Hyppää pääsisältöön

Uusi Muumilaakso-animaatio tuo rakastetut muumit nykypäivään

Muumipeikko ja niiskuneiti istuvat vaaleanpunaisen pilven päällä yläilmoissa.
Muumipeikko ja niiskuneiti istuvat vaaleanpunaisen pilven päällä yläilmoissa. Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations Muumilaakso,Muumilaakso-animaatio

Uusi taianomainen Muumilaakso-animaatiosarja alkaa Ylen kanavilla helmikuussa 2019. Rakastetut muumit nähdään ensimmäistä kertaa 3D-animaatiohahmoina 13-osaisessa koko perheen draamasarjassa.

Muumilaakso-animaatiosarja vie tutut hahmot seikkailulle maailmaan, jossa ilo, nauru, jännittävät kohtaamiset ja muumien lempeä elämänasenne kietoutuvat toisiinsa. Ylellä muumeja nähdään ja kuullaan suomeksi sekä suomenruotsiksi, mutta animaatiosarjasta on tekeillä ääniversio myös englanniksi.

Kansainvälisesti suosittujen muumihahmojen tarinat jatkuvat uudessa animaatiosarjassa ensimmäistä kertaa 3D-hahmoina. Uuden animaatiosarjan visuaalinen ilme on poikkeuksellisen korkeatasoinen. Hahmot ovat uudelleenkuvitettuja, ja maalaukselliset elementit yhdistyvät 3D-animaatiohahmoihin. Sarjan upea maalauksellisuus on saatu aikaan erityisellä, Muumilaakso-animaatiota varten kehitetyllä erityisefektillä, joka tekee maalauksellisista taustoista orgaanisen ja luonnollisen näköisiä.

Uusia adaptaatioita tutuista tarinoista

Sarjan jokainen jakso on uusi adaptaatio Tove ja Lars Janssonin alkuperäisistä tarinoista. Sarja alkaa Muumipeikon herätessä yllättäen talviuniltaan, kun kevään ensimmäisten muuttolintujen myötä saapuu Muumipeikon paras kaveri, Nuuskamuikkunen. Muumilaakso-animaation teemat käsittelevät erityisesti inhimillisyyttä ja rakkautta, jännittäviä seikkailuja unohtamatta.

Sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella tutustutaan Muumilaakson tuttuihin asukkaisiin sekä lähimetsissä asuviin vähemmän tunnettuihin olentoihin.
Nuuskamuikkunen ja Muumipeikko istuvat puisella penkillä metsässä.
Nuuskamuikkunen ja Muumipeikko istuvat puisella penkillä metsässä. Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations Muumilaakso,Muumilaakso-animaatio

Tarina kulkee läpi vaihtuvien vuodenaikojen uuteen talveen, jolloin Muumipeikko on taas vuoden vanhempi – ja hitusen itsenäisempi, itsevarmempi ja askeleen lähempänä sitä muumia, joksi hän haluaa kasvaa. Muumipeikko on väsymättömän utelias nuori peikko, joka suhtautuu maailmaan raikkaan positiivisesti. Hän tietää olevansa erityinen, mutta on vielä hieman epävarma siitä, mikä onkaan hänen paikkansa ja tarkoituksensa maailmassa. Sarjan ensimmäisellä tuotantokaudella tutustutaan Muumipeikon lisäksi Muumilaakson tuttuihin asukkaisiin, sekä lähimetsissä asuviin vähemmän tunnettuihin olentoihin.

Muumeista voivat ammentaa kaikenikäiset, jos vain antautuu seikkailuun.― Joonas Nordman

Muumilaaksoa tähdittää suomalaiset huippunimet

Muumihahmojen ääninäyttelijöinä kuullaan joukko suomalaisia huippunimiä. Muumipeikkoa ääninäyttelee Joonas Nordman, Muumimammaa Satu Silvo, Muumipappaa Ville Haapasalo, Niiskuneitiä Alina Tomnikov, Pikku Myytä Kiti Kokkonen, Nuuskamuikkusta Olavi Uusivirta ja Nipsua Markku Haussila. Suomenkieliset ääninäyttelijät ovat ylpeitä ja otettuja äänirooleistaan uudessa animaatiosarjassa.

– On ihanaa saada olla Muumimamma tässä ajassa. Aivan kuin olisin hetipaikalla osa kaikkia muumitarinoita. Näillä kilometreillä ymmärtää hyvin, että Muumimamma on koko Muumilaakson aikuisin muumi. Hänellä on varaa joustaa ja olla lojaali, koska on aina askeleen edellä muita. Muumimamma tietää ja vaistoaa, rakkaus on Muumimamman viisauden ydinreaktori, iloitsee Satu Silvo.

Joonas Nordman on innoissaan Muumipeikon roolista, koska muumi-tarinat ovat hänelle erityisen tärkeitä:

– Tarinoissa viehätti jo nuorena koko Janssonin luoman maailman persoonallisuus sekä se, että niissä käsitellään vaikeitakin aiheita, kuten yksinäisyyttä ja pelkoja. Mukana on kuitenkin aina rutkasti lämpöä. Roolihahmoni Muumipeikko oppii tarinan edetessä elämästä aina jotain uutta, vaikka joskus se onkin hyväntahtoiselle muumille tuskallista. Muumipeikkoa näytellessä on saanut nauttia hahmon vilpittömyydestä, joka tuo valoa kyynisyyden keskelle. Muumeista voivat ammentaa kaikenikäiset, jos vain antautuu seikkailuun.

Uuden Muumilaakso-animaation ääninäyttelijät sekä muumi-hahmot.
Uuden Muumilaakso-animaation ääninäyttelijät sekä muumi-hahmot. Kuva: Moomin Characters & Gutsy Animations Muumilaakso,Nipsu (Muumit),Nuuskamuikkunen,Muumipeikko,Muumipappa,Muumimamma,Niiskuneiti,Pikku Myy,Kiti Kokkonen,Olavi Uusivirta,Markku Haussila,Satu Silvo,Alina Tomnikov,Joonas Nordman,Muumilaakso-animaatio

Suomenruotsinkielisessä Muumilaaksossa kuullaan myös tuttuja tähtinäyttelijöitä. Muumipeikkoa ääninäyttelee Christoffer Strandberg, Muumimammaa Maria Sid, Muumipappaa Carl-Kristian Rundman, Niiskuneitiä Edith Holmström, Pikku Myytä Saga Sarkola, Nuuskamuikkusta Paavo Kerosuo ja Nipsua Andreas af Enehielm. Tutustu suomenruotsalaisiin ääninäyttelijöihin Mumindalen-sivuilla.

Sarjan alkuperäismusiikista vastaavat Pekka Kuusisto ja Samuli Kosminen, ja sarjassa kuullaan musiikkia myös Columbia Recordsin ja Sony Music Entertainmentin kansainvälisiltä huippuartisteilta.

Muumilaakso (Moominvalley) on suomalais-brittiläinen yhteistuotanto, jonka maailmanlaajuinen ensiesitys on helmikuussa 2019. Ylen osatuottaman 13-osaisen sarjan takana on suomalainen tuotantoyhtiö Gutsy Animations.

Katso, miltä uudet muumi-hahmot näyttävät

Muumilaakso-animaatiosarjan äiti, Gutsy Animationsin luova johtaja ja vastaava tuottaja Marika Makaroff on aiemmin työskennellyt useiden palkittujen tv-sarjojen parissa Suomessa ja Ruotsissa. Animaatiosarjan ohjaa Oscar® -palkittu Steve Box, joka tunnetaan muun muassa rakastetun animaatioelokuvan Wallace & Gromit: Kanin kirous ohjaajana. Palkittu käsikirjoittajakaksikko Mark Huckerby ja Nick Ostler sekä tuottaja John Woolley ovat puolestaan tunnetun Late Lammas -animaatiosarjan takana.

Muumilaakso Ylen kanavilla 25.2.2019.

Keskustele

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Muumilaakso