Paula Vesala, jolla sylissä pieni lapsi. Vieressä toinen lapsi. Kuva: Juuli Aschan Tuntematon sotilas (2017 elokuva),Paula Vesala

Sarjassa mukana Eero Aho, Paula Vesala ja Hannes Suominen

Tuntematon sotilas -sarjan ja elokuvan pääosia näyttelevät Eero Aho (Rokka), Johannes Holopainen (Kariluoto), Jussi Vatanen (Koskela) ja Aku Hirviniemi (Hietanen). Muissa rooleissa nähdään lukuisia sekä entuudestaan tuttuja että suurelle yleisölle uusia nimiä, esimerkiksi Tanssii tähtien kanssa -kilpailuissa suomalaiset hurmannut Hannes Suominen sekä Juho Milonoff, Samuli Vauramo, Matti Ristinen, Paula Vesala, Arttu Kapulainen, Joonas Saartamo, Andrei Alén, Marketta Tikkanen ja Diana Pozharskaya. Elokuvan ja tv-sarjan ovat käsikirjoittaneet Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan pohjalta Aku Louhimies ja Jari Olavi Rantala.

Aku Louhimiehen ohjaamassa sarjassa katsoja voi elää ja tuntea henkilöhahmojen mukana

Mitä uusi Tuntematon sotilas -sarja sitten voi antaa niille, jotka ovat nähneet mahdollisesta kaikki kolme elokuvaversiota ja lukeneet myös romaanin?

"Heille, joille Tuntemattoman sotilas on tuttu, tämän sarjan ihmiskuvaus tarjoaa uuden näkökulman vanhaan tarinaan. Sen sijaan niille katsojille, jotka eivät ole kasvaneet Tuntemattoman sotilaan maailmassa aikaisempien elokuvien tai romaanin kanssa, sarja kertoo tarinan vanhempiemme tai isovanhempiemme kohtaloista sotavuosina modernin kerronnan keinoin. Vaikka tarina kertoo vuosikymmenten takaisesta ajasta, se tekee sen niin, että katsoja voi todella elää ja tuntea asioita henkilöhahmojen kautta ja samaistua heihin", Astala kuvailee.

Eero Aho ja Johannes Holopainen juoskuhaudassa. Ahon kädessä ase.
Rokkaa esittää Eero Aho (oikealla). Johannes Holopainen on Kariluoto. Eero Aho ja Johannes Holopainen juoskuhaudassa. Ahon kädessä ase. Kuva: Juuli Aschan Tuntematon sotilas (2017 elokuva),Eero Aho,Johannes Holopainen

Viisiosaisen tv-sarjan jaksot

1) Komea on alku, su 30.12. klo 21.05 TV1
2) Petroskoi, Petroskoi, su 6.1. klo 21.05 TV1
3) Hänen upseeriensa malja, su 13.1. klo 21.05 TV1
4) Suruton poika, su 20.1, klo 21.05 TV1
5) Hyväntahtoinen aurinko, su 27.1. klo 21.05 TV1

Kaikki jaksot julkaistaan katalogina Yle Areenassa sunnuntaina 30.12.

Yle julkaisee myös Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvan tämänhetkisten suunnitelmien mukaan 6.12.2019.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua