Hyppää pääsisältöön

5 vinkkiä joilla onnistut suklaan kanssa – lyö kaikki ällikällä omalla Strömsö-konvehdilla

Punaisia konvehteja kuparinvärisellä lautasella.
Strömsö-konvehti sisältää jouluisia makuja, kuten kanelia, piparkakkua mutta myös pinjansiemeniä ja kuminaa. Punaisia konvehteja kuparinvärisellä lautasella. Kuva: Yle / Maria Lång konvehdit,suklaa,Strömsö

Suklaamestari Anna Kekki sai kunniatehtävän valmistaa Strömsö-konvehdin. Ainutlaatuisella luomuksellaan Kekki osoittaa, että hän on todella käsityön mestari.

Ennen kuin ryhdyt tehtailemaan suklaata, tutustu Anna Kekin parhaisiin vinkkeihin.

Annan suklaavinkit

1. Älä koskaan säilytä suklaata jääkaapissa. Suklaa on herkkää ja imee helposti itseensä hajuja jääkaapista. Joskus suklaasta tulee harmaata ja ikävää kuin marraskuinen päivä. Syynä on kylmyys, joka saa aikaan kemiallisen reaktion, joka saa sokerin nousemaan pintaan.

2. Mikroaaltouuni on pelastanut monen kiireisen lapsiperheen elämän, mutta suklaan sulattamiseen se ei ole ihanteellinen vaihtoehto. Sulata mieluiten suklaa vesihauteessa, joka ei polta herkkää raaka-ainetta.

Nainen sulattaa suklaata vesihauteessa.
Anna Kekki tekemässä mitä osaa parhaiten: suklaata. Nainen sulattaa suklaata vesihauteessa. Kuva: Yle / Maria Lång suklaa,konvehdit,Strömsö

3. Sulata reilusti suklaata, kun teet konvehteja. On helpompi työstää suurempia määriä. Ja maistamiseenkin jää yli.

Maitosuklaata ja kaakaovoita kulhoissa.
Pienet keltaiset napit ovat kaakaovoita. Maitosuklaata ja kaakaovoita kulhoissa. Kuva: Yle / Maria Lång suklaa,konvehdit,Strömsö,kaakaovoi

Yli jääneen suklaan voi aina käyttää uudelleen. Levitä suklaa leivinpaperille ja annan jähmettyä huoneenlämmössä. Säilytä ilmatiiviissä purkissa. Jos alusta ja välineet ovat puhtaat, suklaa säilyy puoli vuotta viileässä huoneenlämmössä.

4. Käytä mielellään polykarbonaattisia praliinimuotteja. Halvat silikonimuotit toimivat, mutta praliinit on helpompi irrottaa polykarbonaattimuoteista. Materiaalin ansiosta suklaan pinta pysyy myös kiiltävänä.

Konvehtimuotteja
Polykarbonaattimuotit maksavat 20–30 euroa. Konvehtimuotteja Kuva: Yle / Maria Lång konvehdit,suklaa,Strömsö

5. Suklaa pitää temperoida, jotta makua ja koostumus ovat ihanteelliset. Temperoinnilla se jähmettyy, mutta ei muutu tahmeaksi. Lisäksi suklaan kiilto säilyy temperoinnin ansiosta. Jos käytät vain sulanutta suklaata, pinnasta tulee helposti harmaa.

Temperoitu suklaa kutistuu, minkä ansiosta konvehdit on helpompi irrottaa muotista. Suklaan voi sulattaa ja temperoida, miten monta kertaa tahansa.

Nainen temperoi sulatettua suklaata raapalla kivilevyllä.
Anna Kekki temperoi suklaan metallilastalla graniittilevyn päällä, menetelmää kutsutaan ”tableeraukseksi”. Nainen temperoi sulatettua suklaata raapalla kivilevyllä. Kuva: Yle / Maria Lång suklaa,konvehdit,Strömsö

Suklaa temperoidaan sulattamalla se 45–50 asteeseen. Tumma suklaa vaatii 50 astetta.

Anna suklaan jäähtyä 23 asteeseen kivilevyllä tai sekoittamalla mukaan huoneenlämpöisiä suklaanpaloja, noin 20 prosenttia sulaneen suklaan määrästä.

Ammattilaisena Anna Kekin etusormi on myös inhimillinen lämpömittari. Kotileipuri käyttää digitaalista keittolämpömittaria.

Suklaa vaatii kärsivällisyyttä ja rakkaan mutta vaativan raaka-aineen käsittelyssä vain harjoitus tekee mestarin. Joulu on pian, suklaatehtailu alkakoon.

Strömsön joulukonvehti (n. 25 kpl)

500g maitosuklaata (Valrhona Jivara Lactee)
100g tomusokeria
100g pinjaminsiemeniä
30g kaakaovoita
4 piparkakkua
½ tl kanelia
hyppysellinen suolaa
1 tl kuminaa

Kuori

Sekoita vapaavalintaiset värit sulan kaakaovoin kanssa. Pensselöi muotit ja anna kuivua.

Käsi sekoittaa
Strömsö-konvehti sisältää tietysti punaista, mutta myös sinistä väriä. Käsi sekoittaa Kuva: Yle / Strömsö Strömsö,konvehdit,suklaa

Sulata suklaa vesihauteessa ja temperoi joko kivilevyllä tai sauvasekoittimella.

Kaada valmis suklaaseos muotteihin ja valuta ylimääräinen suklaa talteen kääntämällä muottia ylösalaisin. Anna suklaan kristallisoitua, eli jähmettyä.

Nyt kuoret on maalattu, mutta ulkonäkö ei ole tärkeintä, joten siirrytään täytteeseen.

Täyte

Sokeri ja siemenet karamellisoidaan paistinpannulla kanelin, suolan ja kuminan kanssa. Jäähdytä hieman.

Sekoita monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella erittäin tasaiseksi tahnaksi. Lisää piparkakut loppuvaiheessa pinjansiementahnaan. Maista ja anna kumppanillesi ylävitoset.

Karamellisoituja pinjansiemeniä mikserissä.
Karamellisoitua massaa pyöritetään vähintään viisi minuuttia monitoimikoneessa. Karamellisoituja pinjansiemeniä mikserissä. Kuva: Yle / Maria Lång konvehdit,Strömsö

Sulata 30 g kaakaovoita ja 80 g maitosuklaata pienessä kattilassa vesihauteessa. Sekoita seos 100 g pinjansiementahnan kanssa.

Temperoi täyte kylmällä kivellä, kunnes 23 astetta.

Täytä muotit pursotinpussilla. Anna jähmettyä.

Pohja

Temperoi suklaakaakavoi-sekoitus ja sulje konvehdit ohuella kuorella. Anna jähmettyä ja poimi valmiit konvehdit varovaisesti muotista.

Lähikuva pyöreistä suklaakonvehdeista.
Onkohan tämä uusi planeetta nimeltään Strömsö? Lähikuva pyöreistä suklaakonvehdeista. Kuva: Yle / Maria Lång suklaa,konvehdit,Strömsö

Sulje silmäsi, nauti ja totea, että kaupan bulkkikonvehdeista voi nyt hyvillä mielin luopua.

Keskustele